spot_img
spot_img

Πατάτες: Ανησυχίες για τη μείωση της εγχώριας καλλιέργειας

Η φετινή εαρινή σεζόν της πατάτας στην περιοχή της Μεσσηνίας ξεκίνησε κάτω από αντίξοες συνθήκες. Πιο συγκεκριμένα, οι συνεχείς βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή  δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στις φυτεύσεις, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες καθυστερήσεις στη σοδειά. Μάλιστα, σύμφωνα με τους εγχώριους διακινητές και παραγωγούς, η ανοιξιάτικη καλλιέργεια πατάτας στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, καθώς η μείωση της καλλιέργειας είναι μεγαλύτερη χρόνο με το χρόνο. Οι βασικοί λόγοι που έχουν οδηγήσει στη μείωση της καλλιέργειας στη Μεσσηνία είναι το υψηλό κόστος καλλιέργειας, η έλλειψη εργατών γης και η είσοδος στην αγορά παράνομης πατάτας, που ασκεί πιέσεις στην τιμή του προϊόντος.

Ειδικότερα, η συνολική καλλιεργούμενη έκταση της πατάτας στη Μεσσηνία έχει φτάσει από 8.000 στρέμματα που ήταν κάποτε, στα 2.000 στρέμματα σήμερα, ενώ σε ετήσια βάση παρατηρείται συνεχής μείωση. Οι εγχώριοι διακινητές από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι έχουν γίνει επανειλημμένες προσπάθειες να συγκροτηθούν ομάδες παραγωγών και να πιστοποιηθεί το προϊόν, ωστόσο αυτές δεν έχουν υλοποιηθεί.

Οι πιέσεις από τις αιγυπτιακές εισαγωγές

Σύμφωνα με διακινητές από τα παραγωγικά κέντρα της Πελοποννήσου, οι αιγυπτιακές πατάτες μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της ελληνικής αγοράς. Μάλιστα, αρκετοί ήταν εκείνοι που έκαναν λόγο για άδικη πολιτική των αλυσίδων Σ/Μ, οι οποίες αν δεν απέκλειαν με έμμεσους τρόπους τις πατάτες της νέας σοδειάς από τα ράφια τους, τότε η διάθεση των πατατών της Μεσσηνίας θα γινόταν προς όφελος των παραγωγών της Πελοποννήσου. «Η συγκεκριμένη πολιτική που ακολουθείται κυρίως από αυτά τα σούπερ μάρκετ στη χώρα μας πιέζει τον Έλληνα παραγωγό, που παράγει ένα τόσο ποιοτικό προϊόν με αυξημένο κόστος μέσα στο χειμώνα», δήλωσαν αρκετοί από τους εν λόγω διακινητές.

Η παραγωγή σε Ηλεία και Αχαΐα

Οι ποσότητες πατάτας της Μεσσηνίας έχουν φτάσει στο τέλος τους και η σκυτάλη έχει δοθεί στα υπόλοιπα παραγωγικά κέντρα της Πελοποννήσου, με την Ηλεία και την Αχαϊα να τροφοδοτούν την αγορά. Σημειωτέον δε ότι η παραγωγή και στις δύο περιοχές διαμορφώνεται στα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα, καθώς τα καλλιεργούμενα στρέμματα δεν διαφοροποιήθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Ωστόσο, οι εγχώριοι παραγωγοί ταλαιπωρήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις αρχές Μαΐου, με αποτέλεσμα να προκληθούν καθυστερήσεις στις εκριζώσεις. Τέλος, να αναφέρουμε πως οι τιμές παραγωγού για την πατάτα τόσο στην Ηλεία, όσο και στην Αχαΐα, διαμορφώνονται στα ικανοποιητικά επίπεδα των 0,50 ευρώ/κιλό, λίγες ημέρες πριν καλωσορίσουμε κι επίσημα το καλοκαίρι.

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img
spot_img
spot_img