Αυλαία έλαβε εχθές το απόγευμα το συνέδριο, το οποίο δέχθηκε δημοσίως τα συγχαρητήρια από τους Αμερικανούς ομιλητές για την διεξαγωγή του. Η 2η μέρα ήταν αφιερωμένη σε μη Αμερικανούς ομιλητές και ειδικότερα σε Ισπανό, Ιρανό, Τούρκο ομιλητή οι οποίοι έχουν στις χώρες τεχνογνωσία σημαντική στο κελυφωτό φιστίκι. Αυτούς πλαισίωναν και 2 Έλληνες σε εξαιρετικές παρουσιάσεις όλων.
Στην τελευταία ενότητα έγιναν οι βραβεύσεις όλων των ομιλητών με τιμητικές πλακέτες.
Η εφημερίδα Αγροέκφραση,το agroekfrasi.gr, το agrofitro.gr υπήρξαν χορηγοί επικοινωνίας στο συνέδριο. Ο Κων/νος Μακάς συμμετείχε ως συντονιστής στις ενότητες και την 2η μέρα κι την 1η.
Ο Ισπανός γεωπόνος-ερευνητής Εσαού Μαρτίνεθ Μπούργκος που είναι παραγωγός και ίδιος ανέφερε λεπτομέρειες για το πως καλλιεργούν οι Ιαπσνοί τις φιστικιές . Στην Ισπανία το κελυφωτό φιστίκι καλλιεργείται στην ενδοχώρα της Ισπανίας κάτω από Μαδρίτη και μέχρι. την Ανδαλουσία . Στην χώρα της Ισπανίας καλλιεργούνται 770.000 στρέμματα ενώ στην Ελλάδα 70.000 (κυρίως σε Φθιώτιδας-Λάρισας-Μαγνησίας και Αίγινα) . Ανέφερε αρκετούς τρόπους αντιμετώπισης ασθενειών (όπως αλτενάρια) και εντόμων-εχθρών (όπως την ψύλλα). Ανέφερε τα έντομα που τρώνε το περιτύλιγμα της φιστικιάς , έναν εχθρό που δεν έχουμε στην Ελλάδα ακόμη. Επίσης ανέφερε το πρόβλημα των εργατικών χεριών που είναι πρόβλημα και στην Ισπανία, πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα αλλά όχι σε Τουρκία, Ιράν, ΗΠΑ . Ανέφερε ότι η βασικότερη ποικιλία γύρω στο 67% που καλλιεργείται είναι η Kerman . Τέλος φθάνει στο 35% να είναι βιολογική παραγωγή (στην Ελλάδα είναι ίσως στο 1%)
Ο Τούρκος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Harran Μπεκίρ Ερόλ Ακ που είναι από τους πιο καταρτισμένους σε φιστίκι και αμύγδαλο στην Τουρκία είπε αρκετά ενδιαφέροντα. Η Τουρκία είναι 3η παραγωγός χώρα μετά τις ΗΠΑ (1η) και το IΡΑΝ (2η) αλλά έχει αυξητικές τάσεις και μπορεί να ξεπεράσει το ΙΡΑΝ στις φιστικιές (4η χώρα είναι η Συρία). Στην περιοχή Batman είναι που καλλιεργούνται οι περισσότερες φιστικιές , που είναι η περιοχή που συνορεύει με την Συρία. Ανέφερε μεθόδους για τα αρσενικά και θηλυκά φιστίκια , έδειξε φώτος όταν τα θηλυκά κοιμούνται και τα αρσενικά ξυπνάνε , γονιμοποίηση, εμβολιασμό, κλαδέματα κα. ¨Στην Τουρκία καλλιεργείται η φιστικιά πολλά χρόνια πριν 7000 έτη, έδειξε φωτο στο κοινό για φιστικιά 800 ετών! Τέλος ανέφερε ότι έχει εργατικά χέρια, την εποχή συγκομιδής ακούνε και λένε τραγούδια επίσης ότι οι Τούρκοι παραγωγοί απολαμβάνουν πολύ ικανοποιητικές τιμές τα τελευταία έτη γιαυτό άλλωστε και η αύξηση των στρεμμάτων.
Ο Ιρανός καθηγητής του πανεπιστημίου της Τεχεράνης Μπεκίρ Χοσέιν Χοκμαμπάντι εξειδικεύεται στο φιστίκι. Μίλησε για την αλατότητα στην καλλιέργεια, στην μετα-συλλεκτική φυσιολογία. Ότι η καλλιέργεια είναι κυρίως ξερική στο ΙΡΑΝ , το οποίο είναι η 2η χώρα στον κόσμο. Οι εργάτες που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως από το Αφγανιστάν. Καλλιερείται η καλλιέργεια 4000 έτη πριν, είναι δένδρο που ζει >300 έτη.. Ανέφερε ότι η βασικότερη ποικιλία γύρω στο που καλλιεργείται είναι η Kerman. Στην χώρα καλλιεργούνται 4.500.000 στρέμματα κυρίως ξερικά. Οι εξαγωγές κατευθύνονται κυρίως στην ¨Απω Ανατολή το 23%, στην Ινδία το 20%, στην ΕΕ το 10% μόνο λόγω των ορίων που θέτει η ΕΕ για τις αφλατοξίνες . Επίσης συγκρίνοντας ΗΠΑ με ΙΡΑΝ ανέφερε: στις ΗΠΑ 4,2 τόνοι-11$-1200g, στo IPAN 0,87 τόνοι-1.8$-200g.
Όλες οι παρουσιάσεις, φωτογραφίες θα δημοσιευτούν στο site του συνεδρίου.
Πηγή: agroekfrasi.gr