Η Freskon 2025 αναδεικνύει τρία φρούτα με δυναμική ανάπτυξη στην Ελλάδα και διεθνώς: το κίτρινο ακτινίδιο, τον λωτό και το σύκο. Μέσα από εξειδικευμένα workshops, παραγωγοί, γεωπόνοι και έμποροι θα αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις για την καλλιέργεια, τη μετασυλλεκτική διαχείριση και τις εμπορικές προοπτικές αυτών των προϊόντων.
Το πρόγραμμα των συζητήσεων αυτών έχει ως εξής:
Workshop Σύκου
📍 Σάββατο 12 Απριλίου 2025, 11.00-12.00

Το workshop για το σύκο θα φέρει σε επαφή επαγγελματίες του κλάδου με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής και εξαγωγών. Θα αναλυθούν βιώσιμες καλλιεργητικές πρακτικές, η αντιμετώπιση ασθενειών και οι προδιαγραφές για ποιοτικά σύκα που μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις στις διεθνείς αγορές. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις εμπορικές τάσεις και στις προτιμήσεις των καταναλωτών σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Στην συζήτηση θα συμμετέχουν:
- Κάτσαρης, Παναγιώτης Γεωπόνος-Βιοτεχνολόγος – Υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης του ΕΛ.Γ.Ο. “ΔΗΜΗΤΡΑ”.
- Τόλης Αλέξανδρος μέτοχος της Litras Fresh
Συντονιστής: Τάκης Ορφανός, Eκδότης Περιοδικού Φρουτονέα
Χορηγός:

VITRO HELLAS
Workshop Λωτού

📍Σάββατο 12 Απριλίου 2025, 12.00-13.00
Στο workshop για τον λωτό, θα εξεταστούν οι προκλήσεις της καλλιέργειας και της μετασυλλεκτικής επεξεργασίας, με έμφαση στην αποστύφιση, της ποικιλίας Rojo Brillante. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για βέλτιστες πρακτικές από την Ισπανία, τη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη στον κλάδο. Κεντρικός ομιλητής θα είναι :
- Pascual Prats, πρόεδρος της Asociación Española de Kaki,
Συντονιστής: Φώτης Καραμπέτσος, Συντάκτης περιοδικού Φρουτονέα
Χορηγός:

ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ
Workshop Κίτρινου Ακτινιδίου

📍 Σάββατο 12 Απριλίου 2025, 13.00-15.00
Στο workshop για το κίτρινο ακτινίδιο, θα εστιάσει στις ποικιλίες που προσαρμόζονται καλύτερα στο ελληνικό κλίμα, τις τεχνικές φύτευσης και τις μεθόδους που εξασφαλίζουν υψηλή ποιότητα και απόδοση. Επιπλέον, θα αναλυθούν τρόποι βελτίωσης της παραγωγής, χρήσης τεχνολογίας για τη διαχείριση ασθενειών και βέλτιστες πρακτικές συγκομιδής και αποθήκευσης. Στην συζήτηση θα συμμετέχουν:
- Αθανάσιος Μολασιώτης Καθηγητής του Α.Π.Θ.
- Αθανάσιος Πισαλίδης, Τεχνικός Διευθυντής της JINGOLD GREECE S.A.
Συντονιστές: Τάκης Ορφανός & Φώτης Καραμπέτσος
Χορηγοί:

ZESPRI

JINGOLD GREECE
👉 Τις συζητήσεις σε όλα τα workshop θα παρουσιάσει για ακόμα μια χρονιά ο Χρήστος Κατσάνος, συνιδρυτής του DKG Group και της TROPOS Branding και Brand Strategist
Ομιλητές των Workshops: Who is Who
Αθανάσιος Μολασιώτης
Διευθυντής του Εργαστηρίου Δενδροκομίας του ΑΠΘ

Ο Αθανάσιος Μολασιώτης, έχει αναπτύξει πολύχρονες συνεργασίες με Ερευνητικά Ινστιτούτα και Κέντρα, Ελληνικά και Διεθνή καθώς και παραγωγικούς φορείς. Έχει συμμετάσχει, ως συντονιστής ή μέλος ερευνητικής ομάδας, σε περισσότερα από 40 χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα την τελευταία πενταετία. Επίσης έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια/ημερίδες/workshops στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, ενώ έχει δώσει πληθώρα διαλέξεων σε Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα καθώς και σε διάφορες επιστημονικές εκδηλώσεις. Περιλαμβάνεται στη λίστα του Πανεπιστημίου Stanford με τους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως.
Pascual Prats,
Asociación Española de Kaki

Ο Pascual Prats είναι παραγωγός και διακινητής λωτών στην Ισπανία, ιδιοκτήτης της εταιρείας Huerto las parras SAT 47cv με έδρα τη Βαλένθια, καθώς και πρόεδρος της Ισπανικής Ομοσπονδίας Λωτού. Με πολυετή εμπειρία στον τομέα, έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη και προώθηση της καλλιέργειας λωτού, ιδιαίτερα της ποικιλίας ‘Rojo Brillante’, η οποία κυριαρχεί στην ισπανική παραγωγή. Ο Pascual Prats έχει ευρείες επαφές με τους επιχειρηματίες φρούτων και λαχανικών της ελληνικής αγοράς, έχοντας συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα κοινής προώθησης προϊόντων από τις δύο χώρες.
Παναγιώτης Κάτσαρης
Ινστιτούτο Ελαίας Υποτροπικών και Αμπέλου Χανίων

Ο Παναγιώτης Κάτσαρης είναι Γεωπόνος Βιοτεχνολόγος. Έχει εργασθεί ως καθηγητής στο πρώην Α.Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας και νυν Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Σήμερα εργάζεται ως ειδικό επιστημονικό προσωπικό (υπεύθυνος προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης) στο Ινστιτούτο Ελαίας Υποτροπικών και Αμπέλου Χανίων – Τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας. Έχει πάνω από 30 δημοσιεύσεις συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών περιοδικών, ανακοινώσεων σε συνέδρια και ημερίδες., και έχει συμμετάσχει σε 25 ερευνητικά προγράμματα,
Αλέξανδρος Τόλης
Litras Fresh

O Αλέξανδρος Τόλης είναι μέλος της οικογενειακής επιχείρησης Litras Fresh, της οποίας ιδρυτής είναι ο Λύτρας Ανδρέας. Η Litras Fresh είναι μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται εδώ και 40 χρόνια στην καλλιέργεια, συσκευασία και εξαγωγή φρέσκων σύκων αρχικώς από το Μαρκόπουλο Αττικής και πλέον από όλη την επικράτεια, και η εταιρεία έχει καταφέρει να αναπτύξει ένα δίκτυο εξαγωγών που προωθεί την ελληνική παραγωγή φρέσκου σύκου στο εξωτερικό.