spot_img
spot_img

Μήλα – Ιταλία: Με καλή ποιότητα και ζωηρές πωλήσεις τρέχει η σεζόν

Με τις ποικιλίες Royal Gala και SweeTango™, στα μέσα Αυγούστου ξεκίνησε η συγκομιδή του 2023 στο Terlano (Bolzano)για τους 4.600 καλλιεργητές-μέλη της κοινοπραξίας VOG, μιας από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές οργανώσεις παραγωγής και εμπορίας επιτραπέζιων μήλων. Η έναρξη της περιόδου μήλων είναι πολλά υποσχόμενη για την VOG, ιδίως όσον αφορά την ποιότητα των καρπών. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι περιοχές παραγωγής της Κοινοπραξίας στο Νότιο Τιρόλο – Südtirol είχαν επαρκή παροχή νερού και καλή διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας, ιδανικές συνθήκες για εξαιρετικά μήλα.

«Φέτος, μπορούμε και πάλι να εγγυηθούμε στους πελάτες μας 12μηνη διαθεσιμότητα μιας μεγάλης ποικιλίας ποιοτικών μήλων, στην οποία ο καθένας μπορεί να βρει το κατάλληλο φρούτο για τις ανάγκες του», σχολιάζει ο Walter Pardatscher, διευθύνων σύμβουλος της VOG. «Τώρα η πρόκληση θα είναι να ανταπεξέλθουμε στην πολυπλοκότητα των αγορών και του κόστους παραγωγής, προκειμένου να σταθούμε αντάξιοι της δέσμευσης και της τεχνογνωσίας των μελών μας».

Όσον αφορά τη ζήτηση στην αγορά, τα πρώτα σημάδια είναι θετικά. «Σε αντίθεση με την προηγούμενη σεζόν, φέτος φαίνεται να υπάρχει ήδη χώρος σε όλες τις κύριες αγορές μας», εξηγεί ο Klaus Hölzl, διευθυντής πωλήσεων της VOG. «Βλέπουμε δυναμική και ζωηρή ζήτηση και μια αγορά που είναι ανοιχτή τόσο στην ολοκληρωμένη όσο και στη βιολογική παραγωγή».

Κανονική η παραγωγή των Royal Gala

Όσον αφορά τις ποικιλίες, μετά την περσινή πτώση, οι ποσότητες Royal Gala έχουν επιστρέψει στα επίπεδα των προηγούμενων συγκομιδών. Οι ποσότητες είναι επίσης κανονικές για το Golden Delicious, ενώ τα Granny Smith και Red Delicious θα παρουσιάσουν μικρή μείωση, ανάλογα με την υπόλοιπη ιταλική παραγωγή. Οι ποικιλίες Fuji και Braeburn συμπληρώνουν τις κύριες παραδοσιακές ποικιλίες, οι οποίες μέχρι σήμερα αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο των ποσοτήτων που συγκομίζονται από την κοινοπραξία. Οι ποσότητες των πιο καθιερωμένων club μήλων (Pink Lady®, Kanzi®, Jazz™, envy™ και yello®) είναι επίσης σταθερές. Σχετικά με άλλες club ποικιλίες, η αυξημένη παραγωγή των περσινών φυτεύσεων θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των νέων μήλων Cosmic Crisp®, Giga®, RedPop®, Joya®, Crimson Snow® και SweeTango™, όπως προβλέπεται στο πολυετές σχέδιο της κοινοπραξίας.

Η βιολογική παραγωγή είναι επίσης σταθερή, αντιπροσωπεύοντας το 10% των καλλιεργούμενων εκτάσεων της VOG. Οι προσδοκίες όσον αφορά την ποιότητα είναι επίσης πολύ καλές για τα βιολογικά μήλα.

Η πορεία των προωθητικών εκστρατείων

Μια από τις πρώτες εκστρατείες που θα ξεκινήσει η VOG θα είναι για την μάρκα μήλων Marlene®, την Κόρη των Άλπεων, η οποία θα βασιστεί στην έννοια του αρώματος, της προέλευσης και της γεύσης για να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία γύρω από τις πιο κλασικές ποικιλίες. Στα τέλη Αυγούστου ξεκίνησε το μάρκετινγκ για το SweeTango™, που παρουσιάζεται ως το “καλοκαίρι σε ένα μήλο”.

Τον Οκτώβριο, στο επίκεντρο θα βρεθούν το Kanzi®, με μια καμπάνια που εστιάζει στην ενέργεια, το envy™, το οποίο θα συνεχίσει με το θέμα των πέντε αισθήσεων και την premium τοποθέτησή του, και το yello®, μια πραγματική γκουρμέ σπεσιαλιτέ. Τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η εμπορική καμπάνια για το Pink Lady®, την τελευταία ποικιλία που συγκομίζεται.

Το δεύτερο μισό της σεζόν θα επικεντρωθεί και πάλι στις ποικιλίες Cosmic Crisp®, Giga® και RedPop®, οι οποίες είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για να αντέξουν μια μακρά περίοδο ψυχρής αποθήκευσης.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img