spot_img
spot_img

Μήλα: Ανάκαμψη της ζήτησης φέρνει το άνοιγμα της αγοράς της Ιορδανίας

Υποτονικές ήταν οι πωλήσεις των μήλων το τελευταίο διάστημα, με τους διακινητές να βλέπουν ανάκαμψη της ζήτησης για το προϊόν την τρέχουσα εβδομάδα. Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν το πρώτο δεκαπανθήμερο του Οκτωβρίου τόσο οι πωλήσεις όσο και οι τιμές των μήλων, γεγονός στο οποίο συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό τα υψηλά μέχρι τώρα αποθέματα μήλων της Αιγύπτου.

Ωστόσο, το αρνητικό αυτό κλίμα δείχνει να έχει αλλάξει από την περασμένη εβδομάδα, καθώς άνοιξε η αγορά της Ιορδανίας και οι παραγγελίες για μήλα κινούνται σε ανοδική πορεία, με τους εγχώριους διακινητές να επισημαίνουν ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί το προσεχές διάστημα.

Η φετινή παραγωγή

Όσον αφορά τις κόκκινες ποικιλίες, υπάρχει μια σημαντική μείωση της τάξης του 30%, φέτος σε όλα τα παραγωγικά κέντρα, ενώ στην περιοχή της Καστοριάς η μείωση αυτή είναι μεγαλύτερη και φτάνει στο 50%, σύμφωνα με τους διακινητές στην Καστοριά. Επίσης, τη φετινή σεζόν παρατηρείται ότι τα καλά μήλα είναι λίγα, όπως λίγα είναι και τα μήλα της μεσαίας ποιοτικής κατηγορίας. Αντίθετα, έχουμε αυξημένες ποσότητες στα μήλα της χαμηλής ποιοτικής κατηγορίας, ενώ κοντά σε αυτές τις ποιοτικές κατηγορίες πρέπει να προσθέσουμε και τα μήλα εκείνα τα οποία έχουν προβλήματα από χαλάζι.

Τα πράσινα μήλα

Ξεκίνησε η φετινή σεζόν και για τα πράσινα μήλα. Ο αρνητικός αντίκτυπος από τους παγετούς της άνοιξης σε συνδυασμό με την εκρίζωση αρκετών κτημάτων έχει οδηγήσει σε μείωση του φετινού όγκου παραγωγής, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως του 20%, σε σύγκριση με πέρυσι ενώ το χαρακτηριστικό της φετινής σεζόν στα πράσινα μήλα θα είναι η μικροκαρπία.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι οι φυτεύσεις στα πράσινα μήλα στην περιοχή είναι πολύ λιγότερες, σε σύγκριση με τα κόκκινα. Αυτή η εξέλιξη οφείλεται στο γεγονός ότι η ζήτηση για πράσινα μήλα στην αγορά δεν είναι έντονη την τελευταία πενταετία, γεγονός που έχει οδηγήσει τους εγχώριους παραγωγούς να προχωρούν σε εκρίζωση των στρεμμάτων τους.

Οι φετινοί προβληματισμοί

Τη φετινή σεζόν προβληματίζουν τους παραγωγούς τα αυξημένα κρούσματα της καρπόκαψας στα πράσινα μήλα, που δεν είναι σαφές ακόμη σε τι βαθμό θα επηρεάσουν την παραγωγή. Από την άλλη, τους ανησυχεί αρκετά ένα θέμα που αφορά την εμπορία των μήλων. Η Πολωνία φέτος έχει τεράστια παραγωγή μήλων και οι ποσότητές της έχουν ήδη μπει στις ευρωπαϊκές αγορές σε πολύ χαμηλές τιμές. Ο κλάδος ανησυχεί για τον αντίκτυπο που θα έχει η εξέλιξη αυτή στην εμπορία του μήλου στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν και για το  πόσο θα επηρεαστούν τα επίπεδα τιμών στη συνέχεια, δεδομένου ότι η Πολωνία έχει ρίξει αρκετά τον πήχυ από το ξεκίνημα της σεζόν.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img