spot_img
spot_img

Ελβετία: Τριπλασιάστηκαν οι εκτάσεις γλυκοπατάτας μέσα σε επτά χρόνια

Σημαντική ανάπτυξη παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια γλυκοπατάτας στην Ελβετία, με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις να έχουν υπερτριπλασιαστεί από το 2017. Το προϊόν, που μέχρι πριν από περίπου 15 χρόνια ήταν ελάχιστα γνωστό στην ελβετική αγορά, έχει πλέον αποκτήσει σημαντική θέση στην κατανάλωση, δημιουργώντας νέες προοπτικές για την εγχώρια παραγωγή.

Η αυξανόμενη ζήτηση αποτυπώνεται και στην εξέλιξη των εισαγωγών. Πριν από 15 χρόνια, οι εισαγόμενες ποσότητες περιορίζονταν στους 672 τόνους, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε έντονη ανοδική πορεία, με τις εισαγωγές να φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδό τους το 2021, αγγίζοντας τους 5.865 τόνους. Παρά τη μικρή υποχώρηση που καταγράφηκε τα επόμενα χρόνια, το 2024 οι εισαγωγές ξεπέρασαν και πάλι τους 5.500 τόνους.

Παράλληλα, η εγχώρια καλλιέργεια συνεχίζει να επεκτείνεται, με ολοένα περισσότερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις να στρέφονται στη γλυκοπατάτα. Σε αρκετές περιπτώσεις, η παραγωγή πραγματοποιείται σε μικρή κλίμακα, ενώ μέρος των ποσοτήτων διατίθεται απευθείας στους καταναλωτές.

Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τον συνολικό όγκο της ελβετικής παραγωγής, λόγω της διάρθρωσης της καλλιέργειας, εκτιμάται ότι οι εγχώριες γλυκοπατάτες καλύπτουν πλέον περίπου το ήμισυ της ζήτησης για νωπό προϊόν.

Γ.Ζ.

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img
spot_img
Fruit Attraction 2026