Το Ινστιτούτο Αγροτικής και Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ανάπτυξης της Μούρθια (IMIDA), που υπάγεται στο Υπουργείο Υδάτων, Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας της Περιφέρειας της Μούρθια, παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα σε παραγωγούς και τεχνικούς νέες ποικιλίες πυρηνόκαρπων φρούτων όπως ροδάκινα, paraguayo και δαμάσκηνα με υψηλή ποιότητα γεύσης και καλύτερα προσαρμοσμένα στην κλιματική αλλαγή.
Μεταξύ των νέων ποικιλιών που παρουσιάστηκαν ήταν οι ποικιλίες paraguayo της σειράς «Siroco», τα νεκταρίνια με κίτρινη σάρκα «Bora», τα κίτρινα ροδάκινα της σειράς «Levante» και τα ήδη καθιερωμένα «Alisio», καθώς και τα δαμάσκηνα «Lucía» και «Victoria», και τα δύο κοκκινόσαρκα. Όλα αυτά τα πυρηνόκαρπα, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην παρουσίαση, χαρακτηρίζονται από πρώιμη παραγωγή, υψηλή γευστική ποιότητα, καλό μέγεθος, παραγωγικότητα και επαρκή διάρκεια ζωής μετά τη συγκομιδή για να ικανοποιούν τις απαιτήσεις των εμπόρων.
Σημειώνουμε πως το Ινστιτούτο IMIDA, που επιδίδεται και στην ανάπτυξη ποικιλιών άλλων φρούτων, όπως τα σταφύλια με τη σειρά ITUM έχει μεγάλη εμπειρία και στον τομέα των πυρηνόκαρπων. Το Τμήμα Γενετικής Βελτίωσης Οπωροφόρων Δέντρων του IMIDA, με επικεφαλής τον José Cos, έχει αξιολογήσει γεωπονικά πάνω από 50.000 διαποικιλιακές διασταυρώσεις ροδάκινου από την ίδρυσή του, εκ των οποίων 21 ποικιλίες εμπορικού ενδιαφέροντος έχουν καταχωρηθεί με βέλτιστα χαρακτηριστικά όσον αφορά την προσαρμογή τους στο κλίμα και την εξαιρετική ποιότητα γεύσης. Αυτές οι ποικιλίες είναι ήδη σε παραγωγή, επειδή ανταποκρίνονται στις ιδιότητες που απαιτούνται από τους καταναλωτές και τους εμπόρους σε όλο τον κόσμο.