spot_img

ΠΑΣΥΓΕΔΗ: Απαράδεκτη η κατάργηση της έγκρισης των Μελετών Γεωλογικής Καταλληλότητας

Εναντίον της απαράδεκτης μεθόδευσης της  κατάργησης της διαδικασίας έγκρισης των Μελετών Γεωλογικής Καταλληλότητας στον πολεοδομικό σχεδιασμό όλων των επιπέδων τάσσεται η ΠΑΣΥΓΕΔΗ, μέσω επιστολής της στη ΠΟΓΕΔΥ και το ΓΕΩΤΕΕ.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αγαπητές/οί συνάδελφοι,

Στις 29/06/2022, όπως αναμενόταν, ψηφίστηκε στη Βουλή, η τροπολογία – προσθήκη σχετικά με την κατάργηση της διαδικασίας έγκρισης των Μελετών Γεωλογικής Καταλληλότητας στον πολεοδομικό σχεδιασμό όλων των επιπέδων. Η συγκεκριμένη τροπολογία – προσθήκη αντικαθιστά την παρ. 5 του άρθρου 5 του Ν.4315/2014, και καταργεί την διαδικασία της έγκρισης των Μελετών Γεωλογικής Καταλληλότητας, που απαιτούνται κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό όλων των επιπέδων και αντικαθίσταται με μια απλή θεώρηση της «πληρότητας» του φακέλου της μελέτης.

Η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε, μεθοδευμένα 2 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας συζήτησης του σχετικού σχεδίου νόμου στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Στη συζήτηση αυτή, μέσω του Προέδρου της ΠΟΓΕΔΥ είχαμε ως Σύλλογος εκφράσει την έντονη αντίθεση μας σε συγκεκριμένα άρθρα (146, 158) που περιλαμβάνονταν στο Σχέδιο Νόμου και αφορούσαν στην εκχώρηση σε ιδιώτες βασικών αρμοδιοτήτων του Δημοσίου που σχετίζονται με τις διαδικασίες της ανάθεσης, επίβλεψης και έγκρισης μελετών.

Αγαπητές/οί συνάδελφοι,

Το θέμα της ψήφισης της τροπολογίας, δεν είναι κομματικό αλλά αφορά στην επιβίωση του κλάδου μας, σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον. Θυμηθείτε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ – 2 – μεθοδεύτηκε το ΠΔ99/2018 για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών, επί ΝΔ μεθοδεύτηκε η κατάργηση της διαδικασίας έγκρισης των Μελετών Γεωλογικής Καταλληλότητας.

Καθώς όλοι είστε Γεωλόγοι που υπηρετούν στο Δημόσιο, είναι περιττό να σας αναπτύξουμε το πλήγμα που δέχεται η ειδικότητα μας με την προτεινόμενη τροπολογία, όπου η Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας θα είναι πλέον η μοναδική μελέτη που δεν θα εγκρίνεται αρμοδίως, αλλά κάποιος δημόσιος υπάλληλος, αδιευκρίνιστης ειδικότητας, θα την θεωρεί, απλά ως προς την πληρότητά της, έννοια που είναι εντελώς ασαφής. Με δεδομένο ότι δεν ισχύει κάτι αντίστοιχο για τις άλλες υποστηρικτικές μελέτες που πλαισιώνουν τον Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό, η Γεωλογική Μελέτη μετατρέπεται σε μελέτη δεύτερης κατηγορίας, απαξιώνοντας έτσι τόσο το γεωλογικό αντικείμενο, όσο και την επιστημονική εργασία των μελετητών και των στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Το θέμα με τις μελέτες γεωλογικής καταλληλότητας δεν είναι τωρινό. Είναι γεγονός ότι κυρίως λόγω έλλειψης Γεωλόγων, υπήρχαν καθυστερήσεις στις διαδικασίες της έγκρισης τους. Εδώ και χρόνια υπήρχαν συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης. Το τελευταίο διάστημα, εν όψη του προγραμματισμού του ΥΠΕΝ για την έκδοση ΠΔ για εκατοντάδες Πολεοδομικά Σχέδια, το πρόβλημα οξύνθηκε. Σε κάθε περίπτωση ο Σύλλογος μας είχε την αταλάντευτη θέση ότι η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι οι προσλήψεις Γεωλόγων και η στελέχωση του Δημοσίου. Άλλες λύσεις που συζητιόντουσαν, ακόμη και από συνάδελφους Γεωλόγους, που περιλάμβαναν την εκχώρηση βασικών αρμοδιοτήτων του Δημοσίου, που αφορούν στην ασφάλεια και υγεία των πολιτών σε ιδιώτες (όπως παραδείγματος χάρη συζητήσεις για ιδιωτικούς φορείς επίβλεψης, για πιστοποιημένους αξιολογητές κλπ), μας βρίσκουν απολύτως αντίθετους.

Για την πλήρη ενημέρωσή σας, σας παραθέτουμε τα εξής γεγονότα που προηγήθηκαν της ψήφισης του νόμου.

