spot_img
spot_img

Αναζητούν και δεν βρίσκουν εργάτες γης στην Ιεράπετρα

Την ανάγκη να παρθούν μέτρα για να απαλυνθεί το πρόβλημα έλλειψης εργατών γης στην Ιεράπετρα ζήτησε με επιστολή που έστειλε προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης και Ασύλου απέστειλε ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας (Ε.Α.Σ.Ι.).

Στην επιστολή του, ο Ε.Α.Σ.Ι. θίγει το ζήτημα των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων στην νομιμοποίηση παράτυπα διαμενόντων μεταναστών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με πρόστιμο όσοι αγρότες-εργοδότες απασχολούν τέτοιους εργάτες, ενώ επιπλέον ο παραγωγός αδυνατεί να δικαιολογήσει τα έξοδα εργατικού κόστους της αγροτικής του δραστηριότητας, λόγω έλλειψης νομιμοποιητικών  εγγράφων των εργατών. Αναπόφευκτα λοιπόν στο τέλος κάθε φορολογικής περιόδου, φορολογείται για αυτή την δαπάνη ως καθαρό εισόδημα, αδυνατώντας να αποδείξει το αντίθετο. Παράλληλα ο Ε.Α.Σ.Ι. κάνει λόγο για πολύπλοκο ασφαλιστικό σύστημα.

Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι μεγάλος αριθμός των ήδη υπαρχόντων αλλοδαπών εργατών γης να προσφεύγουν άμεσα σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως η Ιταλία, όπου η έκδοση των αντίστοιχων εγγράφων διεκπεραιώνεται με ευκολότερη διαδικασία. Μάλιστα, υπολογίζεται πως σε σχέση με πέρυσι οι εργάτες στην Ιεράπετρα είναι 30% λιγότεροι και σε σχέση με 5-6 χρόνια πριν, 60% λιγότεροι.

Επίσης, ο Ε.Α.Σ.Ι. αναζητώντας μια προσωρινή λύση στο ζήτημα των εργατών γης απευθύνθηκε σε οργανισμούς και φορείς όπου σχετίζονται με διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, (δομές προσφύγων, κ.α.), αλλά χαρακτηρίζει το ενδιαφέρον από όσους ενημερώθηκαν για την δυνατότητα εργασίας ως «προκλητικά μικρό» και αυτό οξύνει περισσότερο την  ήδη τεταμένη κατάσταση.

Τέλος, ο Ε.Α.Σ.Ι. κλείνοντας την επιστολή του και απευθυνόμενος στους Υπουργούς σημειώνει πως «βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο για τον πρωτογενή τομέα. Ο στρατηγικός σχεδιασμός (διαχρονικά) για ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας μέσω ΚΑΠ κτλ. είναι μία σωστή πρακτική αλλά όλα αυτά χαρακτηρίζονται μάταια αν η πολιτεία αδυνατεί να εξασφαλίσει τα ελάχιστα και βασικά  στον Έλληνα παραγωγό, όπως είναι πρόσβαση του στο εργατικό δυναμικό της χώρας μας».

(Ολόκληρη η επιστολή του Ε.Α.Σ.Ι. στο συνημμένο αρχείο.)

Άργησαν να πιάσουν τιμές οι τομάτες

Όσον αφορά την εμπορική πορεία των προϊόντων, οι τιμές παραγωγού για τις μεγαλόκαρπες τομάτες άργησαν να ανέβουν πάνω από το ευρώ, καθώς μόλις που κατάφεραν να το κάνουν λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, ενώ αυτό συνήθως συμβαίνει από τις αρχές Δεκεμβρίου. Στην «πιάτσα» γίνεται λόγος για μεγάλες εισαγωγές τομάτας από την Τουρκία, η οποία ξεφορτώνει στη Θεσσαλονίκη με 0,30 ευρώ το κιλό.

«Χαμηλές πτήσεις» για τις τιμές παραγωγού καταγράφονται όμως και για τα τοματίνια, τα οποία δεν έχουν ξεπεράσει το 1,40 ευρώ το κιλό, όταν οι τιμές κινούνται σε μια φυσιολογική χρονιά μεταξύ 1,50-2,50 ευρώ. Επίσης, από τις χαμηλότερες τιμές των τελευταίων ετών καταγράφει και η πιπεριά φλωρίνης, με 0,70 ευρώ το κιλό.

Αντιθέτως, μακριά και κοντά αγγούρια διατηρούν από το καλοκαίρι μέχρι τώρα τις τιμές τους σε υψηλά επίπεδα, αρκετά πάνω από ευρώ, μέχρι και 1,60 και με τη ζήτηση από το εξωτερικό να είναι έντονη.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img