spot_img

GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ: 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας

Για 9η χρονιά, το Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας που διοργανώνει η GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, μια εκδήλωση-θεσμός για τον πρωτογενή και ευρύτερο αγροδιατροφικό τομέα της χώρας μας, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2023 στο κτήριο gaiasense HUB στον Πειραιά, ενώ θα μεταδοθεί και διαδικτυακά.

Με δεδομένο ότι το 2023 είναι ένα ιδιαίτερα κρίσιμο έτος ως η πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, το φετινό Συνέδριο δεν θα μπορούσε παρά να αποτελέσει ένα σταθερό σημείο αναφοράς όλων των εμπλεκόμενων στον εθνικό αγροτικό τομέα και ένα σημαντικό βήμα για τους προβληματισμούς τους.

Με θέμα «H ελληνική γεωργία προς το 2030: κερδίζοντας το στοίχημα της βιωσιμότητας με τη συνδρομή της ΚΑΠ», το 9ο Συνέδριο θέτει στο επίκεντρο την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής και ελληνικής γεωργίας απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και των γεωπολιτικών κλυδωνισμών, αλλά και στην ανάγκη να παράγουμε περισσότερα –και καλύτερα– με λιγότερα μέσω της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της παραγωγικής διαδικασίας.

Το ορόσημο του 2030 είναι ιδιαίτερα κρίσιμο προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς αποτελεί την προθεσμία επίτευξης των φιλόδοξων στόχων που θέτουν οι στρατηγικές «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και «Για τη βιοποικιλότητα», αλλά και του κλιματικού στόχου της ΕΕ για μείωση των εκπομπών εντός των συνόρων της κατά τουλάχιστον 55% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Τα νομοθετήματα που υπηρετούν τις παραπάνω πολιτικές προτεραιότητες, ορισμένα εκ των οποίων έχουν ήδη δρομολογηθεί, προβλέπεται να ενσωματωθούν σταδιακά στα εθνικά στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ, αλλάζοντας ριζικά το παραγωγικό προφίλ της ευρωπαϊκής και ελληνικής γεωργίας κατά τα επόμενα χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, το 9ο Συνέδριο θα αποτελέσει το έναυσμα για μια τεκμηριωμένη συζήτηση πάνω στις τρέχουσες παγκόσμιες, ενωσιακές και εθνικές προκλήσεις που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του αγροτικού τομέα, τα σχετικά εργαλεία στήριξης της ΚΑΠ 2023-2027, καθώς και τις εθνικές στρατηγικές και βέλτιστες πρακτικές από άλλα Κράτη-Μέλη της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, θα τοποθετηθούν, μεταξύ άλλων, οι Paolo de Castro, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην Υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας, Pierre Bascou, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΓΔ Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Yves Madre, Πρόεδρος της FARM EUROPE, Τάσος Χανιώτης, πρώην Δ/ντης Στρατηγικής & Ανάλυσης της ΓΔ Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  Ευαγγελία Μούρμουρα, Υπεύθυνη Ομάδας για την Ψηφιοποίηση στη ΓΔ Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Gabriel Trenzado Falcon, Γενικός Διευθυντής της Cooperativas Agro-Alimentarias de Espana. Επιπλέον, έχει προσκληθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, θεσμικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου της αγροδιατροφής από την Ελλάδα και την ΕΕ.

Το 9ο Συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος CAP4Clima, το οποίο υλοποιεί η GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κατά το διάστημα 2022-2023 και υποστηρίζεται από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας θα προβληθεί και σε ζωντανή μετάδοση μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, στην οποία μπορείτε να εγγραφείτε δωρεάν χρησιμοποιώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.eventora.com/el/Events/9th-panellinio-synedrio-gaia

Περισσότερες λεπτομέρειες και αναλυτικά το πρόγραμμα στην επίσημη ιστοσελίδα της GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα