spot_img
spot_img

Ανακοινώσεις Αυγενάκη – Τριαντόπουλου για τη στήριξη των πλημμυροπαθών

Την ένταξη στο σχήμα της Κρατικής Αρωγής των κατ’ επάγγελμα αγροτών  των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός έχει υποστεί ζημιές από τις πρόσφατες καταστροφές στη Θεσσαλία, καθώς και την καταβολή αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους το τελευταίο δεκαήμερο του τρέχοντος μηνός και την αποζημίωση και όσων η παραγωγή δεν προβλεπόταν να ασφαλιστεί από τον ΕΛΓΑ, καθώς και μια σειρά αποφάσεων για τη στήριξή τους,  ανακοίνωσαν οι Λευτέρης Αυγενάκης και Χρήστος Τριαντόπουλος, σε δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Επιτρόπου Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι στις πληγείσες περιοχές.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε έκπληκτος από το μέγεθος των καταστροφών αλλά και τις ηρωικές, όπως τις χαρακτήρισε, προσπάθειες των Ελλήνων αγροτών να αντιμετωπίσουν τις συνέπειές της.

Ο Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι επισήμανε την έγκαιρη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης για την εξεύρεση ευρωπαϊκών πόρων. Τάχθηκε υπέρ του αιτήματος του ΥπΑΑΤ για επί πλέον ενίσχυση της Ελλάδας από το Αγροτικό Αποθεματικό του 2024 και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ευελιξία στα προγράμματα του ΠΑΑ και στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, ώστε πόροι να κατευθυνθούν στην ενίσχυση των πλημμυροπαθών. Δήλωσε ότι μετά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές, πλέον έχει περισσότερα επιχειρήματα για να στηρίξει τα αιτήματα που έχει υποβάλλει η ελληνική κυβέρνηση μέσω του ΥπΑΑΤ. Τόνισε ότι το πρώτο μέλημα είναι η στήριξη των πληγέντων αγροτών αλλά, βεβαίως και η ενίσχυσή τους με όσα μέσα υπάρχουν για το μέλλον. Τέλος, απευθυνόμενος σε αγρότες που τον υποδέχθηκαν στο Αερινό Μαγνησίας, επανέλαβε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να βοηθήσει τη χώρα μας και τους πλημμυροπαθείς.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης ευχαρίστησε τον Επίτροπο για τη στήριξή του τόσο στο αίτημα για αυξημένη χρηματοδότηση από το Αγροτικό Αποθεματικό όσο και για το αίτημα να εξαιρεθεί ο ΕΛΓΑ από περιορισμούς και να μπορέσει να στηριχθεί, αρχικώς με 100 εκατ. ευρώ, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση με χθεσινή της απόφαση μειώνει τον ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα από το 24% στο 13% και ότι καταβλήθηκαν τα ποσά που δικαιούνται οι επιλαχόντες Νέοι Αγρότες, δίνοντας προτεραιότητα στους 130 της Θεσσαλίας. Επίσης, είπε ότι τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί εντολή για τη στήριξη των 461, κατά βάση παράκτιων, αλιέων της Μαγνησίας, Σποράδων και Λάρισας. Ανακοίνωσε ότι 15 εκατ. από το Αγροτικό Αποθεματικό του 2023 θα κατευθυνθούν σε αποζημιώσεις παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες δεν περιλαμβάνοντο  στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και γι΄ αυτό δεν είχαν ασφαλιστεί. Και ανέφερε ότι τα επόμενα 24ωρα αρχίζει η χρηματοδότηση προς τους αγρότες, με προτεραιότητα στους κτηνοτρόφους, που έχουν υποστεί ζημιά σε εγκαταστάσεις και απώλειες σε εξοπλισμό.

Τέλος ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν οι τομεακές συναντήσεις του ΥπΑΑΤ για να ξέρουν οι παραγωγοί πώς πρέπει να κινηθούν και ποια βήματα ακολουθούν. Όπως, είπε, θα γίνουν συζητήσεις και για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει παρουσία του πρωθυπουργού, ο οποίος ενδιαφέρεται προσωπικά για το ζήτημα αυτό. «Θέλουμε να ενισχυθούν σωστά οι κτηνοτρόφοι. Να παραμείνουν κτηνοτρόφοι», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι το ΥπΑΑΤ στην προσπάθεια αυτή θέλει να γνωρίσει τις απόψεις των εμπλεκομένων. Και τόνισε ότι πτηνοτρόφοι και όσοι εξέθρεφαν ζώα που δεν προβλεπόταν η ασφάλισή τους στον ΕΛΓΑ, θα αποζημιωθούν  από το Αγροτικό Αποθεματικό των 15 εκατ. ευρώ του 2023.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Τριαντόπουλος τόνισε ότι από τη Δευτέρα, οι αγρότες των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες θα μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, δηλαδή την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για να λάβουν αποζημιώσεις, αρκεί να έχουν δηλώσει και τις ζημιές τους στο πάγιο κεφάλαιο.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι χάρη στις ενέργειες της κυβέρνησης η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται στη Θεσσαλία, επισημαίνοντας ότι απαιτείται μεγαλύτερος προϋπολογισμός από την ΕΕ για την κάλυψη των ζημιών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στον αγροτικό τομέα.

Από το πρωί ο Ευρωπαίος Επίτροπος μαζί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από πλημμυρισμένες περιοχές και ειδικά την περιοχή της Λίμνης Κάρλα, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας επισκέφθηκαν καλλιέργειες και εγκαταστάσεις που είχαν υποστεί ζημιές.

Μετά από συναντήσεις του με παραγωγούς στο Σταυρό Φαρσάλων ο Επίτροπος δήλωσε ότι η καταστροφή είναι πέραν όσων είχε φανταστεί.

Στη Νέα Λεύκη επισκέφθηκε τυροκομική μονάδα της οποία οι εγκαταστάσεις υπέστησαν ολική καταστροφή, ενώ αργότερα, επισκέφθηκε μεγάλη κονσερβοποιία. Μάλιστα η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της,λόγω των υδάτων και της λάσπης, δεν ήταν εύκολη, αλλά ο Επίτροπος και ο Υπουργός φόρεσαν γαλότσες και μπόρεσαν και είδαν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

Στο Αχίλλειο επισκέφθηκαν βαμβακοχώραφα που ακόμα είναι πλημμυρισμένα και στο Αερινό έγινε συζήτηση με αγρότες για τα προβλήματα που προκάλεσαν οι πλημμύρες.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img