spot_img
spot_img

Αχλάδι, λωτός, σύκο και κίτρινο ακτινίδιο είναι τα προϊόντα που θα βρεθούν φέτος στη σκηνή της Freskon 2025

Η Freskon, το μεγαλύτερο εμπορικό γεγονός φρούτων και λαχανικών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συγκεντρώνοντας παραγωγούς, εισαγωγείς, εξαγωγείς, χονδρέμπορους και επαγγελματίες από κάθε σημείο της αλυσίδας αξίας, έρχεται το 2025 με πρόγραμμα πιο πλούσιο από ποτέ. Το συνέδριο αχλαδιού της Freskon –που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Απριλίου- αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα της διοργάνωσης, ενώ φέτος θα συμπεριλάβει και ειδικά workshops αφιερωμένα στους λωτούς, στα κίτρινα ακτινίδια και στα σύκα. Αυτές οι ξεχωριστές θεματικές προσθήκες θα δώσουν στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις πιο σύγχρονες πρακτικές, τεχνολογίες και τάσεις, ενισχύοντας τα προϊόντα τους και αναβαθμίζοντας την προσέγγισή τους στις αγορές του εξωτερικού.

Γιατί να συμμετάσχετε στο Συνέδριο Αχλαδιού της Freskon

Το συνέδριο αχλαδιού της Freskon εξελίσσεται σε μία πλήρη πλατφόρμα γνώσης και συνεργασίας για τον τομέα της παραγωγής και εμπορίας αχλαδιών. Οι ομιλίες από ειδικούς του κλάδου, από εκλεκτούς ξένους προσκεκλημένους όπως τα στελέχη της ιταλικής Origine Group και της Belorta, που θα προσγειωθούν στη Θεσσαλονίκη αποκλειστικά για το συνέδριο, οι παρουσιάσεις καινοτόμων μεθόδων καλλιέργειας, καθώς και οι αναλύσεις για τις νέες εμπορικές ευκαιρίες, διαμορφώνουν έναν ουσιαστικό διάλογο που καλύπτει τις ανάγκες κάθε επαγγελματία. Ακόμα, στην ερχόμενη εκδήλωση οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για σημαντικά θέματα, όπως η διαχείριση της καλλιέργειας και η προσαρμογή σε κλιματικές προκλήσεις, οι προοπτικές εξαγωγών σε διεθνείς αγορές, αλλά και οι σύγχρονες απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού. Από τη διατήρηση της ποιότητας του προϊόντος, έως τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και την προστασία του περιβάλλοντος, οι παραγωγοί αχλαδιών θα βρουν πολύτιμες πληροφορίες και θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν γνώσεις και πρακτικές με άλλους καλλιεργητές και ειδικούς. Αυτός ο διάλογος είναι ουσιαστικός για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αχλαδιών στην παγκόσμια αγορά, ενώ προσφέρει στους παραγωγούς τα εργαλεία που χρειάζονται για να διαφοροποιηθούν και να ενισχύσουν τη θέση τους.

Workshop για τους λωτούς

Το εν λόγω workshop επικεντρώνεται στις ποικιλίες, τις σύγχρονες τεχνικές καλλιέργειας και τις εμπορικές δυνατότητες αυτού του μοναδικού φρούτου. Στην Ελλάδα, οι λωτοί –γνωστοί και ως “kaki”- αρχίζουν να αποκτούν δημοτικότητα, καθώς οι καταναλωτές ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για εξωτικά φρούτα, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά. Οι ειδικοί θα παρουσιάσουν τις τεχνικές καλλιέργειας που εξασφαλίζουν υψηλής ποιότητας και ανθεκτικότητας παρα γωγή, ενώ θα δώσουν έμφαση σε ζητήματα, όπως η προστασία από ασθένειες, η διατήρηση της φρεσκάδας και η βελτιστοποίηση της κρίσιμης διαδικασίας της αποστύφισης. Οι επισκέπτες του workshop θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πώς μπορούν να ενισχύσουν την εμπορευσιμότητα των λωτών, ενώ θα ενημερωθούν για τις προοπτικές εξαγωγών και τη διασύνδεση με τους αγοραστές του εξωτερικού. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο λωτός αποτελεί μία σημαντική προοπτική για τους Έλληνες καλλιεργητές, καθώς οι διεθνείς αγορές δείχνουν έντονο ενδιαφέρον γι’ αυτό το ιδιαίτερο φρούτο.

