spot_img
spot_img

Ημαθία: Ανεπαρκές το κονδύλι για τις ζημιές του παγετού

Την αύξηση του κονδυλίου για τις ζημιές που προκάλεσε ο προανθικός παγετός του Μαρτίου και του Απριλίου 2025 ζητά η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας, επισημαίνοντας ότι το ύψος του προγράμματος στήριξης ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ, έναντι συνολικής εκτιμώμενης ζημιάς περίπου 120 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ομοσπονδίας:

«Έχουν περάσει 18 μήνες από τον προανθικό παγετό του Μαρτίου–Απριλίου 2025 και οι παραγωγοί ακόμη περιμένουν ουσιαστική στήριξη.
Η κυβέρνηση ανακοινώνει πρόγραμμα 50 εκατ. ευρώ, όταν η συνολική ζημιά έχει εκτιμηθεί περίπου στα 120 εκατ. ευρώ.
120 εκατ. ευρώ η εκτιμώμενη ζημιά – 50 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα.
Το ποσό του προγράμματος αντιστοιχεί μόλις στο 41,7% της εκτιμώμενης ζημιάς. Μένουν ακάλυπτα 70 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 58,3% της ζημιάς.
Αυτή τη διαφορά δεν μπορεί να την πληρώσει ο παραγωγός.
Την ίδια στιγμή, στην Ημαθία μήλα, αχλάδια και ρόδια παραμένουν εκτός του συγκεκριμένου προγράμματος, παρά τις καταγεγραμμένες ζημιές.
Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας απαιτεί:

  • Άμεση αύξηση του κονδυλίου, ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές και τεκμηριωμένες ζημιές.
  • Ένταξη όλων των καλλιεργειών με καταγεγραμμένες ζημιές, χωρίς αποκλεισμούς.
  • Δημοσιοποίηση του ακριβούς τρόπου υπολογισμού πριν από τις πληρωμές.
  • Άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών και καταβολή των ενισχύσεων.
    Δεν ζητάμε χάρη. Απαιτούμε να καλυφθεί η ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγοί.
    Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να δώσει τώρα συγκεκριμένη λύση: περισσότερα χρήματα, καμία καλλιέργεια με καταγεγραμμένη ζημιά εκτός και πληρωμές χωρίς νέες καθυστερήσεις.
    Αν δεν δοθεί λύση, οι παραγωγοί θα διεκδικήσουμε αγωνιστικά ό,τι δικαιούμαστε.

Η πραγματική ζημιά να αποζημιωθεί. Κανένας παραγωγός με καταγεγρεμμένη ζημιά εκτός».

Γ.Ζ.

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img
spot_img
spot_img