Τα αβοκάντο είναι κλιμακτηριακά φρούτα, δηλαδή μπορούν να ωριμάζουν μετά τη συγκομιδή τους με την παρουσία αιθυλενίου, από το οποίο πρέπει να τα προστατεύσουμε, εάν προτιθέμεθα να τα αποθηκεύσουμε μακροχρόνια.
Αρχική αλλά απαραίτητη ενέργεια πρέπει να είναι η πρόψυξη των αβοκάντο σε θερμοκρασία κοντά στην θερμοκρασία συντήρησης και κατόπιν η άμεση αποθήκευση σε ψυκτικούς θαλάμους.
Σχετικά με την αποθήκευση εντός ψυκτικών θαλάμων η ISOFRUIT προτείνει να γίνεται σε αυτούς που διαθέτουν ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΨΥΞΗ*. Αυτή η επιλογή παρέχει το πλεονέκτημα της ακριβούς ρύθμισης της θερμοκρασίας (5o – 8o C) και της σχετικής υγρασίας (90%-95%) σε όλο τον όγκο του ψυκτικού θαλάμου καθώς και τον έλεγχο και τη ρύθμιση των εκλυόμενων λόγω αναπνοής αερίων, που σε ένα εξ αυτών και για τις επιδράσεις του, θα αναφερθούμε πάρα κάτω.
Η δράση του αιθυλενίου (C2H4)
Πιο συγκεκριμένα θα αναφερθούμε στην παρουσία του αιθυλενίου (C2H4) και με την βοήθεια των πιο κάτω δεδομένων θα εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα για τη διατήρηση της ποιότητας.
Ειδικότερα από τα στοιχεία που διαθέτει η ISOFRUIT παραθέτουμε τα εξής:
1) Τα αβοκάντο έχουν υψηλή ευαισθησία στο αιθυλένιο (C2H4) ενώ η παρουσία του σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 0,1% του ενεργού όγκου του χώρου που έχουν αποθηκευθεί, έχει σαν αποτέλεσμα την έναρξη ωρίμανσης του φρούτου.
2) Η ποσότητα του αιθυλενίου (C2H4) που εκλύεται κατά τη διάρκεια αποθήκευσής του σε Ψ.Θ. κυμαίνεται από 25 έως 40 ml C2H4/kg·h.
3) Τα αβοκάντο εκτός από την ωρίμανση που προκαλεί η παρουσία του αιθυλενίου (C2H4), τα επηρεάζει αρνητικά με αποτέλεσμα να μαλακώνει η σάρκα τους και να αλλάζει το χρώμα του δέρματός τους.
Από τα πιο πάνω στοιχεία μπορούμε να υπολογίσουμε τις ιδανικές συνθήκες που πρέπει να επικρατούν από πλευράς του αερίου αιθυλενίου, για την προστασία της ποιότητας των αβοκάντο.
Ενδεικτικά σε μελέτη για την αποθήκευση 180 τόνων προϊόντων απαιτείται ψυκτικός θάλαμος 720 κυβικών μέτρων (12m Χ 10m Χ 6m) που μέσα σε αυτόν η μέγιστη επιθυμητή συγκέντρωση του αιθυλενίου (C2H4) δεν πρέπει να ξεπερνά το 0,1% του ενεργού όγκου, για να έχουμε την επιζητούμενη προστασία από την πρόωρη και ανεξέλεγκτη ωρίμανση των αβοκάντο.
Με κατάλληλους υπολογισμούς λαμβάνοντας υπόψη την έκλυση των αερίων λόγω αναπνοής που μέσα σε αυτά υπάρχει και το αιθυλένιο, προσδιορίζουμε ότι σε περίπου σε 4 ώρες θα έχουμε φθάσει στο όριο της συγκέντρωσης του εν λόγω αερίου που από αυτό το σημείο και μετά, θα αρχίσει η πιθανή βλαπτική του δράση.
Βεβαίως αυτό θα ισχύσει μόνο εάν ο ψυκτικός θάλαμος παραμένει κλειστός και δεν έχει προβλεφθεί εξαερισμός ή δεν ανοιγοκλείνουν οι πόρτες για φορτοεκφόρτωση ή δεν έχει ληφθεί μέριμνα απορρόφησης του αιθυλενίου με κατάλληλες συσκευές .
Συνεπώς, ο έλεγχος της ποσότητας του αιθυλενίου (C2H4), πρέπει να είναι συνεχής και με ακρίβεια, γιατί εάν δεν απομακρυνθεί η περίσσεια του αερίου, θα έχουμε την καταστροφική απώλεια της ποιότητας των προϊόντων. Βεβαίως σημαντικό είναι τα συστήματα ελέγχου και απομάκρυνσης του αερίου να είναι σωστά τοποθετημένα και σε πλήρη λειτουργία.
Αυτό πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία με τη χρήση ψυκτικών θαλάμων με ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΨΥΞΗ*.
* Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΨΥΞΗ βασίζεται στο συνεχή έλεγχο πολλαπλών σημείων τόσο στα αποθηκευμένα προϊόντα όσο και στους μηχανισμούς ψύξης. Ένα προκαθορισμένο σύνολο αυτοματοποιημένων ενεργειών διατηρεί τις ιδανικές συνθήκες συντήρησης σε όλο τον όγκο του ψυκτικού θαλάμου ενώ έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τα επίπεδα των αερίων και να ενεργεί ανάλογα με προκαθορισμένες ρυθμίσεις στους μηχανισμούς λειτουργίας. Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΨΥΞΗ μπορεί να εφαρμοσθεί επίσης σε όλους τους συμβατικούς ψυκτικούς θαλάμους μετά από τις απαραίτητες προσθήκες και προσαρμογές των συσκευών παραγωγής ψύχους και ελέγχου των συνθηκών συντήρησης.