spot_img
spot_img

Clemenluz: Μια ενδιαφέρουσα επιλογή για παραγωγή πριν τις Clemenules

Το χιλιανής προέλευσης μανταρίνι Clemenluz δημιουργήθηκε το 1998, ως αποτέλεσμα μίας αυθόρμητης μετάλλαξης της ποικιλίας Clemenules και αποτελεί ποικιλία Κλημεντίνης πρώιμης ωρίμανσης. Η ποικιλία αυτή έχει μελετηθεί εκτενώς από τη Δρ. Johanna Mártiz M., Γεωπόνο Μηχανικό, Master στην Επιστήμη των Εσπεριδοειδών και Διδάκτορα στις Αγροτικές Επιστήμες, από το Τμήμα Γεωπονίας και Δασολογικής Μηχανικής του Ποντιφικού Καθολικού Πανεπιστημίου της Χιλής, καθώς και από τον κ. Julio Cornejo M., Γεωπόνο Μηχανικό της χιλιανής εταιρείας Agroconsultores Ltda, οι οποίοι αξιολόγησαν διεξοδικά τα χαρακτηριστικά και την παραγωγικότητά της. Τα παρακάτω πορίσματά τους προέρχονται από μελέτη τεσσάρων ετών καρποφορίας, σε πειραματικές καλλιέργειες που επιμελήθηκαν στην κεντρική κοιλάδα της Χιλής. Σημειωτέον δε, ότι η καλλιέργεια έχει ήδη αναπτυχθεί εμπορικά στη Νότια Αφρική μέσω της Stargrow, καθώς και την Ισπανία μέσω της AVASA, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται όχι σε διαδεδομένο βαθμό.

Ωρίμανση καρπού και περίοδος συγκομιδής συγκριτικά με την Clemenules

Η Clemenluz ωριμάζει πολύ νωρίς, ήδη από το Μάιο (μέσα φθινοπώρου στο Βόρειο Ημισφαίριο), περίπου τρεις εβδομάδες πριν από την ποικιλία Clemenules, ενώ μπορεί να διατηρήσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του καρπού έως τον Ιούνιο. Στην αρχή της συγκομιδής, η περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι ελαφρώς υψηλότερη στην Clemenules, ωστόσο η Clemenluz υπερτερεί σε χρωματισμό φλοιού, μέγεθος καρπού, χαμηλότερη οξύτητα και υψηλότερο λόγο διαλυτών στερεών/οξύτητας, επιτρέποντας πρωιμότερη και ποιοτικά ανώτερη συγκομιδή.

Χαρακτηριστικά ώριμων καρπών

Ο καρπός της Clemenluz είναι πλατύς στους πόλους, χωρίς σπόρους όταν δεν υπάρχει διασταυρούμενη επικονίαση, με λείο φλοιό και πολύ εύκολο ξεφλούδισμα. Διακρίνεται για την εξαιρετική του γεύση, με περιεκτικότητα σε χυμό και διαλυτά στερεά αντίστοιχα με της Clemenules, όμως ελαφρώς χαμηλότερη οξύτητα. Ανταποκρίνεται πολύ καλά στην αποπρασινιστική επεξεργασία, αποκτώντας έντονο πορτοκαλί χρώμα σε μικρότερο χρονικό διάστημα από την Clemenules, ενώ φτάνει εύκολα σε μέγεθος κατάλληλο για εξαγωγή, ισοδύναμο ή ανώτερο από αυτό της Clemenules. Παράλληλα, η ποικιλία ανταποκρίνεται εξαιρετικά και στις εφαρμογές συνθετικών αυξινών για αύξηση μεγέθους.

Το μέγεθος του καρπού είναι μεσαίο έως μεγάλο (πάνω από 55 mm), με μέσο βάρος 90 γραμμάρια, ενώ η παραγωγή είναι υψηλή, με μέσο όρο 35 τόνους ανά εκτάριο από το έκτο έτος. Μάλιστα, το ποσοστό εμπορεύσιμου προϊόντος ξεπερνά το 85%. Η παρενιαυτοφορία και η αύξηση του μεγέθους μπορούν να ρυθμιστούν εύκολα με κατάλληλες καλλιεργητικές πρακτικές, αν και πάντα αποδίδει στρεμματική απόδοση μικρότερη από εκείνη της Clemenules. Πάντως, στην τετράχρονη πειραματική διαδικασία απέδιδε 3,1 με 4,3 τόνους το στρέμμα.

Χαρακτηριστικά δέντρου

Το δέντρο της Clemenluz® Andes1 παρουσιάζει χαμηλότερο δυναμικό ανάπτυξης από την Clemenules και παράγει τους καρπούς κυρίως στις άκρες των κοντών βλαστών. Το νεαρό δέντρο φέρει κάποια αγκάθια, τα οποία εξαφανίζονται καθώς μεγαλώνει σε ηλικία. Διακρίνεται επίσης για την απουσία πολυβλαστημάτων στον κορμό και στους κλάδους, γεγονός που επιτρέπει τη δημιουργία ομοιογενών, παραγωγικών και μακρόβιων οπωρώνων. Η παραγωγή είναι υψηλή, αν κι ελαφρώς χαμηλότερη από αυτήν της Clemenules.

Τα χαρακτηριστικά της Clemenluz με μια ματιά:

Τύπος: Κλημεντίνη

Βάρος (g): 85 – 95

Διάμετρος (mm): 55 – 63

Σχήμα: Επιμήκες

Λόγος διαμέτρου/ύψους: 1,13

Φλοιός (mm): 2 – 3

Χρώμα: Έντονο πορτοκαλί

Δείκτης χρώματος: 18

Ποσοστό χυμού %: 52 – 57

Σπόροι: Όχι, αν και μπορεί να παραχθούν κατά τη διασταυρούμενη επικονίαση, ωστόσο σε μικρότερες ποσότητες απ’ ό,τι στις άλλες Κλημεντίνες.

Καρποφορία: Πολύ υψηλή. Μπορεί να απαιτηθεί αραίωμα.

Συγκομιδή στην Ισπανία: 1 Οκτωβρίου – 10 Νοεμβρίου

Χαρακτηριστικά δέντρου Clemenluz® Andes1:

  • Χαμηλότερο δυναμικό ανάπτυξης σε σύγκριση με την Clemenules.
  • Παράγει τους καρπούς κυρίως στις άκρες των κοντών βλαστών.
  • Το νεαρό δέντρο φέρει αγκάθια, τα οποία εξαφανίζονται καθώς μεγαλώνει σε ηλικία.
  • Απουσία πολυβλαστημάτων στον κορμό και στους κλάδους, διευκολύνοντας τη δημιουργία ομοιογενών, παραγωγικών και μακρόβιων οπωρώνων.
  • Υψηλή παραγωγή, αν κι ελαφρώς χαμηλότερη από αυτήν της Clemenules.
spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img