spot_img
spot_img

Ρόδια – Τουρκία: Καλά νέα για την παραγωγή

Η νέα σεζόν αναμένεται να ξεκινήσει προς τα τέλη Σεπτεμβρίου και να αποφέρει παραγωγή που σε κάποιες σημαντικές καλλιεργητικές ζώνες θα μεγαλύτερη από την προηγούμενη σεζόν, ενώ σε κάποιες άλλες περιορισμένη. Γενικά, όμως, η ποιότητά των καρπών αναμένεται να είναι καλή. Η πιο καλλιεργούμενη ποικιλία στην Τουρκία είναι το ρόδι Hicaz, που έχει μεγάλη ζήτηση λόγω της υψηλής ποιότητας, του σκούρου δέρματος και του εσωτερικού χρώματός του. Επιπλέον, είναι κατάλληλο για μακροχρόνια αποθήκευση και προτιμάται επίσης για βιομηχανική χρήση. Τα τελευταία χρόνια, το Hicaz έχει γίνει η ποικιλία τούρκικων ροδιών που αναζητούν περισσότερο πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, οι εξαγωγές ροδιών βρίσκονται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία.

Ινδία: Προς το τέλος της βαδίζει η σεζόν των ροδιών

Η εμπορική σεζόν για τα ινδικά ρόδια έχει πρακτικά ολοκληρωθεί, εφόσον πέρασε η περίοδος αιχμής των εξαγωγών, που λαμβάνει χώρα τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως οι εξαγωγές από την Ινδία θα τελειώσουν μαζί με τον Οκτώβριο, με τα περισσότερα ρόδια μέχρι τότε να προέρχονται από το κρατίδιο Μαχαράστρα, από το οποίο προέρχεται και το 45% της εθνικής παραγωγής. Σύμφωνα με ινδικές εξαγωγικές εταιρείες, η ζήτηση ήταν σε επίπεδο παρόμοιο με το περσινό, αλλά η προσφορά των ροδιών από την Ινδία ήταν φέτος περιορισμένη, ειδικά όσον αφορά τα φρούτα άνω των 300 γραμμαρίων, λόγω των προβλημάτων που προξένησαν στις καλλιέργειες αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι Ινδοί επιχειρηματίες αναφέρουν πως αντικρίζουν όλο και μεγαλύτερη ζήτηση για συσκευασμένα σπόρια ροδιών από την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. και πως είναι περισσότεροι πλέον στην Ινδία οι επαγγελματίες των ροδιών που ασχολούνται με αυτή τη δραστηριότητα.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img