Ανατίμηση της αξίας της γνωρίζει η ισπανική φράουλα κατά την 4η εβδομάδα, καθώς η τιμή παραγωγού ανέβηκε στα 2,83 ευρώ το κιλό, από τα 2,78 ευρώ που ήταν μια εβδομάδα πριν. Γενικά, η τιμή που πληρώνεται στους παραγωγούς για την ισπανική φράουλα, ανεβαίνει συνεχώς μέσα στον Ιανουάριο. Ωστόσο, στα θερμοκήπια φράουλας της Ουέλβα παρατηρούνται εδώ και δύο εβδομάδες κρούσματα βοτρύτη και ωίδιου, τα οποία οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν με τις συνηθισμένες μεθόδους και ήδη φαίνεται πως τα ξεπερνάνε. Κατά τα λοιπά, τα αγροτεμάχια λιπαίνονται με άζωτο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφορικό οξύ και μικροστοιχεία και η άρδευση συνεχίζεται σε εναλλασσόμενες ημέρες. Γενικά, η σεζόν σημειώνει πρωίμιση σε σχέση με άλλες σεζόν, λόγω των υψηλών μέσων θερμοκρασιών κατά το φθινόπωρο και στις αρχές του χειμώνα.
Η γερμανική αγορά
Σε γενικές γραμμές, η γερμανική ζήτηση για φράουλες είναι ακόμα ήρεμη και η γερμανική αγορά βρίσκεται επί του παρόντος σε φάση αναπροσανατολισμού στις ευρωπαϊκής καλλιέργειας φράουλας. Για παράδειγμα, μονάχα στη λαχαναγορά του Μονάχου γίνεται λόγος για αιγυπτιακές φράουλες, αλλά όλο και λιγότερων ποσοτήτων, με τις ελληνικές και τις ισπανικές να δίνουν τον τόνο, ενώ στις λαχαναγορές του Βερολίνου και της Φρανκφούρτης κυκλοφορούν μόνο ισπανικά και κατά δεύτερο λόγο ελληνικά και ιταλικά προϊόντα, χωρίς όμως να καταγράφεται αξιόλογη ένταση στις αγοραπωλησίες.
Φ.Κ.