Διεθνές workshop σχετικά με τις προκλήσεις στην καλλιέργεια των berries (φράουλα, σμέουρο, βατόμουρο, μύρτιλο) πραγματοποιήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος PRIMESOFT.
Ο Δρ. Γεώργιος Μαγγανάρης, Καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ήταν ο διοργανωτής του συνεδρίου το οποίο ήταν κλειστού τύπου και το παρακολούθησαν περισσότερα από 80 άτομα με ισότιμη συμμετοχή από Πανεπιστημιακά ιδρύματα/ερευνητικούς φορείς και ιδιωτικές εταιρείες.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλάμβανε 34 προφορικές παρουσιάσεις, κατανεμημένες σε επτά θεματικές ενότητες.
Οι θεματικές ενότητες
- Τεχνολογίες έναυσης για την αντιμετώπιση αβιοτικών συνθηκών καταπόνησης
- Στρατηγικές γενετικής βελτίωσης και προώθηση νέων ποικιλιών προσαρμοσμένες στην κλιματική αλλαγή
- Καθορισμός ποιοτικών και φυτοχημικών ιδιοτήτων μαλακών καρπών
- Μοντέλα παραγωγής και καλλιεργητικές πρακτικές
- Βιώσιμες λύσεις για την αειφορική παραγωγή μούρων
- Προκλήσεις στον κλάδο παραγωγής μαλακών φρούτων σε διαφορετικές κλιματικές συνθήκες
- Τεχνολογικές καινοτομίες στον κλάδο παραγωγής μαλακών φρούτων

Στα πλαίσια του workshop, πραγματοποιήθηκαν δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης στο τέλος κάθε ημέρας του Συνεδρίου που αφορούσαν α) την προώθηση ερευνητικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών και β) τι αναζητούν οι εταιρείες από τον ακαδημαϊκό χώρο σε επίπεδο βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας.
Τέλος, η Δρ. Sonja Bergner παρουσίασε χρηματοδοτικά εργαλεία για την υποβολή προτάσεων καινοτομίας (Innovation Actions) και έρευνας και καινοτομίας (Research & Innovation Actions) στα πλαίσια του Ορίζοντα 2021-2027.
Οι εταιρείες που συμμετείχαν με προφορικές παρουσιάσεις:
Driscoll’s, HORTIFRUT, Delphy, Sanlucar, Edward Vinson Ltd.,Berryplasma, JanssenPMP, Floriva, Plastika Kritis, BioAtlantis, Mollari Breeding
Σχετικά με το πρόγραμμα PRIMESOFT |
Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου συντονίζει το Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα με το ακρωνύμιο PRIMESOFT σε συνεργασία με 4 εταίρους (Katholieke Universiteit Leuven, The Spanish National Research Council, The University of Potsdam, the National Technical University of Athens) που αφορά την εφαρμογή παραγόντων έναυσης σε νωπούς καρπούς υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως η φράουλα και τα σμέουρα. Σε επίπεδο εφαρμοσμένης έρευνας επιχειρείται η βελτιστοποίηση πρωτοκόλλων παραγωγής με έξυπνες γεωργικές πρακτικές και η διερεύνηση εμπορικής εφαρμογής νέων παραγόντων έναυσης ως μέρος αυτών των πρωτοκόλλων. Σε επίπεδο βασικής έρευνας, το πρόγραμμα PRIMESOFT διερευνά τον τρόπο δράσης των παραγόντων έναυσης μέσω της χρήσης μοντέλων, την ανάλυση του κόστους κύκλου ζωής, καθώς και την εφαρμογή μεταγραφωματικών και μεταβολομικών προσεγγίσεων. |
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Καθηγητής Γιώργος Μαγγανάρης |
Website: www.prime-soft.eu |