spot_img
spot_img

Μανιτάρια Κεχαγιά: «Ντεμπούτο» στις διεθνείς αγορές τα πρώτα λευκά μανιτάρια ελληνικής καλλιέργειας

Μία ιστορικής σημασίας επένδυση για ολόκληρο τον ελληνικό κλάδο των μανιταριών ολοκληρώθηκε και δίνει ήδη τους καρπούς της! Πρόκειται για την πρώτη μονάδα παραγωγής λευκών μανιταριών, η οποία βρίσκεται στο Πεδινό του νομού Κιλκίς, ανήκει στην εταιρεία «Μανιτάρια Κεχαγιά» και κάνει πρεμιέρα για τα προϊόντα της σε Ελλάδα και ξένες αγορές από αυτόν το μήνα! Η πρώτη συγκομιδή γίνεται στις 27 Ιανουαρίου και τα προϊόντα της νέας μονάδας θα οδηγηθούν κατευθείαν στα ράφια των καταστημάτων. Μάλιστα, αυτό θα συμβεί όχι μόνο στην Ελλάδα -όπου όλοι οι διακινητές τα ζητούν ήδη με μεγάλη ένταση, αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος αυτής της καινοτομίας-, αλλά θα εξαχθούν και στο εξωτερικό, από την πρώτη κιόλας στιγμή. Έτσι, χάρη στην εταιρεία «Μανιτάρια Κεχαγιά», τα λευκά μανιτάρια δεν εμπλουτίζουν απλώς το καλάθι της ελληνικής παραγωγής τροφίμων, αλλά αποκτούν αμέσως και διεθνές προφίλ, με την εταιρεία να εξελίσσεται σε πρέσβειρα ολόκληρου του κλάδου.

Μονάδα μοναδική σε όλη την Ευρώπη!

Όπως είπαμε, η νέα μονάδα της εταιρείας «Μανιτάρια Κεχαγιά» αποτελεί καινοτομία, αλλά όχι απλώς επειδή κόβει το νήμα παραγωγής – εξαγωγών ελληνικών λευκών μανιταριών. Οι λόγοι που την καθιστούν πρωτοποριακή για ολόκληρη την ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι πολλαπλοί: Συγκεκριμένα, πρόκειται για την πρώτη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και διακίνησης λευκών μανιταριών στην Ευρώπη, η οποία αναλαμβάνει από το να παραγάγει τα δικά της μέσα παραγωγής -όπως το υπόστρωμα καλλιέργειας-, μέχρι τη διακίνηση του τελικού προϊόντος στα καταστήματα.

Φτιαγμένη για καλλιέργεια «χειρουργικής ακρίβειας»

Η εταιρεία «Μανιτάρια Κεχαγιά» δεν υπήρξε καθόλου φειδωλή στην επένδυσή της, προκειμένου να επιτύχει ώστε η πρώτη καλλιέργεια ελληνικών λευκών μανιταριών να συνοδεύεται από αψεγάδιαστης ποιότητας προϊόντα. Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, καθώς η εταιρεία διαθέτει πολυετή -και ίσως μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα- εμπειρία πάνω στα μανιτάρια. Η καλλιέργεια και η διακίνηση διαφόρων ποικιλιών μανιταριών από πλευράς της «Μανιτάρια Κεχαγιά» -που προσφέρει εβδομαδιαίως 50 τόνους Πλευρώτους- και η χρόνια δραστηριοποίησή της ως εισαγωγέας λευκών μανιταριών, της έδωσε το προνόμιο να γνωρίζει άριστα τις ειδικές, υψηλότατες απαιτήσεις που διέπουν τη διαχείριση λευκών μανιταριών τόσο καλλιεργητικά, όσο και μετασυλλεκτικά. Έτσι, συνδυάζοντας αρμονικά πόρους και γνώση, η εταιρεία επένδυσε 20 εκατ. ευρώ, χωρίς να συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο από τον τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό και την ανώτερης ποιότητας πρώτη ύλη, για μία μονάδα που χαρακτηρίζεται «χειρουργικής ακρίβειας» στον έλεγχο των τεχνικών παραμέτρων της παραγωγής και της αποθήκευσης! Για παράδειγμα, η μονάδα αξιοποιεί τα πιο σύγχρονα συστήματα κλιματισμού, γεωθερμία, ενώ δίνει στην παραγωγή της οικολογική αξία και προφίλ, αποφεύγοντας εντελώς τη χρήση φυτοφαρμάκων. Ακόμα και τα άχυρα που φέρνει η εταιρεία με ειδικό καράβι από την Ιρλανδία για την παραγωγή υποστρώματος, πληρούν αυστηρές προδιαγραφές χρήσης για καλλιέργεια μανιταριών.

