spot_img
spot_img

Μικρές ανταποκρίσεις από την καλοκαιρινή αγορά των λεμονιών της Ευρώπης

Με τη Νότια Αφρική να κυριαρχεί, την Ισπανία να αποσύρεται και την Αργεντινή να εντείνει την παρουσία της στην αγορά κύλησε ο Ιούνιος για την ευρωπαϊκή αγορά λεμονιών, διαμορφώνοντας εν πολλοίς το σκηνικό και του Ιουλίου. Παρακάτω, παραθέτουμε συνοπτικά τις κυριότερες εμπορικές πληροφορίες της αγοράς.

Ολλανδία: Κουαρτέτο εισαγωγών

Από το Περού, τη Νότια Αφρική, την Ισπανία και την Αργεντινή προέρχεται ο όγκος των λεμονιών που περνούν από το ολλανδικό λιμάνι του Ρότερνταμ. Τα μεγαλύτερα λεμόνια προέρχονται από την Ισπανία, αν και αυτά είναι μερικές φορές τόσο μεγάλα, που τελικά μάλλον καταλήγουν μη προτιμητέα και υποτιμολογούνται, σύμφωνα με Ολλανδούς διακινητές. Όσον αφορά τις αναλογίες ανάμεσα στα εισαγόμενα από το Νότιο Ημισφαίριο λεμόνια τον Ιούνιο, υπερτερούν μακράν αυτά από τη Νότια Αφρική, ενώ τα αργεντίνικα είναι λίγα, αν και από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου έχουν αρχίσει να ακολουθούν μία ανοδική πορεία.

Ισπανία: Σταθερές τιμές, σταθερά χαμηλή ζήτηση

Στα 0,51-0,52 ευρώ το κιλό -χαμηλότερα από όσο ήταν πέρυσι- είναι κολλημένη από την αρχή της σεζόν των Verna η μέση τιμή παραγωγού στην κύρια ισπανική ζώνη καλλιέργειας, τη Μούρθια. Στο ίδιο μοτίβο βρίσκονται συνεχώς και τα σχόλια της Ailimpo, που μιλούν επαναλαμβανόμενα για νωθρή ζήτηση από την ευρωπαϊκή αγορά και πολύ μεγάλη πίεση από τα νοτιοαφρικανικά λεμόνια. Επίκειται άμεσο τέλος της σεζόν -ίσως και πριν μπει ο Ιούλιος- λόγω της πολύ μειωμένης φετινής παραγωγής, που υπολογίζεται σε μόλις 256.000 τόνους (-29% σε σχέση με πέρυσι).

Αργεντινή: Πήραν έγκριση για την Ευρώπη και τα βιολογικά λεμόνια

Μετά από δύο δεκαετίες, η ΕΕ ενέκρινε και πάλι την εισαγωγή βιολογικών λεμονιών και άλλων εσπεριδοειδών από την Αργεντινή, αποδεχόμενη την εισαγωγή τους μετά από τη μετασυλλεκτική εφαρμογή διττανθρακικού νατρίου. Αυτή η χημική ένωση είχε ήδη εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ (DG SANTE), για απολύμανση κατά του βακτηριακού καρκίνου των εσπεριδοειδών (Xantomonas citri pv. citri).

Πάντως, όσον αφορά την εμπορική ροή των λεμονιών κατά την τρέχουσα σεζόν, μόλις την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου μπόρεσαν οι αργεντίνικες υπερπόντιες εξαγωγές να «ξεβαλτώσουν» από τους χαμηλούς όγκους και να αρχίσουν να αποστέλλονται κάπως σημαντικές ποσότητες στις ευρωπαϊκές αγορές. Όσον αφορά τον όγκο της τρέχουσας συγκομιδής, ο κ. José Carbonell, πρόεδρος της αργεντίνικης ομοσπονδίας επιχειρήσεων εσπεριδοειδών “Fedecitrus”, αναμένει μείωση της φετινής παραγωγής λεμονιών στην Αργεντινή κατά 20%.

Νότια Αφρική: Εκτόξευση των εξαγωγών

Στα 13,2 εκατ. 15κιλα κιβώτια έχουν ανέλθει κατά την 21η εβδομάδα του 2023 οι εξαγωγές των νοτιοαφρικανικών λεμονιών, ενώ την ίδια εβδομάδα του 2022 βρίσκονταν στα 8,6 εκατ. κιβώτια. Σημειώνουμε πως πέρυσι, καθόλη τη διάρκεια της σεζόν εξήχθησαν 34,7 εκατ. κιβώτια, ενώ φέτος η τελευταία (αναθεωρημένη λίγο προς τα κάτω σε σχέση με την αρχική) εκτίμηση, κάνει λόγο για 37,1 εκατ. κιβώτια.

Τουρκία: Τελειώνει η διακίνηση

Τον Ιούλιο θα διατεθούν στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής οι τελευταίες ποσότητες των τουρκικών Lamas, που ήδη στα μέσα Ιουνίου είναι πολύ λίγες και η διακίνησή τους να συνεχίζεται με τρόπο που δεν αφήνει τους Τούρκους διακινητές να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την εξέλιξη της φετινής σεζόν.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img