spot_img
spot_img

Zespri: Σε ιστορικό υψηλό η νέα συγκομιδή στο Bόρειο Hμισφαίριο

Τη μεγαλύτερη παραγωγή ακτινιδίων που έχουν φέρει ποτέ μέχρι τώρα οι καλλιέργειες της Zespri στο Βόρειο Ημισφαίριο θα λάβει φέτος η αγορά καθώς σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Nick Kirton, Εκτελεστικός Διευθυντής της Zespri – Northern Hemisphere Supply της νεοζηλανδικής εταιρείας, η εμπορία των καρπών νέας εσοδείας από τα κτήματα σε Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Κορέα και Ιαπωνία θα ανέλθει σε 26 εκατ. κιβώτια ή αλλιώς, σε 93.000 τόνους. Το πρόγραμμα των πωλήσεων της Zespri στο Βόρειο Ημισφαίριο έχει ξεκινήσει και όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το στέλεχος της εταιρείας: «Η συγκομιδή αυτής της σεζόν θα είναι η μεγαλύτερη μέχρι τώρα και ανυπομονούμε να προσφέρουμε στους καταναλωτές περισσότερα ακτινίδια υψηλής ποιότητας και υπέροχης γεύσης καθώς μεταβαίνουμε από τα φρούτα που καλλιεργούνται στη Νέα Ζηλανδία στα φρούτα που καλλιεργούνται στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Ανά κατηγορία, ο όγκος πωλήσεων πράσινων ακτινιδίων φέτος αναμένεται να παραμείνει στα περσινά επίπεδα, ενώ οι πωλήσεις των κίτρινων ακτινιδίων SunGold προβλέπεται να αυξηθούν κατά 13%, αντανακλώντας αυξημένες αποδόσεις, νέα παραγωγή και πρόοδο στη διαχείριση θεμάτων παρασίτων και ασθενειών.

«Η αύξηση του όγκου αντανακλά επίσης τη φάση ανάπτυξης στην οποία βρισκόμαστε καθώς συνεχίζουμε να χτίζουμε την προσφορά για να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση της αγοράς», σχολιάζει σχετικά με το θέμα ο N. Kirton.

Εκτεταμένο δίκτυο παραγωγών και προμηθευτών

Η Zespri φτάνει στο φετινό ρεκόρ έχοντας δημιουργήσει εδώ και περισσότερο από είκοσι χρόνια ένα εκτεταμένο δίκτυο παραγωγής και εφοδιασμού που καλύπτει όλες τις ζώνες παραγωγής του Βορείου Ημισφαιρίου. Αυτό το δίκτυο περιλαμβάνει συνεργασίες με 1.300 καλλιεργητές και προμηθευτές που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην παγκόσμια στρατηγική εφοδιασμού της Zespri, η οποία εργάζεται για την παροχή premium ακτινιδίων και τους 12 μήνες του έτους.

Ωστόσο, ο N. Kirton σημειώνει πως προηγήθηκε μια περίοδος γεμάτη προκλήσεις, οι οποίες αφορούσαν τους καλλιεργητές τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία: «Ήταν μια δύσκολη περίοδος για ορισμένους Ευρωπαίους καλλιεργητές φέτος, με τους ανοιξιάτικους παγετούς και το χαλάζι της τελευταίας περιόδου να επηρεάζουν την παραγωγή φρούτων σε ορισμένες περιοχές, ενώ επικρατούν συνθήκες υγρασίας στις ασιατικές καλλιέργειες, όπου εξακολουθεί να υπάρχει και κίνδυνος τυφώνων πριν την ολοκλήρωση της συγκομιδής. Το να είμαστε σε τροχιά παραγωγής ρεκόρ αντανακλά τη σκληρή δουλειά που έχουν αναλάβει οι καλλιεργητές και όσοι εμπλέκονται στην ευρύτερη αλυσίδα εφοδιασμού και ανυπομονούμε να ενισχύσουμε τις συνεργασίες μας τα επόμενα χρόνια».

Δράση για την αντιμετώπιση παρασίτων και ασθενειών

Ο N. Kirton λέει ακόμα ότι οι σχέσεις που έχει δημιουργήσει η Zespri με καλλιεργητές και προμηθευτές στην Ευρώπη και την Ασία επιτρέπει επίσης στην εταιρεία να ξεδιπλώσει μια παγκόσμια προσέγγιση για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των απειλών που δημιουργούνται από παράσιτα και ασθένειες.

«Η Ομάδα Εργασίας για το Σύνδρομο KVDS με έδρα την Ιταλία είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας σε ολόκληρο τον κλάδο για την αντιμετώπιση ενός βασικού κινδύνου για τους καλλιεργητές όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά παγκοσμίως» σημειώνει ο Ν. Kirton, προσθέτοντας ότι «είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε ότι σημειώνεται καλή πρόοδος στην καλύτερη κατανόηση αυτού του ζητήματος και στην εύρεση στρατηγικών για τον μετριασμό των επιπτώσεων».

Τέλος, εκτός από το έργο της στο KVDS, η Zespri αναλαμβάνει επίσης πρόσθετη έρευνα στο Βόρειο Ημισφαίριο σχετικά με το παράσιτο Brown Marmorated Stink Bug και το Psa, καθώς και έρευνα σε τομείς όπως η αποδοτικότητα του νερού, η χρήση θρεπτικών ουσιών και η υγεία του εδάφους.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img