spot_img
spot_img

Νάουσα: Ημερίδα για την χρήση των drones και την  εξαπόλυση στείρων εντόμων

Νέες προσεγγίσεις στην καταπολέμηση των εχθρών των καλλιεργειών θα διατυπωθούν στην ημερίδα  για την χρήση των drones και την  εξαπόλυση στείρων εντόμων. Η άκρως κατατοπιστικη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2026, από τις 17:00 έως τις 21:00, στη Νάουσα Ημαθίας.

Η ημερίδα απευθύνεται σε παραγωγούς, γεωπόνους, εκπροσώπους φορέων και επιχειρήσεων, φοιτητές, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης ακολουθεί παρακάτω.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στον πειραματικό οπωρώνα του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), όπου θα γίνει επίδειξη εξαπόλυσης στείρων εντόμων με τη χρήση drone.

Στη συνέχεια, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί στο Συνεδριακό Κέντρο ΕΡΙΑ στη Νάουσα και θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις από επιστήμονες και εκπροσώπους αρμόδιων φορέων, με αντικείμενο τη διαχείριση της μύγας της Μεσογείου και των νέων χωροκατακτητικών ειδών μυγών των φρούτων στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι διοργανωτές

Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου «REACT – Rapid Elimination of Invasive Insect Agricultural Pest Outbreaks by Tackling Them with Sterile Insect Technique Programs» από το Εργαστήριο Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνεργασία με το Department of Insect Biotechnology in Plant Protection του Justus Liebig University Giessen της Γερμανίας.

Το έργο REACT χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe (Grant Agreement No. 101059523) και περιλαμβάνει 15 εταίρους από τρεις ηπείρους. Οι εταίροι του έργου συνεργάζονται επίσης με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA) των Ηνωμένων Εθνών.

Το έργο εστιάζει στην ανάπτυξη καινοτόμων και φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων αντιμετώπισης εντομολογικών εχθρών, με κύριο άξονα την Τεχνική Εξαπόλυσης Στείρων Εντόμων (Sterile Insect Technique – SIT). Η τεχνική βασίζεται στην εκτροφή, τη στείρωση και την εξαπόλυση εντόμων στο πεδίο, με στόχο τη μείωση των πληθυσμών των επιβλαβών ειδών και τον περιορισμό της χρήσης εντομοκτόνων.

Προστασία της παραγωγής από τη μύγα της Μεσογείου

Βασικός στόχος είναι η προστασία της παραγωγής και της εμπορίας φρέσκων φρούτων και λαχανικών από τη μύγα της Μεσογείου (Ceratitis capitata), καθώς και από τα χωροκατακτητικά είδη Bactrocera dorsalis και Bactrocera zonata, τα οποία αποτελούν σημαντική απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν πρόσφατα ανιχνευθεί και στη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις και τα επιστημονικά αποτελέσματα του έργου REACT, να γνωρίσουν σύγχρονες μεθόδους προστασίας των καλλιεργειών και να συζητήσουν με τους επιστήμονες και τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετέχουν στο έργο.

Η φετινή συνάντηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της αυξημένης παρουσίας της μύγας της Μεσογείου σε πολλές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στην Κεντρική Μακεδονία, μία από τις σημαντικότερες περιοχές παραγωγής φρούτων στην Ελλάδα, αλλά και λόγω της πρόσφατης ανίχνευσης των ειδών B. dorsalis και B. zonata στη χώρα μας.

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img