Workshop για τα κίτρινα ακτινίδια

Παίρνοντας τη σκυτάλη από το πολύ επιτυχημένο περσινό workshop για το ακτινίδιο, φέτος θα δοθεί έμφαση στο νέο πρωταγωνιστή της παγκόσμιας βιομηχανίας, το κίτρινο ακτινίδιο, που πλέον κάνει βήματα ανάπτυξης και στη χώρα μας. Βέβαια, για να πατήσει γερά χρειάζεται γνώση, την οποία θα προσφέρει το εξειδικευμένο σε αυτό το προϊόν workshop της Freskon. Τα κίτρινα ακτινίδια, με την ξεχωριστή τους γεύση και τα ιδιαίτερα θρεπτικά τους χαρακτηριστικά, αποτελούν ένα προϊόν με μεγάλη δυναμική. Το workshop για τα κίτρινα ακτινίδια θα εστιάσει σε ποικιλίες που προσαρμόζονται καλύτερα στο ελληνικό κλίμα, στις τεχνικές φύτευσης, καθώς και στις πρακτικές καλλιέργειας που διασφαλίζουν μία υγιή και υψηλής ποιότητας παραγωγή. Αυτή η γνώση είναι κρίσιμη, καθώς οι παραγωγοί μπορούν να επωφεληθούν από τα κίτρινα ακτινίδια, τα οποία είναι γνωστά για την απαλή, γλυκιά τους γεύση και τη θρεπτική αξία που προσφέρουν. Ταυτόχρονα, το workshop θα προσφέρει πρακτικές συμβουλές για τη βελτίωση της απόδοσης των φυτειών, τη χρήση της τεχνολογίας για την πρόληψη και διαχείριση ασθενειών, αλλά και τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους συγκομιδής και αποθήκευσης.

Workshop για τα σύκα

Τέλος, την τιμητική του με ξεχωριστό workshop θα έχει φέτος και το σύκο. Στόχος της εκδήλωσης είναι να φέρει σε επαφή παραγωγούς, εμπόρους, γεωπόνους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου για να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες και τις προκλήσεις της καλλιέργειας σύκου στην Ελλάδα. Το workshop θα συμπεριλάβει αναλύσεις για την καλλιέργεια, όπως τη χρήση βιώσιμων πρακτικών, την αντιμετώπιση των ασθενειών και των παρασίτων, καθώς επίσης θα αναλυθούν και θέματα που σχετίζονται με την ποιότητα του σύκου, αλλά και τις προϋποθέσεις για την εξαγωγή του σε διεθνείς αγορές. Επιπλέον, στο πλαίσιο της αγοράς σύκου, το workshop θα εστιάσει στις εμπορικές τάσεις και τις απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τις τάσεις κατανάλωσης, τις προτιμήσεις των καταναλωτών και τις προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού σύκου σε αγορές όπως η Ευρώπη, η Ασία και η Αμερική. Η Freskon αποτελεί το ιδανικό σημείο συνάντησης για όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα του σύκου, προσφέροντας δικτύωση με σημαντικούς παράγοντες της αγοράς και ενθαρρύνοντας συνεργασίες και επενδύσεις στον τομέα. Με το workshop αυτό, η Freskon επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση του ελληνικού σύκου στις διεθνείς αγορές και να ενθαρρύνει τη βιώσιμη και αποδοτική καλλιέργεια.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img