spot_img
spot_img

Με 1,25-1,68 ευρώ ξεκίνησαν από τα συσκευαστήρια της Καταλονίας τα μονόσειρα ροδάκινα

Βρισκόμαστε στην δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου και η συγκομιδή στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια της Καταλονίας έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Φρουτονέων, τα μεγάλα κιτρινόσαρκα νεκταρίνια αποδίδουν στον παραγωγό 0,70-1 ευρώ το κιλό, ενώ τα μεγάλα πλακέ ροδάκινα 0,60-0,80 ευρώ το κιλό. Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει και για τα στρογγυλά ροδάκινα, αλλά για αυτά δεν καταφέραμε να βρούμε τιμές, ίσως επειδή μπορεί να ήταν λίγα ακόμα. Ωστόσο, μπορείτε να δείτε τις τιμές για όλα τα προϊόντα στην έξοδο του συσκευαστηρίου στον σχετικό πίνακα. Σύμφωνα με τις αποτιμήσεις των συσκευαστών, το 75% των προϊόντων ανήκει στην πρώτη κατηγορία ποιότητας, περίπου το 5% στη δεύτερη και το υπόλοιπο πάει για τη βιομηχανία μεταποίησης.

Εν τω μεταξύ, η παραγωγή ροδάκινων (στρογγυλών και πλακέ) στην Καταλονία αναμένεται στους 426.130 τόνους, ενώ πέρυσι είχε φτάσει μόλις τους 192.300 τόνους. Ανά είδος, τα στρογγυλά ροδάκινα υπολογίζονται σε 92.070 τόνους από 51.520 τόνους πέρυσι, τα πλακέ (paraguayos) στους 125.750 από 58.560, και τα νεκταρίνια στους 208.400 από 82.220 τόνους.

Όσον αφορά τα μεγέθη των καρπών, αυτό που ομολογείται από μεγάλες εταιρείες όπως η Fruits De Ponent, είναι ότι θα υπάρχει αρκετά διευρυμένη μικροκαρπία φέτος. Σημειώνουμε επίσης, ότι μείωση της παραγωγής αναμένεται στην περιοχή της Χιρόνα που περισσότερο έχει να κάνει με τη γενικότερη στροφή των παραγωγών προς την καλλιέργεια μήλων.

Ελλάδα: Κόλλησε η διακίνηση

Άσχημη τροπή έχει πάρει από τα μέσα Ιουνίου η εμπορική κίνηση των ροδάκινων, καθώς η ζήτηση είναι χλιαρή και οι Έλληνες διακινητές αναγκάζονται να κάνουν σοβαρές υποχωρήσεις στις τιμές, πιεζόμενοι από τα ευρωπαϊκά supermarket. Όπως αναφέρουν εμπορικά στελέχη, τα ψυγεία είναι γεμάτα με προϊόν και δεν αληθεύουν οι φήμες που κυκλοφορούν πως οι Ισπανοί έχουν έρθει στην Ελλάδα για να αγοράσουν πράγματα: Αντίθετα, απλώς βολιδοσκοπούν την ελληνική παραγωγή. Άλλωστε, οι Ισπανοί φέτος δεν καταγράφουν ιδιαίτερες απώλειες στην παραγωγή, καθώς -τουλάχιστον μέχρι και το τέλος Ιουνίου- δεν έχουν χτυπηθεί από χαλάζια και καταφέρνουν να αρδεύουν τα δέντρα τους. Υπογραμμίζουμε, άλλωστε, πως οι Ισπανοί έχουν ήδη από τον Ιούνιο εισχωρήσει βαθιά και στην ιταλική και τη γαλλική αγορά με δικό τους προϊόν, ενώ με τον ερχομό της γεμάτης ροδάκινα φέτος Καταλονίας, δεν έχουν χρεία των άλλων…

