Η έλλειψη νερού που έχει παρουσιαστεί σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας έχει φέρει τους παραγωγούς σε απόγνωση, καθώς βλέπουν τα δένδρα τους να αργοπεθαίνουν. Παράλληλα, μειωμένες αναμένεται ότι θα είναι και οι ετήσιες καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της Νότιας Ελλάδας, αλλά και της Κρήτης.
Εδώ και πολλά χρόνια γράφουμε για την επικείμενη έλλειψη του νερού, ενώ έχουμε δώσει βήμα σε έγκριτους ομιλητές και γνώστες του αντικειμένου, ούτως ώστε να εκθέσουν τις απόψεις τους και να προτείνουν μέτρα. Ακόμα, πολλά είναι και τα δικά μας άρθρα που δημοσιεύσαμε τα τελευταία χρόνια, για τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η έλλειψη νερού σε άλλες χώρες. Μάλιστα, με το οδοιπορικό μας στην Ανδαλουσία (τεύχος Νοεμβρίου 2023), αναδείξαμε τις επιπτώσεις που έχει στις δενδρώδεις -και όχι μόνο- καλλιέργειες η λειψυδρία.
Οι καμπάνες χτυπούν δυνατά εδώ και πολλά χρόνια εκ μέρους της επιστημονικής κοινότητας για την έλλειψη του νερού. Επίσης, σε πολλές επιστημονικές ημερίδες έχει γίνει λόγος και για την υπεράντληση των υπόγειων υδάτων -και κατά συνέπεια τη μείωση του υδροφόρου ορίζοντα-. Δυστυχώς όμως, όσοι ασκούν εξουσία σε αυτόν τον τόπο, δεν ακούνε αυτές τις καμπάνες…
Θα πουν πολλοί: «Μα, αφού δεν βρέχει και δεν χιονίζει, τι να κάνει και η Πολιτεία;»
Η Πολιτεία έχει ευθύνες!
Πράγματι, η ανομβρία και οι ήπιοι χειμώνες έχουν φέρει την κατάσταση με τα νερά εδώ που την έχουν φέρει. Όμως δεν είναι άμοιρη ευθυνών και η Πολιτεία. Αλήθεια, πόσα φράγματα -μικρά η μεγάλα- και πόσες μονάδες αφαλάτωσης, εκτελούνται αυτήν την ώρα στη χώρα μας; Ελάχιστα, κι αυτά εκτελούνται με ρυθμό χελώνας.
Τι σχέδιο υπάρχει για τον περιορισμό της απώλειας του νερού που δημιουργούν τα απαρχαιωμένα δίκτυα της ύδρευσης και άρδευσης;
Δεν υπάρχουν σχέδια, ούτε και προγράμματα, την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε φάση λειψυδρίας!
Υπάρχει σχέδιο για τη βελτίωση της λειτουργίας των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, οργανισμών που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε πολλές παραγωγικές περιοχές;
Όχι, δεν υπάρχει, και οι οργανισμοί αυτοί λειτουργούν με βάση καταστατικό που συντάχθηκε τη δεκαετία του 1950!
Μπορούμε να γεμίσουμε πολλές σελίδες του περιοδικού μας με το τι θα έπρεπε να έχει κάνει η Πολιτεία την τελευταία 20ετία, για να μη φτάσουμε σήμερα στο σημείο να λέμε το νερό-νεράκι!
Μήπως όμως πίσω από αυτήν την αδράνεια και αδιαφορία, κρύβονται άλλες πολιτικές;
Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού!
Δεν είναι κρυφό ότι η υπάρχουσα κυβέρνηση έχει στην πολιτική της ατζέντα την πώληση των υπόγειων και υπέργειων υδάτων σε ιδιώτες, ούτε και ότι πρόσφατα έφερε στη Βουλή κάποια σχέδια νόμων, τα οποία απέσυρε μετά την κατακραυγή του κόσμου!
Ελπίζουμε να έχει καταλάβει η υπάρχουσα κυβέρνηση, ότι δεν θα μπορέσει να κάνει τα χατίρια στα funds και στους ολιγάρχες, πουλώντας τους τα νερά της χώρας!
Για το καλό της Ελλάδας, οφείλει να εκπονήσει ένα συνολικό σχέδιο για τη διαχείριση των υπόγειων και υπέργειων υδάτων μας, με το οποίο η χώρα μας θα είναι ασφαλής σε παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, όπως αυτή που διανύει φέτος το μεγαλύτερο μέρος της. Παράλληλα, είναι απολύτως αναγκαίο να ληφθούν άμεσα μέτρα, τα οποία θα δώσουν και κάποιες λύσεις σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο που περνάει η χώρα.
Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, γιατί έτσι και δεν βρέξει ούτε χιονίσει φέτος το χειμώνα, ώστε να ανέβει η στάθμη των υπόγειων υδάτων και να γεμίσουν τα φράγματα, τότε πολλές παραγωγικές περιοχές θα γίνουν κρανίου τόπος, με ανυπολόγιστες κοινωνικές επιπτώσεις!
Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά φέτος το χειμώνα, για να μη δούμε και στη χώρα μας τις εικόνες που είδαμε στην Ισπανία από την έλλειψη του νερού.
Τάκης Ορφανός,
Εκδότης Περιοδικού Φρουτονέα
takis@froutonea.gr