spot_img
spot_img

Πατάτα: Με μειωμένη παραγωγή η φετινή σεζόν στην Ισπανία

Μειωμένη κατά 8%-10% εκτιμάται η φετινή παραγωγή πατάτας στην Ισπανία, καθώς η ξηρασία και η έλλειψη βροχοπτώσεων περιόρισαν τις αποδόσεις στις βασικές παραγωγικές περιοχές της χώρας.

Η συνολική παραγωγή αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στους 1,8 εκατ. τόνους, έναντι 1,95 εκατ. τόνων το 2025, με τη φετινή καλλιεργητική περίοδο να χαρακτηρίζεται από τον ισπανικό κλάδο ως μία από τις συντομότερες των τελευταίων ετών.

Μεγαλύτερη ήταν η υποχώρηση στις περιοχές πρώιμης παραγωγής της νότιας Ισπανίας. Στην Ανδαλουσία, η συγκομιδή εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 30%-35%.

Μικρότερες, αλλά σημαντικές, απώλειες καταγράφηκαν στις κύριες παραγωγικές περιοχές του βορρά. Στην Καστίλη και Λεόν, τη Γαλικία και τη Χώρα των Βάσκων, η μείωση της παραγωγής εκτιμάται μεταξύ 10% και 15%.

Σύμφωνα με τον ισπανικό κλάδο, αντίστοιχες πιέσεις από την ξηρασία έχουν επηρεάσει και άλλες ευρωπαϊκές παραγωγικές χώρες, περιορίζοντας τις αποδόσεις και τη διαθέσιμη προσφορά πατάτας στην ευρωπαϊκή αγορά.

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img