Το αμέσως προηγούμενο διάστημα, τόσο ο Σύνδεσμος Γεωλόγων Μελετητών (ΣΥΝ.ΓΕ.Μ.Ε.) στις 9/5/22, όσο και προσφάτως στις 15/6/22, το ΓΕΩΤΕΕ και ο Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων (Σ.Ε.Γ.), συναντήθηκαν με τον Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, ο οποίος τους ενημέρωσε για τις προθέσεις του Υπουργείου, όσον αφορά στο πρόβλημα των καθυστερήσεων των εγκρίσεων των Μελετών Γεωλογικής Καταλληλότητας, αλλά επισήμανε συγχρόνως, ότι οι νέες διαδικασίες εγκρίσεων, που πρόκειται να εισηγηθεί το Υπουργείο, θα τεθούν σε διαβούλευση και θα συζητηθούν με τους αρμόδιους Φορείς. Φυσικά τίποτε δεν τέθηκε σε διαβούλευση αφού τελικά η λύση ήταν μπροστά στα μάτια της ηγεσίας του ΥΠΕΝ: «Η εξομάλυνση και η επίσπευση των διαδικασιών της έγκρισης των Μελετών Γεωλογικής Καταλληλότητας θα προκύψει από την κατάργηση της έγκρισης τους». Έτσι, λίγες μέρες μετά, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, καταπατά τη δέσμευσή της για διαβούλευση και μεθοδεύει την εισαγωγή στη Βουλή της συγκεκριμένης διάταξης, μέσω τροπολογίας.

Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι ο Σύλλογος μας, αν και ο αρμοδιότερος όλων, δεν προσκλήθηκε σε καμία από αυτές στις συναντήσεις. Ίσως επειδή η πρόταση μας για την λύση του προβλήματος που είναι οι προσλήψεις Γεωλόγων έχει οικονομικό κόστος, ενώ η κατάργηση της έγκρισης των μελετών είναι εντελώς δωρεάν.

Δυστυχώς, υπάρχει και μια θλιβερή μειοψηφία συναδέλφων ιδιωτών Γεωλόγων που βλέποντας κοντόφθαλμα, θεωρούν ότι απλοποιείται πια το έργο τους, αφού δεν θα ελέγχεται η μελέτη τους, αλλά εύκολα και γρήγορα θα θεωρείται από κάποιον δημόσιο υπάλληλο.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, ο Σύλλογος μας και με την συνδρομή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), έκανε ότι μπορούσε για να αποτρέψει τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη. Η τελευταία απέλπιδα προσπάθεια λίγο πριν την ψήφιση ήταν η κοινή επιστολή προς τους βουλευτές που συντάξαμε και συνυπογράψαμε με τον ΣΥΝ.ΓΕ.Μ.Ε. και τον Σ.Ε.Γ., που μετά την μεθόδευση της ηγεσίας του ΥΠΕΝ, διαπίστωσαν ότι η κατάργηση της έγκρισης των μελετών είναι ένα σφοδρό χτύπημα για την ειδικότητα μας.

Η ψηφισμένη τροπολογία έχει σαφώς νομικά προβλήματα καθώς είναι αντίθετη με τις διατάξεις του άρθρο 189 του Νόμου 4412/2016, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 94 του Ν. 4782/2021 «Έγκριση της μελέτης – παραλαβή του αντικειμένου της σύμβασης Αντικατάσταση του άρθρου 189 του ν. 4412/2016», όπου αναφέρεται ότι «η έγκριση της μελέτης γίνεται από το αρμόδιο, κατά περίπτωση όργανο» και επίσης ότι ο ελεγκτής της μελέτης «βεβαιώνει, ότι για την εκπόνηση της μελέτης εφαρμόστηκαν οι προβλεπόμενες προδιαγραφές, κανονισμοί και τεχνικές οδηγίες και ότι, η μελέτη διαθέτει την ποιοτική και ποσοτική επάρκεια, σύμφωνα με τις εν γένει συμβατικές υποχρεώσεις του αναδόχου». Επίσης δεν καθορίζεται το πλαίσιο ευθύνης του μελετητή και άλλες λεπτομέρειες που μπορεί να είναι καθοριστικές και να αλλοιώνουν την πρόθεση του νομοθέτη, όπως είναι η προτυποποίηση του ελέγχου της πληρότητας των στοιχείων των εν λόγω μελετών.

Αγαπητές/οί συνάδελφοι,

για όλα τα παραπάνω, θεωρούμε ότι το ΓΕΩΤΕΕ: – θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε δικαστική προσβολή της συγκεκριμένης διάταξης και σε ασφαλιστικά μέτρα. Το ΔΣ του Συλλόγου μας έχει αποφασίσει να συμμετέχει και να συνδράμει ενεργά, σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την κατάργηση της τροπολογίας μέσω ενδίκων μέσων.

– έστω και τώρα, θα μπορούσε να αναλάβει ενεργό δράση για την επίλυση του θέματος της έγκρισης των Μελετών Γεωλογικής Καταλληλότητας και να δώσει επικεντρωμένες λύσεις στο θέμα της έλλειψης γεωλόγων για τις σχεδιαζόμενες πολεοδομικές μελέτες. Υπάρχει πάντα το πρότυπο του ΤΕΕ, που έχει αναλάβει όλη τη διαδικασία των αναθέσεων των Πολεοδομικών Σχεδίων, καθώς και το παράδειγμα της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ πρώην ΙΓΜΕ), που έχει αναλάβει την απογραφή των υδρογεωτρήσεων και το δίκτυο παρακολούθησης των υπόγειων νερών, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Ο Σύλλογος μας με καθαρή αντίληψη της πραγματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης και επεξεργασμένες και σταθερές θέσεις για την επίλυση των προβλημάτων της, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Γεωλόγων, επιδιώκοντας πάντοτε την συνεργασία με τους άλλους Γεωλογικούς Συλλόγους και το ΓΕΩΤΕΕ.

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα