spot_img
spot_img

Οι αυξήσεις στα κόστη παραγωγής-συσκευασίας-μεταφοράς μειώνουν την κατανάλωση ακτινίδιου

Ο κ. Marco de Nadai, υπεύθυνος επικοινωνίας της Κοινοπραξίας Kiwi Passion, η οποία συνενώνει παραγωγούς από όλες τις σημαντικές παραγωγικές χώρες της Ευρώπης, τοποθετείται για τις τρέχουσες εξελίξεις της αγοράς ακτινιδίων και τις εξαιρετικές προοπτικές που εμφανίζουν τα κόκκινα ακτινίδια.

Κύριε De Nadai, η Κοινοπραξία Kiwi Passion έχει μέλη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με σημαντική παραγωγή ακτινιδίου. Πείτε μας αρχικά μερικά πράγματα για τις καλλιεργητικές σας δραστηριότητες και τι σχεδιάζετε για το μέλλον.

Σήμερα, μετράμε περίπου 1.000 στρέμματα κόκκινων ποικιλιών και 800 στρέμματα κίτρινων ποικιλιών ακτινιδίου. Ωστόσο δεν είναι όλοι οι οπωρώνες μας ακόμα σε παραγωγή. Μέσα στο 2022 σκοπεύουμε να φυτέψουμε ακόμα 1.200 στρέμματα, με απώτερο στόχο να φτάσουμε τα 7.000 στρέμματα μέχρι το 2025. Λαμβάνουμε, μάλιστα, αρκετές αιτήσεις από νέους παραγωγούς για να συμμετέχουν στον σχεδιασμό φυτεύσεων του 2022, αλλά πρώτα θα δώσουμε προτεραιότητα σε όσους είναι ήδη μέλη μας. Να σημειώσω εδώ, πως στην Ελλάδα έχουμε έναν κύριο συνεργάτη, την Alfa Fruits, η επενδύει πολλά στο κοινό μας έργο, φυτεύοντας και κόκκινα και κίτρινα ακτινίδια.

Τα μέλη μας επιλέγουν ευρέως την κόκκινη ποικιλία μας, Red Passion, καθώς οι κόκκινοι καρποί αποτελούν το νέο στοιχείο στην αγορά ακτινιδίου, όμως, λόγω της αυξημένης ζήτησης για κίτρινα ακτινίδια, επενδύουν και στην κίτρινη ποικιλία μας, Gold Passion. Φέτος, μάλιστα, θα προχωρήσουμε στο δοκιμαστικό λανσάρισμα στην αγορά μιας συσκευασίας τριών καρπών, με έναν πράσινο, έναν κίτρινο και έναν κόκκινο.

Είμαστε πεπεισμένοι, πως το μέλλον των ακτινιδίων περνά μέσα από την ανανέωση και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην καινοτομία, τόσο των ποικιλιών, όσο και της τεχνικής, υποστηρίζοντας και ενθαρρύνοντας τους παραγωγούς μας να καλλιεργήσουν φρούτα με εξαιρετική ποιότητα που να ξεχωρίζουν στις όλο και πιο ανταγωνιστικές και απαιτητικές αγορές.

Ποιά είναι η ποιότητα της παραγωγής; Θα μπορέσουν τα φρούτα να σταλούν σε μακρινούς προορισμούς εύκολα, συνυπολογίζοντας και τις δυσκολίες του κλάδου των logistics;

Αντιμετωπίσαμε προβλήματα με τον ανοιξιάτικο παγετό, ειδικά στις κίτρινες ποικιλίες, αλλά η πλαστική κάλυψη ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποφευχθεί η ζημιά στις κόκκινες ποικιλίες και πολλοί καλλιεργητές έχουν δει ακόμη και αυξημένα μέγεθος, εξαιρετική απόδοση ανά εκτάριο και σημαντικές τιμές ξηράς ουσίας.

Η ποιότητα των καρπών είναι ικανοποιητική για την ευρωπαϊκή αγορά, με τους καλύτερους καρπούς, όμως, να επιλέγονται για τις μακρινές αγορές, όπως τη Βραζιλία, το Μεξικό και τις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, ο Covid-19 έχει προκαλέσει μεγάλες αναταραχές στην ευρωπαϊκή αγορά ακτινιδίων. Η διακίνηση  των ακτινιδίων έχει πληγεί ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω των παγκόσμιων περιορισμών. Από την άλλη πλευρά, η αύξηση του κόστους μεταφοράς και η έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων έχει συμβάλει στη μείωση των εμπορικών ροών.

Ωστόσο, η Kiwi Passion υποστηρίζεται από μια εξαιρετική ομάδα παρόχων υπηρεσιών logistics και παρά τα γενικά ζητήματα που υπάρχουν, μπορούμε να εγγυηθούμε έγκαιρη παράδοση για όλα τα ακτινίδια μας.

Marco de Νadai,
Υπεύθυνος επικοινωνίας της Kiwi Passion.

Ποια ήταν φέτος η μέση τιμή παραγωγού για τα υψηλής και χαμηλής ποιότητας ακτινίδια; Βλέπετε αυξημένο κόστος παραγωγής; Τέλος, φοβάστε ότι θα είναι δύσκολο για τους καταναλωτές να αντέξουν αυτό το κόστος;

Αυτή η σεζόν ξεκίνησε με τους καλλιεργητές να έχουν υψηλές προσδοκίες όσον αφορά την τιμή. Στην Ιταλία η μέση τιμή για τα πράσινα ακτινίδια ήταν μεταξύ 1 και 1,40 ευρώ το κιλό και στην Ελλάδα περίπου 0,20-0,30 ευρώ λιγότερο. Είδαμε επίσης, όμως, μια εξαιρετική αύξηση τόσο του κόστους των πρώτων υλών όσο και των υπηρεσιών που επηρεάζουν όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Αυτό θα προκαλέσει μείωση του περιθωρίου κέρδους για τους συσκευαστές και ταυτόχρονα οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν υψηλές τιμές, οπότε η κατανάλωση ακτινιδίου θα μειωθεί.

Τα αποθέματα νεοζηλανδικών ακτινιδίων αντιπροσωπεύουν μεγάλο εμπόδιο για την εμπορική ροή των ευρωπαϊκών ακτινιδίων αυτή τη στιγμή;

Η νεοζηλανδική παραγωγή παρέμεινε για περισσότερο χρόνο στην ευρωπαϊκή αγορά σε σύγκριση με τις προηγούμενες σεζόν, όμως τώρα έχει σχεδόν εξαντληθεί. Ωστόσο, για την κόκκινη ποικιλία μας, Red Passion, δεν υπάρχει ανταγωνισμός από το Νότιο Ημισφαίριο, ενώ η κίτρινη ποικιλία μας, Gold Passion, είναι μια όψιμη ποικιλία και οι πωλήσεις μας συγκεντρώνονται στο δεύτερο μέρος της σεζόν όπου τα υπόλοιπα κίτρινα ακτινίδια είναι ήδη εκτός αγορών και οι τιμές είναι σε υψηλότερο επίπεδο.

Συνολικά, λοιπόν, είστε ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία της τρέχουσας σεζόν ακτινιδίων;

Μέχρι στιγμής είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι τόσο με τους όγκους όσο και με τις τιμές της εμπορικής μας καμπάνιας. Αναμένουμε να ολοκληρώσουμε τις πωλήσεις των κόκκινων ακτινιδίων μας μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και των κίτρινων ακτινιδίων μας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, με προβλεπόμενη εκκαθάριση για τους καλλιεργητές στα 3-3,50 ευρώ το κιλό για τα κόκκινα ακτινίδια και 1,70-1,80 ευρώ για τα κίτρινα.

Δώστε μας μερικές λεπτομέρειες για τα κόκκινα ακτινίδια Red Passion και τα κίτρινα ακτινίδια Gold Passion.

Το Red Passion είναι αυτή τη στιγμή μια από τις καλύτερες πατενταρισμένες ποικιλίες κόκκινων ακτινιδίων στον κόσμο. Είναι ένα εντυπωσιακό φρούτο, που όταν ωριμάσει παρουσιάζει μια εκπληκτική «έκρηξη» κόκκινου χρώματος στο κέντρο του σε χρυσό φόντο. Το Gold Passion είναι μια πρόσφατη ποικιλία νέας γενιάς ακτινιδίων με χρυσαφένια σάρκα. Πρόκειται για ένα φρούτο υψηλής ποιότητας που προέκυψε από τη συνεργασία του διάσημου Αυστραλού καλλιεργητή Skelton και της γνωστής νεοζηλανδικής εταιρείας Enza Fruit International.

