spot_img
spot_img

Σύκα – Τουρκία: Κανονικά προχωρούν οι εξαγωγές

Βρισκόμαστε στην τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και οι εξαγωγές σύκων από την Τουρκία που θα τραβήξουν μέχρι τον Οκτώβριο μετράνε ήδη τρεις εβδομάδες, εξελισσόμενες με μάλλον κανονικό ρυθμό, αν κρίνουμε από τα ήρεμα σχόλια των διακινητών. Στην τουρκική, ποντιακή επαρχία της Bursa, οι εξαγωγείς εκφράζονται με ιδιαίτερη αισιοδοξία για τις δουλειές τους τη φετινή σεζόν, καθώς από τους 20.000 τόνους που αναμένεται να είναι φέτος ο όγκος της παραγωγής για το μαύρο σύκο, περίπου τα 3/4 θα κατευθυνθούν σε πάνω από σαράντα διαφορετικές αγορές του εξωτερικού, εκ των οποίων και κάποιες με ιδιαίτερα ακριβές, όπως της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ολλανδίας και της Γαλλίας.

Πιο νοτιοδυτικά, στην παραγωγική περιοχή του Αϊδινίου, η συγκομιδή και η εξαγωγή της πράσινης ποικιλίας Sarilop έχουν επίσης ξεκινήσει, με την παραγωγή να αναμένεται περίπου στους 20.000 τόνους, από τους οποίους θα εξαχθούν περίπου οι μισοί. Τέλος, στο Αϊδίνιο αναμένεται να παραχθούν και 1.600 τόνοι μαύρου σύκου, οι οποίοι θα εξαχθούν στο σύνολο τους. Γενικά, να σημειώσουμε πως τα μαύρα σύκα εξακολουθούν να αποτελούν τη δημοφιλέστερη ποικιλία σύκου στην Τουρκία, με τη σεζόν της να ξεκινά τον Αύγουστο και να διαρκεί μέχρι και τον Οκτώβριο. Όπως μας αναφέρει ο κος Yigit Gokygit, Εμπορικός Διευθυντής της Εταιρείας Alanar, οι εγχώριοι παραγωγοί πειραματίζονται με νέες ποικιλίες, ωστόσο τα μαύρα σύκα καλύπτουν το μεγαλύτερο κομμάτι της εξαγωγικής πίτας της χώρας.

Τα αποξηραμένα σύκα

Σύμφωνα με Τούρκους διακινητές, η συγκομιδή των σύκων στην Τουρκία που προορίζονται για αποξήρανση μόλις που ξεκινά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου με τις πρώτες ποσότητες να προέρχονται από τα πεδινά κτήματα και τις πρώτες αποστολές στο εξωτερικό να ξεκινούν από την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, διαρκώντας –τουλάχιστον στην ευρωπαϊκή αγορά- μέχρι τα Χριστούγεννα.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img