spot_img
spot_img

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η Fruit Attraction 2021- Ηχηρή η ελληνική παρουσία

Η σημαντικότερη έκθεση φρούτων και λαχανικών της Ισπανίας και μία από τις σημαντικότερες στην Ευρώπη, η Fruit Attraction, διοργανώθηκε με φυσική παρουσία στη Μαδρίτη, μεταξύ 5 και 7 Οκτωβρίου, στους χώρους του Ifema, επίσημου διοργανωτή εμπορικών εκθέσεων της ισπανικής πρωτεύουσας. Η οργάνωση έγινε από τον εν λόγω οργανισμό και την Ισπανική Συνομοσπονδία Ενώσεων Παραγωγών και Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών (Fepex), με την υποστήριξη του Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων. Τη φυσική παρουσία πλαισιώνει η διαδικτυακή πλατφόρμα Fruit Attraction LIVEConnect, η οποία δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να είναι σε επαφή με διεθνείς εμπόρους και παραγωγούς και να παρακολουθούν τα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της έκθεσης αλλά έως και το τέλος του έτους.

Δεδομένων των επιπτώσεων της πανδημίας, η έκθεση ήταν μικρότερης έκτασης από την αντίστοιχη του 2019, ωστόσο μεγαλύτερης από το 2018, αποδεικνύοντας τη σημασία της σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ σηματοδοτεί και την επανέναρξη αντίστοιχων εκθέσεων, όχι μόνο στην Ισπανία αλλά και παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών, στα οκτώ κτήρια της έκθεσης, ο αριθμός των εκθετών ξεπέρασε τους 1.300 εκπροσώπους 2.000 εταιριών, από 44 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας μεταξύ των οποίων μετείχαν εταιρίες που κάλυπταν όλο το φάσμα του κλάδου, από την παραγωγή έως τη συσκευασία και τη διανομή των φρούτων και λαχανικών.

Πέραν της παρουσίας των εκθετών, κατά τη διάρκεια του τριημέρου, πραγματοποιήθηκε μία σειρά ομιλιών και παρουσιάσεων, που κάλυψαν τις τρέχουσες συνθήκες και προκλήσεις της αγοράς, τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται καθώς και τις τελευταίες τεχνολογίες του τομέα. Μία εκ των θεματικών της έκθεσης ήταν η Biotec Attraction, Smart Agro και Smart Water & Energy, οι οποίες κάλυπταν τις καινοτομίες στα βιολογικά προϊόντα, την αγροτική παραγωγή και τη διαχείριση νερού και την πράσινη ενέργεια αντίστοιχα. Ιδιαίτερη μνεία είχε και η βιωσιμότητα του κλάδου, με το συνέδριο Biofruit Congress που διοργανώθηκε στους χώρους της έκθεσης.

Στη φετινή έκδοση, τιμώμενοι εισαγωγείς φρούτων και λαχανικών ήταν η Βραζιλία, η Ουκρανία, η Νότιος Κορέα και η Λευκορωσία, κατόπιν πρωτοβουλίας του οργανισμού προώθησης εξαγωγών και προσέλκυσης επενδύσεων της Ισπανίας ICEX. Το «Πρόγραμμα Διεθνών Προσκεκλημένων», το οποίο συνδιοργανώνεται από τον Ifema, το ICEX και το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων φέρνει στην έκθεση διεθνείς εμπόρους φρούτων και λαχανικών από 67 χώρες, με στόχο την σύναψη εμπορικών συμφωνιών και την ενίσχυση της διεθνοποίησης των επιχειρήσεων. Παράλληλα, η διαδικτυακή πλατφόρμα Fruit Attraction LIVEConnect δίνει πρόσβαση στους ενδιαφερόμενους στην ηλεκτρονική έκδοση της εν λόγω έκθεσης, επιτρέποντας την επικοινωνία μεταξύ επιχειρήσεων και την παρακολούθηση των σεμιναρίων και ομιλιών, που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τη φετινή διοργάνωση.

