spot_img
spot_img

«Quo Vadis Kiwi?»: Δείτε τους ομιλητές του Kiwi Forum που διοργανώνεται στα πλαίσια της FRESKON

Ένα ερώτημα που προκύπτει, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, σχετικά με την παραγωγή και την εμπορική πορεία του ακτινιδίου  είναι η εξής: «Πού πάει η καλλιέργεια του ακτινιδίου;», ή, για να δώσουμε μία πιο ποιοτική διάσταση ας πούμε καλύτερα, «Quo Vadis Kiwi?».

Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, το περιοδικό ΦΡΟΥΤΟΝΕΑ διοργανώνει ένα forum για τις 13 Απριλίου, στα πλαίσια της έκθεσης FRESKON. Εκεί, άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά ό,τι αφορά την παραγωγή και τη διακίνηση του ακτινιδίου, θα καταθέσουν τις γνώσεις τους ώστε να καταλάβουν όσοι συμμετάσχουν σε αυτήν τη συζήτηση, ποιο είναι το μέλλον  της καλλιέργειας του ακτινιδίου.

Η συζήτηση είναι ανοιχτή, αλλά για την καλύτερη διεξαγωγή της, καλό είναι όσοι επιθυμούν να παραβρεθούν να δηλώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους στο email freskon@froutonea.gr.

Εκτός όμως από αυτήν τη συζήτηση, θα υπάρξει και μία θεματική ενότητα η οποία θα αφορά τις πρακτικές εκείνες που πρέπει να εφαρμοστούν στο στάδιο της παραγωγής, της συλλογής και της αποθήκευσης, ώστε οι καρποί να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή διατηρησιμότητα στο στάδιο της αποθήκευσης, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι η επιμήκυνση  τη εμπορικής περιόδου είναι σημαντική για την ομαλή απορρόφηση του προϊόντος. Τους ομιλητές/τριες  που έως τώρα έχουν δηλώσει ότι  θα συμμετέχουν σε αυτές τις συζητήσεις,  μπορείτε να τους/τις δείτε παρακάτω:

Marcello Guidi
Διευθυντής Εξαγωγών της Apofruit Italia

Ο κος Guidi είναι πτυχιούχος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου της Μπολόνια στην Ιταλία και κάτοχος master του ιδίου πανεπιστημίου. Σήμερα ο κος Guidi είναι ο Διευθυντής Εξαγωγών της Apofruit Italia (από τον Φεβρουάριο 2021). Τα φρούτα στα οποία ειδικεύεται είναι τα ακτινίδια, τα σταφύλια και τα βερίκοκα. Πριν από τη θέση του αυτή ήταν επί 8 έτη πωλητής της Apofruit στην Ευρώπη. H Apofruit Italia είναι από τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς φρέσκων φρούτων και λαχανικών της Ιταλίας.

Dario Vegetti
Επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Προμηθειών της Zespri

Ο Dario Veggeti είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Εφοδιασμού της Zespri. O Dario είναι μέλος της ομάδας της Zespri από το 2015, αρχικά ως εμπορικός αναλυτής, ενώ πρόσφατα είχε το ρόλο του Supply Chain Manager. Το τμήμα Zespri Global Supply διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αποστολή της Zespri να εξασφαλίσει προμήθεια ακτινιδίων για 12 μήνες και να προσφέρει βιώσιμες αποδόσεις στους καλλιεργητές. Καθώς η Zespri συνεχίζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη, η εις βάθος γνώση του Dario για την ευρωπαϊκή βιομηχανία φρέσκων προϊόντων και οι ισχυρές σχέσεις του με τους Ευρωπαίους εταίρους της εταιρείας στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα θα είναι σημαντικές. Ο Dario ανέλαβε τα νέα καθήκοντά του πρόσφατα, διαδεχόμενος τον Damian Young που επέστρεψε στη Νέα Ζηλανδία.

Laura Stocchi
Υπεύθυνη Στατιστικών Ερευνών στο CSO

Η Laura Stocchi είναι υπεύθυνη στατιστικών ερευνών στο Ινστιτούτο CSO από το 2001. «Η ζωή της είναι γεμάτη νούμερα» σχετικά με την παραγωγή και το εμπόριο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Το πεδίο των ερευνών της ξεκινά από την παραγωγή των προϊόντων και καλύπτει όλο το εύρος των εισαγωγών – εξαγωγών και των αποθεμάτων των παραπάνω προϊόντων. Παράλληλα παρακολουθεί τις τάσεις της ιταλικής αγοράς, συνεργαζόμενη με μια σειρά αγροτικών συνεταιρισμών στην Ιταλία, ενώ βρίσκεται παράλληλα σε μια συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών με συνεργάτες της σε όλον τον κόσμο σε θέματα που αφορούν την παραγωγή και το εμπόριο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Αθανάσιος Μολασιώτης
Καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και Διευθυντής του Εργαστηρίου Δενδροκομίας του ΑΠΘ

Ο κος. Μολασιώτης διετέλεσε μέλος Επιτροπών και Συμβουλίων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας. Μέλος της συντακτικής επιτροπής επιστημονικών περιοδικών, κριτής σε διάφορα Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα. Έχει αναπτύξει πολύχρονες συνεργασίες με Ερευνητικά Ινστιτούτα και Κέντρα, Ελληνικά και Διεθνή καθώς και παραγωγικούς φορείς.  Έχει συμμετάσχει, ως συντονιστής ή μέλος ερευνητικής ομάδας, σε περισσότερα από 40 χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα την τελευταία πενταετία. Επίσης έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια/ημερίδες/workshops στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, ενώ έχω δώσει πληθώρα διαλέξεων σε Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα καθώς σε διαφορές επιστημονικές εκδηλώσεις. Tα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην φυσιολογία των οπωροφόρων δένδρων και τη βιολογία των καρπών τους, με έμφαση στην εφαρμογή υψηλής απόδοσης τεχνολογιών. Η ερευνητική του ομάδα αποτελείται από 2 μεταδιδακτορικούς ερευνητές, 5 υποψήφιους διδάκτορες και 8 μεταπτυχιακούς φοιτητές. Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει περισσότερες από 200 ανακοινώσεις σε Εθνικά και Διεθνή Συνέδρια και 111 δημοσιευμένες εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά υψηλής απήχησης. Περιλαμβάνεται στη λίστα του Πανεπιστημίου Stanford με τους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img