spot_img
spot_img

Πλατύκαμπος: Κινητοποίηση με τρακτέρ για τις αποζημιώσεις από τις πλημμύρες

Κάλεσμα για μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο το οποίο θα γίνει σήμερα στις 11 το πρωί στον κυκλικό κόμβο Πλατυκάμπου-Αγιάς στην παλιά Εθνική οδό Λάρισας – Βόλου με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών τους αγρότες της περιοχής μαζί με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Λάρισας.

Παράλληλα, ζητά να συμμετάσχουν και όλοι οι Αιρετοί και τους φορείς του Νομού για να εκφράσουν την συμπαράστασή τους.

«Δίνουμε αγώνα επιβίωσης να παραμείνουμε στα χωριά μας, τα χωράφια μας, τις επιχειρήσεις μας. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ουσιαστική στήριξη των πληγέντων αγροτών, κτηνοτρόφων, επιχειρηματιών και ταυτόχρονα μέριμνα και χρονοδιάγραμμα για άμεση αποκατάσταση των ζημιών και έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής. Αναδεικνύονται οι ευθύνες του κράτους που δεν έχει υποδομές και σχέδιο για την προστασία της ζωής και της περιουσίας μας. Για την απουσία του κατά την διάρκεια και μετά την καταστροφή» αναφέρουν σε ανακοίνωσή του και συμπληρώνουν «Η πρωτοφανής συμμετοχή των αγροτών και γενικότερα των πληγέντων στις συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνει το μέγεθος της καταστροφής, που έχει υποστεί η περιοχή αλλά και της αποφασιστικότητας για διεκδίκηση και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης. Ξεκινάμε ένα ανυποχώρητο αγώνα και εκφράζουμε την αποφασιστικότητα μας να επιβάλλουμε λύσεις και ικανοποίηση των αιτημάτων μας με άμεσες δυναμικές κινητοποιήσεις».

Τα αιτήματα της κινητοποίησης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Άμεσο χρονοδιάγραμμα και τα αντίστοιχα έργα για την υλοποίηση του αποστραγγισμού των περιοχών της πρώην λίμνης Κάρλας που έχουν βουλιάξει κάτω από το νερό.
  • Να υπάρξει σχεδιασμός από το κράτος στα χωριά που έχουν πλημμυρίσει και σε όσα κινδυνεύουν επειδή ο χειμώνας είναι μπροστά, μέτρα για την κατοικία και διαβίωση όσων έχουν αναγκαστεί να τα εγκαταλείψουν.
  • Άμεσα να καταβληθεί σε όλους όσους δικαιούνται το βοήθημα των 6.600€.
  • Οι αγρότες, που καλλιεργούσαν σε αυτές τις περιοχές να πάρουν πλήρη αποζημίωση για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί ώστε τα χωράφια να γίνουν ξανά έτοιμα προς καλλιέργεια.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια. Να υπάρχει άμεσα οικονομική στήριξη όλων των πληγέντων αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και επιχειρήσεων ώστε να καλυφθούν τα έξοδα για τις άμεσες βιοποριστικές ανάγκες και εργασίες που πρέπει να γίνουν. Αποζημιώσεις στο 100% σε πραγματική αξία στην παραγωγή, το κεφάλαιο, τον εξοπλισμό και αποθηκευμένες παραγωγές.
  • Με ευθύνη του κρατικού μηχανισμού να γίνει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών σε φράγματα, αναχώματα, ρέματα που έχουν υποστεί τρομακτικές ζημιές από τις πλημμύρες. Ουσιαστικά έργα, φράγματα, αναχώματα ό,τι άλλο προβάλλει η σύγχρονη τεχνογνωσία για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και όλης της Θεσσαλίας.
  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, δημοτικά τέλη, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια. Αναστολή πληρωμής και μείωση των λογαριασμών αγροτικού ρεύματος.
spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img