Δέκα χρόνια μετά την πρώτη διοργάνωση, το κεράσι επιστρέφει δυναμικά στη Freskon, μέσα από το 2ο Διεθνές Συνέδριο Κερασιού, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 10ης Freskon 2026.
Η φετινή διοργάνωση φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς παγκόσμιου επιπέδου, συγκεντρώνοντας κορυφαίους ειδικούς από όλο το φάσμα της παραγωγής, της εμπορίας και της έρευνας. Το νέο αυτό συνέδριο έχει σαφή στόχευση: να επανεξετάσει, μια δεκαετία μετά, τα συμπεράσματα και τις τάσεις που είχαν αναδειχθεί στην πρώτη διοργάνωση, αλλά και να φωτίσει τις σημαντικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην παραγωγή κερασιού τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Η καλλιέργεια του κερασιού έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια αξιοσημείωτη ανάπτυξη, με νέες ποικιλίες, τεχνολογίες και καλλιεργητικές πρακτικές να μετασχηματίζουν την παραγωγή και να δημιουργούν νέες ευκαιρίες, αλλά και νέες απαιτήσεις για τους επαγγελματίες του κλάδου.
Ένα συνέδριο που συνδέει το παρελθόν με το μέλλον
Το συνέδριο θα αναδείξει τα σύγχρονα ζητήματα της παραγωγής κερασιού:
- νέες ποικιλίες και φυτεύσεις
- σύγχρονες τεχνολογίες συγκομιδής
- καινοτόμα συστήματα ελέγχου ποιότητας
- διεθνείς τάσεις και εξαγωγικές ευκαιρίες
Οι επαγγελματίες του κλάδου θα έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν χρήσιμες, πρακτικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες κατευθύνσεις, να αναπτύξουν συνεργασίες και να γνωρίσουν τις τεχνολογίες που διαμορφώνουν το αύριο. Σημαντικό στοιχείο της φετινής διοργάνωσης αποτελεί η παρουσία κορυφαίων ομιλητών, οι οποίοι θα μεταφέρουν στο ελληνικό κοινό γνώση που δύσκολα συναντά κανείς συγκεντρωμένη σε ένα συνέδριο και τους οποίους σας παρουσιάζουμε παρακάτω:
Gregory Lang
Ομότιμος Καθηγητής Φυσιολογίας Δενδρωδών Καλλιεργειών στο Πανεπιστήμιο Πολιτείας Μίσιγκαν

Ο Gregory Lang είναι Ομότιμος Καθηγητής Φυσιολογίας Δενδρωδών Καλλιεργειών στο Πανεπιστήμιο Πολιτείας Μίσιγκαν (Michigan State University), Μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Επιστημών Δενδροκομίας (American Society for Horticultural Science – ASHS) και Διευθυντής Εκπαίδευσης της Διεθνούς Ένωσης Δενδρωδών Καλλιεργειών (International Fruit Tree Association – IFTA). Κατέχει πτυχίο BSc από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια και μεταπτυχιακό (MSc) και διδακτορικό (PhD) από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια–Davis. Η έρευνα του Dr. Lang υπήρξε καθοριστική στην προώθηση της φυσιολογικής κατανόησης και της εφαρμογής νάνων και πρωίμων υποκειμένων, καθώς και συστημάτων προστατευτικών καλυμμάτων για τα γλυκά κεράσια. Έχει επίσης συμβάλει στην ανάπτυξη καινοτομιών σε αποδοτικά συστήματα διαμόρφωσης και εκπαίδευσης δέντρων, καθώς και σε δενδροκομικά συστήματα κατάλληλα για μηχανοποίηση και ρομποτικές τεχνολογίες. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 200 ερευνητικά και κλαδικά άρθρα και 7 βιβλία, και έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία για την Εξέχουσα Έρευνα και Προσφορά του (IFTA 2001· Ιταλική Ακαδημία Γεωργίας 2019· ASHS 2017, 2019· APS 2020). Ο Greg ταξιδεύει εκτενώς για να μιλήσει σχετικά με πρακτικές παραγωγής οπωροφόρων δέντρων και για να ανταλλάσσει ιδέες και εμπειρίες με παραγωγούς και επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.
Αθανάσιος Μολασιώτης
Καθηγητής στη Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και Διευθυντής του Εργαστηρίου Δενδροκομίας του ΑΠΘ

Ο κος. Μολασιώτης διετέλεσε μέλος Επιτροπών και Συμβουλίων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας. Μέλος της συντακτικής επιτροπής επιστημονικών περιοδικών, κριτής σε διάφορα Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα. Έχει αναπτύξει πολύχρονες συνεργασίες με Ερευνητικά Ινστιτούτα και Κέντρα, Ελληνικά και Διεθνή καθώς και παραγωγικούς φορείς. Έχει συμμετάσχει, ως συντονιστής ή μέλος ερευνητικής ομάδας, σε περισσότερα από 40 χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα την τελευταία πενταετία. Επίσης έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια/