Με μια σημαντική κάμψη της τάξεως του 1,51% ξεκίνησε η πρόβλεψη για τη συνολική παραγωγή εσπεριδοειδών στο Βόρειο Ημισφαίριο για την περίοδο 2025/26, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στην παγκόσμια εξαγωγική αλυσίδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης Absa AgriTrends, η υποχώρηση αυτή εντοπίζεται κυρίως στα πορτοκάλια (-2,16%) και στα λεμόνια (-12,28%), ενώ η Ισπανία κατέγραψε τη μικρότερη παραγωγή πορτοκαλιών των τελευταίων 16 ετών λόγω δυσμενών συνθηκών κατά την ανθοφορία.
Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει άμεσα τον εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η μειωμένη διαθεσιμότητα εντός του Βορείου Ημισφαιρίου δημιουργεί ένα κρίσιμο «κενό» στην αγορά. Αυτό το έλλειμμα αναμένεται να πιέσει την εξαγωγική αλυσίδα να αναζητήσει άμεσα εναλλακτικές ροές, με τη Νότια Αφρική να αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή της σεζόν. Οι νοτιοαφρικανικές εξαγωγές προβλέπεται να αυξηθούν κατά 3-5%, επωφελούμενες από τη σταθερότητα του καιρού και την αναβαθμισμένη ποιότητα των καρπών, καλύπτοντας τις ανάγκες των Ευρωπαίων εισαγωγέων που αντιμετωπίζουν ελλείψεις.
Ιδιαίτερα στο τομέα του λεμονιού, η δραματική μείωση της παραγωγής στο Βόρειο Ημισφαίριο αναδιαμορφώνει τις βραχυπρόθεσμες εμπορικές ευκαιρίες, επιτρέποντας στα νοτιοαφρικανικά προϊόντα να εισέλθουν δυναμικά στην ευρωπαϊκή αγορά νωρίς στη σεζόν. Ωστόσο, η εξαγωγική αλυσίδα προς την Ευρώπη παραμένει υπό το βάρος της αβεβαιότητας στις εμπορικές πολιτικές, καθώς και των συνεχιζόμενων πιέσεων στο κόστος των ναύλων και των logistics, παρά τη διασφαλισμένη πρόσβαση που παρέχει η προσωρινή παράταση της συμφωνίας AGOA (εμπορικό πρόγραμμα μεταξύ υποσαχάριας Αφρικής –ΗΠΑ) έως το τέλος του 2026.





