spot_img
spot_img

Ανάκαμψη για την παγκόσμια παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών

Στους 25 εκατομμύρια τόνους αναμένεται να φτάσει η παγκόσμια παραγωγή φρέσκων ροδάκινων και νεκταρινιών για τη σεζόν 2026/27, καταγράφοντας αύξηση 5%, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Η άνοδος αυτή αποδίδεται στην ανάκαμψη της παραγωγής στους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως, φέρνοντας την παραγωγή και την κατανάλωση στα δεύτερα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή εκτιμάται αυξημένη κατά 360.000 τόνους (φτάνοντας τους 3,5 εκατ. τόνους), καθώς η Ισπανία και η Ελλάδα ανακάμπτουν από τις περσινές ζημιές που προκάλεσε ο καιρός. Εντυπωσιακή είναι η εκτίναξη στην Τουρκία, όπου η παραγωγή σχεδόν διπλασιάζεται στους 1,2 εκατ. τόνους μετά τους περσινούς παγετούς. Στην Κίνα, την ηγέτιδα δύναμη του κλάδου, η παραγωγή αναμένεται να αγγίξει τους 17,3 εκατ. τόνους χάρη στις ομαλές καιρικές συνθήκες και την επέκταση των θερμοκηπίων.

Στον αντίποδα, οι ΗΠΑ καταγράφουν πτώση στους 660.000 τόνους, κυρίως λόγω της μειωμένης ζήτησης από τη βιομηχανία μεταποίησης στην Καλιφόρνια. Η εξέλιξη αυτή επηρεάστηκε από την πτώχευση της Del Monte Foods και το κλείσιμο μεγάλων εργοστασίων κονσερβοποιίας, τμήματα της οποίας εξαγοράστηκαν από τη Fresh Del Monte Produce.

Τέλος, το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να ενισχυθεί κατά 10% (στους 1 εκατ. τόνους), με τις τουρκικές εξαγωγές να υπερδιπλασιάζονται και τις εισαγωγές σε Ρωσία και Ιράκ να σημειώνουν σημαντική άνοδο.

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img
spot_img
spot_img