Γαλλία: Δύσκολες οι πωλήσεις

Μεγάλη είναι η ανησυχία των Γάλλων διακινητών πως δεν θα βρουν πρόσβαση στα γαλλικά supermarket, τα οποία ενώπιον της οψίμησης της γαλλικής παραγωγής στράφηκαν μαζικά προς το ισπανικό προϊόν. Έτσι, οι παραγωγοί βρέθηκαν στα μέσα του Ιουνίου να αντικρίζουν πολύ χαμηλή ζήτηση για τα προϊόντα τους. Να σημειώσουμε πως δεν πρέπει να μας μπερδεύουν οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές των γαλλικών ροδάκινων μέχρι και τα μέσα Ιουνίου, καθώς μέχρι τότε η παραγωγή ήταν σχετικά μικρή, ενώ πλέον -και για το υπόλοιπο της σεζόν- αναμένεται περιορισμός τους σε πιο χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα, χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η κοινή επιστολή που απέστειλαν στα μέσα Ιουνίου στις γαλλικές αλυσίδες supermarket οι πρόεδροι των γαλλικών οργανώσεων πυρηνόκαρπων, ο κ. Françoise Roch εκ μέρους της FNPF, και ο κ. Bruno Darnaud εκ μέρους της AOP Pêches et Abricots de France, με την οποία θέλησαν να τις ενημερώσουν πως η γαλλική παραγωγή θα ήταν έτοιμη για μαζική συγκομιδή από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, με τις καθυστερήσεις στην απόκτηση των κατάλληλων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών να έχουν ξεπεραστεί.

Γερμανία: Κυριαρχία των ισπανικών προϊόντων

Όσον αφορά τις λαχαναγορές σε Μόναχο, Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Κολωνία και Αμβούργο, οι ισπανικές παραδόσεις προϊόντων προφανώς κυριάρχησαν. Ως προς το μέγεθος του όγκου ακολούθησαν ιταλικές αποστολές. Οι γαλλικές προσθήκες έγιναν πιο τακτικές, αλλά γενικά είχαν μόνο συμπληρωματικό χαρακτήρα. Οι τουρκικές παρτίδες συχνά αποκάλυπταν ελλείψεις όσον αφορά τις οργανοληπτικές τους ιδιότητες, γι’ αυτό και μπορούσαν συνήθως να πουληθούν μόνο με σημαντικές εκπτώσεις. Συνολικά, η διαθεσιμότητα ήταν επαρκής για να καλύψει τη ζήτηση. Οι αποτιμήσεις είχαν ως επί το πλείστον πτωτική τάση καθώς το ενδιαφέρον δεν ήταν ιδιαίτερα έντονο. Τέλος, πλατύκαρπα ροδάκινα (paraguayos) και πλατύκαρπα νεκτραίνια (platerinas) και Πλατερίνας έγιναν φθηνότερα στο Μόναχο λόγω προσφοράς.

Τιμές αναχώρησης από το συσκευαστήριο, Καταλονία – 26η εβδομάδα 
Νεκταρίνια κιτρινόσαρκα, α’ ποιότητας 
  
AAA (80-90 mm) μονόσειρα1,71
AA (73-80 mm) μονόσειρα1,44
A (67-73 mm) μονόσειρα1,28
B (61-67 mm) σε κιβώτιο1,12
C (56-61 mm) σε κιβώτιο1,06
  
Ροδάκινα κιτρινόσαρκα, α’ ποιότητας
  
AAA (80-90 mm) μονόσειρα1,68
AA (73-80 mm) μονόσειρα1,33
A (67-73 mm) μονόσειρα1,25
B (61-67 mm) σε κιβώτιο0,97
C (56-61 mm) σε κιβώτιο0,98
  
Paraguayos λευκόσαρκα, α’ ποιότητας 
  
AAA (80-90 mm) μονόσειρα1,58
AA (73-80 mm) μονόσειρα1,44
A (67-73 mm) μονόσειρα1,21
B (61-67 mm) σε κιβώτιο1,18
C (56-61 mm) σε κιβώτιο1,09
spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img