Τη μείωση της ευρωπαϊκής παραγωγής τοματών κατά τη διάρκεια των χειμερινών περιόδων αναδεικνύει μια νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον αγροτικό τομέα κατά το διάστημα 2024-2035. Η έρευνα γνωστοποιεί, παράλληλα, μια επικέντρωση των τοπικών παραγωγικών μονάδων σε διαμετρικά μικρότερες ποικιλίες τοματών (τοματών τύπου σνακ), των οποίων η ζήτηση θα παραμένει σταθερή, λόγω της αύξησης του ενδιαφέροντος από το καταναλωτικό κοινό.
Γενικότερα, κατά μέσο όρο, η ετήσια κατανάλωση τομάτας αναμένεται να παραμείνει στα 15,2 κιλά ανά άτομο. Αντίθετα, η παραγωγή και η κατανάλωση επεξεργασμένων ντοματών στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2% ετησίως, φθάνοντας τα 23 κιλά ανά καταναλωτή έως το 2035. Τέλος, όσον αφορά τις εισαγωγές, αυτές αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό +0,6%, με το Μαρόκο να παραμένει ο κύριος προμηθευτής. Αντίθετα, οι εξαγωγές προβλέπεται να μειωθούν κατά 0,2% ετησίως.