spot_img
spot_img

Βρώσιμα λουλούδια: Η αναδυόμενη τάση των τελευταίων ετών 

Μια ιδιαίτερη ποικιλία προϊόντων, τα οποία έχουν αναδειχθεί ως τάση τα τελευταία χρόνια αποτελούν τα βρώσιμα λουλούδια. Όσο περίεργος και αν φαντάζει αρχικά ο όρος «βρώσιμα λουλούδια», πρόκειται για μια καλλιεργητική πρακτική υπό αυστηρές προδιαγραφές, προκειμένου τα προϊόντα να είναι ασφαλή για κατανάλωση. Δεν πρόκειται για τα γνωστά σε όλους, «λουλούδια γλάστρας», τα οποία προέρχονται από ριζώματα. Τα βρώσιμα λουλούδια καλλιεργούνται στην γη, προέρχονται από σπόρο και δεν διαφέρουν από άλλες καλλιέργειες (π.χ. λαχανικά). Συνήθως, τα βρώσιμα λουλούδια συναντώνται σαν διακοσμητικά σε γλυκά και πιάτα «γκουρμέ» εστιατορίων, αλλά η χρήση τους δεν περιορίζεται εκεί. Τα βρώσιμα λουλούδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθημερινά στα φαγητά, στις σαλάτες στα ροφήματα και τα κοκτέιλ. Η δοκιμή τους αποτελεί κάθε φορά μια διαφορετική γαστρονομική εμπειρία, άλλοτε μπορεί να έχουν μια γνώριμη γεύση άλλοτε ιδιαίτερη. Τα βρώσιμα λουλούδια περιέχουν φλαβονοειδή, ένα θρεπτικό συστατικό πλούσιο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η ουσία αυτή οφείλεται για τους όμορφους και εντυπωσιακούς χρωματισμούς των λουλουδιών. 

Τα είδη

Τα βρώσιμα λουλούδια παρουσιάζουν ποικιλία στην μορφή, στο μέγεθος και τα χρώματά τους. Πολλές από αυτές τις ποικιλίες καλλιεργούνται σε ετήσια βάση ανάλογα με το παραγωγικό κέντρο της κάθε χώρας. Την κυρίαρχη ποικιλία βρώσιμων λουλουδιών αποτελούν οι πανσέδες, οι οποίοι συναντώνται σε πανέμορφους κίτρινους, πορτοκάλι, μοβ, λευκούς, μπορντό, μπλε μονόχρωμους ή πολύχρωμους συνδυασμούς. Ορισμένοι πανσέδες μπορεί να διαθέτουν στίγματα, αλλά και μια μαύρη κηλίδα στο κέντρο τους. Ο ανθός της μπεγκόνιας, το elderflower και οι βρώσιμες ορχιδέες αναφέρονται σε επιπλέον ποικιλίες εδώδιμων λουλουδιών που κάνουν την εμφάνισή τους καλοκαιρινούς μήνες. Πιο γνώριμες ποικιλίες  βρώσιμων λουλουδιών είναι η ακακία, η αμυγδαλιά, η λεβάντα, η βιολέτα, το γεράνι, το γαρίφαλο, ο ιβίσκος, η καλέντουλα, οι λεμονανθοί, τα άνθη πορτοκαλιάς, βερικοκιάς, οι παπαρούνες.  Όσο για το χαμομήλι, την αγκινάρα και τους κολοκυθοανθούς δεν χρειάζονται συστάσεις, καθώς αποτελούν σημαντικά στοιχεία της ελληνικής διατροφικής κουλτούρας.

Η αγορά

Γενικότερα, τα βρώσιμα λουλούδια, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως στον κλάδο HORECA, έχουν κερδίσει την προσοχή του καταναλωτικού κοινού τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται, σύμφωνα με έρευνες, ότι μέχρι το 2029 η αύξηση της κατανάλωσής τους θα είναι ραγδαία, εξαιτίας της αλλαγής των παγκόσμιων διατροφικών συνηθειών και τον πειραματισμό με «γεύσεις» διαφορετικών κουλτούρων. Προς το παρόν, την παγκόσμια κυριαρχία στην αγορά κατέχει ο ιβίσκος, ο οποίος χρησιμοποιείται για μαρμελάδες, στο τσάι, στις σαλάτες, αλλά και για φαρμακευτική χρήση. Το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς εδώδιμων λουλουδιών κατέχει η Ευρώπη, κυρίως για φαρμακευτική χρήση. Στην Ευρώπη βρίσκονται και οι μεγαλύτερες καλλιεργητικές εκτάσεις τριαντάφυλλων και μηλιών. Σημαντικό μερίδιο της αγοράς κατέχει τα τελευταία έτη και η Ασία με την χρήση εδώδιμων λουλουδιών για τον κλάδο Horeca. Άνοδο στην κατανάλωση βρώσιμων λουλουδιών, αλλά και στην εξοικείωση των καταναλωτών παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα. Εκτός από τις εισαγωγές που πραγματοποιούνται, ήδη υπάρχουν μικρά παραγωγικά κέντρα σε περιοχές, όπως το Λιτόχωρο Πιερίας και οι Νέοι Επιβάτες Θεσσαλονίκης, που εξειδικεύονται στην καλλιέργεια εδώδιμων λουλουδιών. Όπως είναι φανερό, ο κλάδος των βρώσιμων λουλουδιών αναπτύσσεσαι ολοένα και περισσότερο, τόσο στο εξωτερικό όσο και την Ελλάδα, διαμορφώνοντας και το αντίστοιχο καταναλωτικό κοινό που θα συνεισφέρει στην βιωσιμότητά του.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img