Η ισπανική οργάνωση Intertropic ξεκινά ένα φιλόδοξο marketing project με την υποστήριξη της ΕΕ, στοχεύοντας αρχικά στην αγορά της Ισπανίας και εν συνεχεία στη Γαλλία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η εκστρατεία της Διεπαγγελματικής Ένωσης Αβοκάντο και Μάνγκο έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να προτιμούν τα προϊόντα ευρωπαϊκής προέλευσης.
Με το 75% του προϋπολογισμού των 9 εκατομμυρίων ευρώ να καλύπτεται από ευρωπαϊκά κονδύλια, η πρωτοβουλία υπό το σύνθημα «Ευρωπαϊκά Αβοκάντο και Μάνγκο: Φρούτα με Καρδιά», επιδιώκει να αναδείξει την ποιότητα της τοπικής παραγωγής. Παρά τη συνεχή αύξηση της κατανάλωσης, η προέλευση των φρούτων συχνά διαφεύγει από την προσοχή του αγοραστικού κοινού.
«Θέλουμε οι καταναλωτές να γνωρίζουν ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά αβοκάντο και μάνγκο με ανώτερα χαρακτηριστικά και να μπορούν να τα αναγνωρίζουν εύκολα», δηλώνει ο José Linares, πρόεδρος της Intertropic. Η καμπάνια προβάλλει ένα μοντέλο παραγωγής βασισμένο στην εγγύτητα, την ιχνηλασιμότητα και την εμπιστοσύνη.
H δυναμική της ισπανικής αγοράς
Η Ισπανία αποτελεί τον κύριο παραγωγό των συγκεκριμένων φρούτων στην Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία του 2024, η κατανάλωση αβοκάντο στη χώρα άγγιξε τους 95.253 τόνους, με τις πωλήσεις να φτάνουν τα 443,8 εκατ. ευρώ (ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια). Αντίστοιχα, το μάνγκο κατέγραψε πωλήσεις 121 εκατ. ευρώ, με τη διείσδυση στα νοικοκυριά να αγγίζει το 50%.
Ωστόσο, ο Linares επισημαίνει πως η κατανάλωση γίνεται συχνά από συνήθεια, χωρίς οι αγοραστές να αξιολογούν την εποχικότητα ή τα μοναδικά χαρακτηριστικά του «τοπικού» προϊόντος. Η Intertropic τονίζει πως τα ευρωπαϊκά αβοκάντο παράγονται χωρίς τη χρήση πολυάριθμων φυτοφαρμάκων που επιτρέπονται σε άλλες ηπείρους. Παράλληλα, τα ευρωπαϊκά μάνγκο φτάνουν στο ράφι σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης, προσφέροντας «πλουσιότερη γεύση» συγκριτικά με εκείνα που μεταφέρονται από μακρινές αποστάσεις ενώ είναι ακόμα άγουρα.
Πηγή:Fruitnet.com