Ξεκινά δυναμικά και έπεται ακόμα πιο δυναμική συνέχεια

Η νέα μονάδα της «Μανιτάρια Κεχαγιά» για παραγωγή λευκών μανιταριών, διαθέτει καλλιεργητικούς θαλάμους εμβαδού 8.000 τ.μ., που ξεκινούν από την πρώτη στιγμή με εμπορικές αποδόσεις 40 τόνων την εβδομάδα, ενώ ταυτόχρονα προχωρούν οι εργασίες για διπλασιασμό της παραγωγής ήδη από του χρόνου. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος αυτής της παραγωγής, ολόκληρες οι εισαγωγές λευκών μανιταριών της χώρας μας ανέρχονται εβδομαδιαίως σε περίπου 270 τόνους. Έτσι, η νέα μονάδα της «Μανιτάρια Κεχαγιά» βάζει με το «καλημέρα» το στίγμα της και διαμορφώνει νέες ισορροπίες στη διακίνηση του λευκού μανιταριού στη χώρα μας. Και δεν είναι μόνο αυτό: Σύμφωνα με το σχεδιασμό της εταιρείας, ήδη από το ξεκίνημα της παραγωγής της νέας μονάδας, περίπου το 20% της παραγωγής θα κατευθυνθεί στο εξωτερικό, με την Κύπρο και –πρωτίστως- το Ισραήλ να ζητούν μετ’ επιτάσεως τα πρώτα ελληνικά, λευκά μανιτάρια. Μάλιστα, επωφελούμενη και από την εγγύτητα της χώρας μας σε αυτές τις αγορές σε σχέση με Πολωνία και Ολλανδία, η εταιρεία «Μανιτάρια Κεχαγιά», αναδεικνύεται σε προνομιακό εταίρο τους, και γι’ αυτό ήδη σχεδιάζει μεγάλη ανάπτυξη των εξαγωγών της στο πιο άμεσο μέλλον.

Κάθε λευκό μανιτάρι θα έχει τη δική του ταυτότητα!

Σημειώσαμε από την αρχή πως η έναρξη της λειτουργίας της νέας μονάδας αποτελεί μία ιστορική στιγμή για τον κλάδο των ελληνικών μανιταριών, καθώς και ότι το εγχείρημα αποτελεί συνώνυμο της καινοτομίας. Ωστόσο, οι λόγοι γι’ αυτούς τους χαρακτηρισμούς δεν εξαντλούνται με όσα εκθέσαμε παραπάνω, αλλά έχουν να κάνουν και με τον τρόπο προώθησης των ελληνικών, λευκών μανιταριών. Τα πρώτα ελληνικά, λευκά μανιτάρια θα διακινούνται σε μία καλαίσθητη συσκευασία με το brand της εταιρείας «Μανιτάρια Κεχαγιά», η οποία όχι μόνο διακρίνεται για την όμορφη προώθηση της ελληνικής ταυτότητάς τους, αλλά συνοδεύεται και από τυπωμένο QR code, που θα προσφέρει πλήρη ιχνηλασιμότητα για τα δεδομένα καλλιέργειας, συγκομιδής και τυποποίησης των μανιταριών κάθε τεμαχίου. Έτσι, κάθε συσκευασία της «Μανιτάρια Κεχαγιά» διαθέτει τη δική της ταυτότητα!

Η «Μανιτάρια Κεχαγιά» αλλάζει όλο το στάτους των μανιταριών

Η παραπάνω κίνηση εντάσσεται στα πλαίσια της φιλοσοφίας της εταιρείας να δίνει έμφαση στις ανάγκες και τις ανησυχίες του καταναλωτικού κοινού, καθώς και την εκπαίδευσή του σε νέους, ποιοτικούς τρόπους διατροφής, σύμφωνα με τις νέες τάσεις της εποχής, που στο επίκεντρο τους θέτουν άλλωστε το μανιτάρι. Αυτού του είδους η δραστηριότητα της «Μανιτάρια Κεχαγιά» ξεδιπλώνεται με πολύμορφες πρωτοβουλίες, που σκοπό έχουν όχι μόνο να εκπαιδεύσουν το καταναλωτικό κοινό μέσα από τη συνεργασία για την προβολή της αξίας του μανιταριού με διάσημους Έλληνες σεφ της ελληνικής τηλεόρασης, αλλά μέσα και από την εκπαίδευση των ίδιων των επαγγελματιών. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η εταιρεία προσφέρει απλόχερα τα προϊόντα της για αξιοποίησή τους από τους σπουδαστές των δημόσιων και ιδιωτικών σχολών μαγειρικής της χώρας μας. Έτσι, η «Μανιτάρια Κεχαγιά» έχει αλλάξει το στάτους των μανιταριών στη χώρα μας, συμβάλλοντας καθοριστικά στο να φτάσει η κατά κεφαλήν κατανάλωσή τους από μόλις 30 γραμμάρια, στο 1,5 κιλό. Με κινήσεις όπως η έναρξη της λειτουργίας της πρώτης μονάδας παραγωγής ελληνικών λευκών μανιταριών, η «Μανιτάρια Κεχαγιά», συνεχίζει να διευθύνει αυτήν την αναπτυξιακή τάση όλης της αγοράς, της οποίας στέκεται στην πρώτη γραμμή!

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img