Η ελληνική συμμετοχή

Η Ελληνική συμμετοχή στη φετινή έκθεση της Fruit Attraction απαριθμούσε συνολικά 19 επιχειρήσεις και οργανισμούς. Το Project FRESKON GREECE, η πρωτοβουλία του διεθνούς εμπορικού γεγονότος φρούτων και λαχανικών FRESKON, που διοργανώνει ο ελληνικός φορέας ΔΕΘ-HELEXPO, κατασκεύασε για τέταρτη χρονιά το ελληνικό περίπτερο, έκτασης περί των 97 τ.μ., υπό την ομπρέλα του οποίου συμμετείχαν 8 επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί (ΜΕD FRUITE.Π.Ε., ΚΟΜΕΧ SA, ACN NAOUSSA, FRU.EAT, AC RACHIS PIERIAS, NESPAR, MENELAOS FRESH IKE, KATSELIS SA) καθώς και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία συγχρηματοδοτεί την ελληνική συμμετοχή. Παρότι ο αριθμός των εκθετών ήταν μειωμένος σε σύγκριση με την τελευταία διοργάνωση, δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις αντιμετώπιζαν αντικειμενικές δυσκολίες συμμετοχής εξαιτίας της πανδημίας, η ποιότητα του ελληνικού περιπτέρου συνέχισε να χαρακτηρίζεται εξαιρετικά υψηλή.

Σημειώνεται ότι το εθνικό περίπτερο ήταν άρτια οργανωμένο και σε καλή θέση στον εκθεσιακό χώρο (περίπτερο 10), ενώ αναδείκνυε άριστα τα ελληνικά προϊόντα και τη δυναμικότητα της χώρας μας στον τομέα των φρούτων και λαχανικών. Η επισκεψιμότητά του ήταν αυξημένη, τόσο από Ισπανούς επιχειρηματίες όσο και από διεθνείς, οι οποίοι αποκόμισαν θετικές εντυπώσεις για τα ελληνικά προϊόντα και τον επιχειρηματικό κύκλο της Ελλάδας σύμφωνα με όσα αποκόμισε το Γραφείο μας, συνομιλώντας μαζί τους.

Πέραν του περιπτέρου του Project FRESKON GREECE, στην έκθεση συμμετείχαν επτά ελληνικές επιχειρήσεις (Daios Plastics S.A., Fitotechniki, Mediterranean Combo, Mitrosilis S.A., Novacert LTD., Protofanousi Fruits SA, TEX – Technical Converting Paper SA), με αυτόνομη συμμετοχή.

Τέλος, παρευρέθηκαν ορισμένοι Έλληνες επισκέπτες, οι οποίοι συμμετείχαν ως παρατηρητές της κλαδικής έκθεσης, προκειμένου να εξετάσουν ενδεχόμενη συμμετοχή τους για το 2022, καθώς η επόμενη έκδοση της διοργάνωσης FRUIT ΑΤΤRACTION έχει ήδη οριστεί για το διάστημα 4 με 6 Οκτωβρίου 2022.

Το σύνολο των Ελλήνων εκθετών και επισκεπτών χαρακτήρισε την ισπανική αγορά φρούτων και λαχανικών ιδιαίτερα ελκυστική καθώς, κατά γενική ομολογία, πρόκειται για έκθεση με υπολογίσιμο πλέον μέγεθος, εξαιρετικά λειτουργική και αποτελεσματική σε σχέση με τις αντίστοιχες μεγάλες εκθέσεις που πραγματοποιούνται ετησίως λ.χ. στη Γερμανία και στη Γαλλία, ενώ όλοι τόνισαν τη σπουδαιότητα της περαιτέρω ανάπτυξης του εμπορίου με τους εδώ επιχειρηματίες. Λόγω των ομοειδών καλλιεργήσιμων προϊόντων Ελλάδος και Ισπανίας, ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στην περίπτωση που η εσωτερική παραγωγή ορισμένων προϊόντων παρουσιάζει μείωση, καθώς αυτό δίνει τη δυνατότητα στα ελληνικά προϊόντα να εξαχθούν περισσότερο τόσο στην Ισπανία και παράλληλα στις υπόλοιπες χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία αποτελεί το ακτινίδιο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Fruit Attraction 2021 διαβάστε εδώ

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img