Επί ποδός βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι διοργανωτές και οι συνεργάτες της Διεθνούς Έκθεσης Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών “Freskon”, προκειμένου να είναι από όσο το δυνατόν νωρίτερα όλα έτοιμα για την 9η έκθεση, η οποία θα στρέψει τους προβολείς όλης της βαλκανικής και ανατολικοευρωπαϊκής αγοράς φρούτων και λαχανικών στα ελληνικά προϊόντα. Κατά τη διάρκεια της FRESKON θα διεξαχθούν και φέτος πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, όπως είναι το Διεθνές Συνέδριο στις 10 Απριλίου, με τη σκυτάλη να περνάει αυτήν τη φορά στο αχλάδι.
Επιλέξαμε το αχλάδι επειδή πρόκειται για ένα προϊόν καθιερωμένο στην ελληνική γη, με μεγάλη τεχνογνωσία στην παραγωγή και σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια στη συντήρηση και τη διακίνηση. Παρόλα αυτά, έχουν προκύψει σημαντικές δυσκολίες και ερωτήματα γι’ αυτό το προϊόν, ενώ δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί η χώρα μας να καλλιεργήσει κι άλλες ποικιλίες αχλαδιών, πέρα από τις υπάρχουσες. Πιστεύουμε ότι τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης μπορούν να γίνουν πράξη, αρκεί φυσικά να μοιράζεται η γνώση.
Αυτές οι δυνατότητες κι αυτή η γνώση θα αναλυθούν από διακεκριμένους ομιλητές από τον ευρωπαϊκό αλλά και τον ελληνικό χώρο, εκπροσώπους επιχειρήσεων και ινστιτούτων με διεθνή αναγνώριση και επιχειρηματική εμβέλεια. Από την πλευρά μας, ελπίζουμε ότι μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου θα εξαχθούν αξιόλογα συμπεράσματα.
Να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι πλέον τα συνέδρια που διοργανώνουμε έχουν αλλάξει: έχουν γίνει πιο διαδραστικά, ώστε να διεξάγεται ένας γόνιμος διάλογος με τους ομιλητές και προσκεκλημένους μας, στα διάφορα πάνελ. Μία πρώτη γεύση του προγράμματος θα μπορέσετε να πάρετε άμεσα στα επόμενα τεύχη του περιοδικού μας, ενώ όπως δείχνει η εμπειρία των προηγούμενων συνεδρίων –και ειδικά των τριών τελευταίων για τα μήλα, τα εσπεριδοειδή και τα βερίκοκα-, καλό θα είναι να κλείσετε θέσεις από νωρίς!