Νέα ποικιλία πατάτας με ανθεκτικότητα στον ιό Υ της πατάτας (PVY) και καλή προσαρμογή σε θερμότερες συνθήκες καλλιέργειας αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ, με στόχο να προσφέρει περισσότερες επιλογές στους παραγωγούς περιοχών όπου οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν σημαντική πρόκληση για την καλλιέργεια.
Η νέα ποικιλία είναι τύπου Russet και παρουσιάζει ανθεκτικότητα στον PVY, έναν από τους σημαντικότερους ιούς που προσβάλλουν την πατάτα και μπορεί να προκαλέσει σημαντικές απώλειες στην παραγωγή. Παράλληλα, οι μέχρι σήμερα δοκιμές δείχνουν ικανοποιητική συμπεριφορά και σε υψηλότερες θερμοκρασίες.
Η ανάπτυξή της εντάσσεται σε ευρύτερη προσπάθεια δημιουργίας ποικιλιών που συνδυάζουν ανθεκτικότητα σε ασθένειες, προσαρμογή στη ζέστη και χαρακτηριστικά που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς.
Στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας αξιολογούνται περισσότερες από 245 προηγμένες σειρές γενετικού υλικού, τόσο για τη νωπή αγορά όσο και για τη μεταποίηση. Η ανάπτυξη και αξιολόγηση μιας νέας ποικιλίας μπορεί να χρειαστεί περισσότερο από μία δεκαετία πριν φτάσει στην εμπορική παραγωγή.
Παράλληλα, η έρευνα επεκτείνεται σε πατάτες διαφορετικού χρώματος σάρκας και σε εφαρμογές γονιδιακής επεξεργασίας χωρίς την εισαγωγή ξένου DNA. Στόχος είναι η ανάπτυξη νέου γενετικού υλικού με χαρακτηριστικά που μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο στην παραγωγή τροφίμων όσο και σε άλλες βιομηχανικές εφαρμογές.







