Οι μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα παύουν να αποτελούν απλώς επιχειρήσεις λιανικής. Με όχημα τα διεθνή δίκτυα, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και τις στρατηγικές επενδύσεις σε υποδομές, μετατρέπονται σε βασικούς διαύλους προώθησης ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τη μελέτη Grocery Retail Sector Outlook 2026 της EY-Parthenon, ο έντονος ανταγωνισμός και η πίεση στα περιθώρια κέρδους στην εγχώρια αγορά ωθούν τους ομίλους στη δημιουργία πρόσθετων πηγών εσόδων πέρα από τα σύνορα. Η μελέτη καταγράφει τέσσερα διαφορετικά μοντέλα ανάπτυξης:
Lidl Ελλάς: Ηγέτης με εξαγωγές άνω των 600 εκατ. ευρώ
Με την ισχυρή υποστήριξη του γερμανικού ομίλου, η Lidl Ελλάς διαθέτει το πιο ώριμο εξαγωγικό μοντέλο. Το 2025, η αξία των ελληνικών προϊόντων που διακινήθηκαν διεθνώς ξεπέρασε τα 600 εκατ. ευρώ (έναντι 528 εκατ. ευρώ το 2024), καλύπτοντας 31 χώρες με τη συμμετοχή 268 προμηθευτών. Για την περαιτέρω ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας, η εταιρεία τρέχει επενδυτικό πρόγραμμα 200 εκατ. ευρώ για τη διετία 2026–2027, ενώ σχεδιάζει νέο τεράστιο κέντρο διανομής στην Ελευσίνα (110 εκατ. ευρώ) με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2029.
ΑΒ Βασιλόπουλος: Στο επίκεντρο το Βέλγιο και η Ολλανδία
Αξιοποιώντας το δίκτυο της μητρικής Ahold Delhaize και τον εξαγωγικό κόμβο στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, η ΑΒ Βασιλόπουλος είδε τον εξαγωγικό της τζίρο να φτάνει τα 90–100 εκατ. ευρώ το 2025. Μετά την Τσεχία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, επόμενοι σταθμοί είναι το Βέλγιο και η Ολλανδία, με τα ελληνικά πορτοκάλια να ετοιμάζουν βαλίτσες για τις βορειοευρωπαϊκές αγορές.
Διαμαντής Μασούτης: Δυναμική είσοδος στα Βαλκάνια
Η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα δημιούργησε το 2025 την Hellenic Authentic Goods (HAGS), προωθώντας τη σειρά «Από τον τόπο μας» με 1.500 κωδικούς. Με έμφαση στις βαλκανικές αγορές και επεκτείνοντας το επιτυχημένο μοντέλο διανομής «πόρτα-πόρτα» σε Πολωνία, Βουλγαρία και Ρουμανία, η Μασούτης αξιοποιεί την αυξημένη ζήτηση που καταγράφουν οι ξένοι επισκέπτες στα καταστήματά της στην Ελλάδα.
Όμιλος Σκλαβενίτη: Μεγάλη επένδυση σε έτοιμα γεύματα και logistics
Ο Σκλαβενίτης επενδύει 100 εκατ. ευρώ στη Μαγούλα Αττικής για τη δημιουργία μιας υπερσύγχρονης μονάδας έτοιμων γευμάτων –της μεγαλύτερης στην Ευρώπη– με δυναμικότητα 250.000 γευμάτων ημερησίως, η οποία θα τροφοδοτεί τόσο την εγχώρια αγορά όσο και το εξωτερικό. Παράλληλα, οι νέες τεράστιες επενδύσεις στα logistics στον Ασπρόπυργο δημιουργούν τις ιδανικές βάσεις για μελλοντική καθετοποίηση και εξαγωγική δράση.
Με πληροφορίες από mononews.gr
Ζ.Γ




