spot_img
spot_img

Αμπέλι: Δελτίο φυτοπροστασίας για Ηράκλειο Κρήτης

Δελτίο φυτοπροστασίας για την αντιμετώπιση των ασθενειών σε καλλιέργειες αμπελιού εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου Κρήτης:

Φαινολογικά στάδια στην ποικιλία Σουλτανίνα

  • Τα βλαστικά στάδια που επικρατούν είναι από το κλείσιμο έως την έναρξη ωρίμασης.
  • Σε σχέση με το 2025, εμφανίζεται οψιμότητα τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα.
  • Στην πρώιμη ζώνη τα σταφύλια βρίσκονται στο στάδιο του γυαλίσματος.
  • Στη μεσοπρώιμη ζώνη τα σταφύλια γυαλίζουν.
  • Στην όψιμη ζώνη τα σταφύλια έχουν κλείσει και ξεκινά το γυάλισμα.

ΕΥΔΕΜΙΔΑ (Lobesia botrana)

Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις

  • Έναρξη 3ης πτήσης και στις όψιμες περιοχές του νησιού.
  • Η 3η πτήση είναι πλέον σε εξέλιξη σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες του νησιού.
  • Οι επόμενες 20–30 ημέρες (ανάλογα με τη ζώνη) είναι κρίσιμες για την αντιμετώπιση του εντόμου.

Στην πρώιμη ζώνη η δραστηριότητα του εντόμου είναι σημαντικά αυξημένη. Στη μεσοπρώιμη ζώνη παραμένει χαμηλή αλλά βρίσκεται σε συνεχή αύξηση, ενώ στην όψιμη ζώνη είναι χαμηλή και σηματοδοτεί την έναρξη της πτήσης.

Οδηγίες

Όψιμη ζώνη

Συνιστάται έναρξη αντιμετώπισης στις παρακάτω ενδεικτικές ημερομηνίες, ιδιαίτερα όπου η ανοχή προσβολής των σταφυλιών είναι πολύ μικρή έως μηδενική:

  • Όψιμη ζώνη ν. Ηρακλείου – Λασιθίου: 24–26 Ιουλίου
  • Όψιμη ζώνη ν. Χανίων – Ρεθύμνου: 26–28 Ιουλίου

Επανάληψη αντιμετώπισης

Στην πρώιμη ζώνη, στην κάτω Μεσαρά και στην ενδιάμεση (μεταξύ πρώιμης – μεσοπρώιμης) του ν. Ηρακλείου συνιστάται επανάληψη αντιμετώπισης στις παρακάτω ενδεικτικές ημερομηνίες:

  • Πρώιμη ζώνη ν. Ηρακλείου – Λασιθίου: 23–25 Ιουλίου
  • Πρώιμη ζώνη ν. Χανίων – Ρεθύμνου: 25–27 Ιουλίου
  • Ενδιάμεση ζώνη ν. Ηρακλείου και κάτω Μεσαρά: 26–27 Ιουλίου

Προσοχή

Οι ψεκασμοί στοχεύουν τα σταφύλια. Λόγω της ιδιαίτερα πυκνής βλάστησης χρειάζεται προσοχή ώστε το ψεκαστικό υγρό να φθάσει σε όλα τα σταφύλια.

Επισήμανση

Παρά τα σχετικά μέτρια επίπεδα πληθυσμών που καταγράφηκαν κατά τη 2η πτήση (συλλήψεις ακμαίων και ωοτοκίες), η αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου ήταν ιδιαίτερα δύσκολη τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, λόγω της έντονης και συνεχούς βλάστησης των αμπελιών. Ως αποτέλεσμα, σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώνονται σημαντικές προσβολές.

Στα αμπέλια όπου διαπιστώνονται προσβολές απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι υπάρχοντες πληθυσμοί του εντόμου θα συμβάλουν σε αυξημένη πίεση προσβολής κατά την εξέλιξη της 3ης πτήσης. Τα κρυμμένα σταφύλια προσβάλλονται.

Οι ημερομηνίες επανάληψης ψεκασμού είναι ενδεικτικές. Συνιστάται, σε συνεργασία με τον γεωπόνο σας, να λαμβάνεται υπόψη η διάρκεια δράσης του σκευάσματος που χρησιμοποιήθηκε στον προηγούμενο ψεκασμό.

ΩΙΔΙΟ (Erysiphe necator)

Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις

  • Τη φετινή καλλιεργητική περίοδο η πίεση προσβολής από τον μύκητα είναι πολύ ισχυρή.
  • Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν (θερμοκρασία, σχετική υγρασία, άνεμοι) έχουν ευνοήσει διαδοχικούς και σύντομους κύκλους του μύκητα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συνεχώς νέες μολύνσεις στα σταφύλια και στη βλάστηση.
  • Οι ράγες είναι ευαίσθητες μέχρι το γυάλισμα, ενώ οι άξονες, οι μίσχοι των σταφυλιών και η νέα βλάστηση παραμένουν ευαίσθητα σε όλη την καλλιεργητική περίοδο.

Οδηγίες

Απαραίτητη είναι η συνέχιση της προστασίας χωρίς κενά την περίοδο αυτή, με συνεχή κάλυψη, με μεσοδιάστημα εφαρμογών ανάλογα με το σκεύασμα και με εναλλαγή σκευασμάτων για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας.

ΤΖΙΤΖΙΚΑΚΙ

Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις

  • Οι πληθυσμοί τους στα αμπέλια έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά θέσεις.

Οδηγίες

  • Ελέγχονται 100 τυχαία φύλλα στην κάτω πλευρά (1–2 φύλλα ανά πρέμνο), από το μέσο του βλαστού έως δύο φύλλα πριν από την κορυφή.
  • Όριο επέμβασης μετά από έλεγχο: 50–100 άπτερα άτομα στα 100 φύλλα.
  • Ο ψεκασμός για τα τζιτζικάκια στοχεύει στη βλάστηση.

Καλλιεργητικά μέτρα

Η πυκνή και πολύ ζωηρή βλάστηση είναι στοιχείο που επιβαρύνει την καλλιέργεια. Ευνοεί την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φυτοπαρασίτων (εντόμων και μυκήτων) και δυσκολεύει την αντιμετώπισή τους.

Γενικά, η βλάστηση πρέπει να ελέγχεται με βλαστολογήματα, κορυφολογήματα και ξεφυλλίσματα, ώστε το εσωτερικό του πρέμνου να αερίζεται και να διατηρεί χαμηλή υγρασία.

Η υγρασία είναι βασικός παράγοντας της εξάπλωσης των φυτοπαρασίτων.

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img