Όσον αφορά την υποδοχή που επιφυλάσσουν σε αυτά τα ακτινίδια οι αγορές, τα κόκκινα ακτινίδια είναι μια αρκετά νέα ποικιλία και οι περιορισμένες ποσότητες της υποστηρίζουν μια πολύ καλή τιμή παραγωγού. Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια, όταν θα αυξηθούν οι όγκοι, θα δούμε σταθεροποίηση της τιμής σε επίπεδο περίπου 30% υψηλότερο από αυτό των κίτρινων ακτινιδίων. Τα κίτρινα ακτινίδια, τώρα, τείνουν να γίνουν ένα κλασικό προϊόν, με τις τιμές τους να εξακολουθούν να είναι σε καλό επίπεδο, κυρίως για τις όψιμες ποικιλίες που μπορούν να διατεθούν στην αγορά σε μια περίοδο όπου ελάχιστοι παίκτες είναι παρόντες.

Τέλος, να αναφέρω πως οι τιμές των πράσινων ακτινιδίων βρίσκονται μέχρι στιγμής στο μέγιστο επίπεδο τους, αλλά το βασικό στοιχείο για μια επιτυχημένη εμπορική στρατηγική θα είναι η εστίαση στην παροχή καρπών κορυφαίας ποιότητας για τη βέλτιστη γευστική εμπειρία.

Κλείνοντας, θα θέλαμε κάποια σχόλια σας για τις εξελίξεις και την κατάσταση του κλάδου των ακτινιδίων σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα.

Πριν από πέντε χρόνια, η Ιταλία έκανε ρεκόρ παραγωγής με 600.000 τόνους ακτινιδίων, ενώ το 2021 πιθανότατα θα δει μόνο 250 χιλιάδες τόνους, λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, αλλά και ασθενειών όπως το PSA και η Moria, μια ασφυξία των ριζών, τις αιτίες της οποίας δεν έχουμε κατανοήσει ακόμα. Τα κίτρινα ακτινίδια έχουν βελτιώσει την παρουσία τους στην Ιταλία, με τους καταναλωτές να εκτιμούν ολοένα και περισσότερο τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους και τη ζήτηση να αυξάνεται συνεχώς παγκοσμίως.

Η Ιταλία επενδύει πολλά στα κίτρινα ακτινίδια, ειδικά στις club ποικιλίες και προβλέπουμε ότι τα επόμενα χρόνια αυτή η τάση θα συνεχιστεί καθώς τα κίτρινα ακτινίδια εγγυώνται τόσο στους καλλιεργητές όσο και στους συσκευαστές πολύ καλύτερη απόδοση σε σύγκριση με τα πράσινα ακτινίδια. Η Ισπανία, τώρα, αποτελεί τη χώρα με την υψηλότερη κατανάλωση ακτινιδίου στην Ευρώπη και για να ικανοποιήσει την εσωτερική της ζήτηση άρχισε να επενδύει σε πράσινα και κίτρινα ακτινίδια τα τελευταία 2-3 χρόνια. Σίγουρα η Ισπανία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μέλλον, αλλά υποθέτω ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι τα ισπανικά ακτινίδια να αρχίσουν να εξάγονται.

Τέλος, η ελληνική παραγωγή αυξάνεται συνεχώς χρόνο με το χρόνο και πολλοί Ιταλοί διακινητές άρχισαν να δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα, φέρνοντας την τεχνογνωσία τους και υποστηρίζοντας την ανάπτυξη, θέτοντας ένα υψηλότερο επίπεδο τόσο σε επίπεδο διαχείρισης οπωρώνα, όσο και στη συσκευασία και το marketing. Τα ελληνικά ακτινίδια εξάγονται σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες και πέρα από ταευρωπαϊκά super market, η Ασία και η Αμερική θα είναι επίσης σημαντικές αγορές για τα ελληνικά ακτινίδια φέτος.

Φ.Κ.

Τα μέλη της Kiwi Passion
Alpha Fruit, Agrilepidio, Cam Fruit Service, CO.N.VI Vivai, Cofrulleida, Del Monte, Eden Fruit, Fruits de Ponent, Fruitsworldwide, Greenyard Italia, Gruppo Català, Le Cerasare, Vivers Viladegut, Heliande.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img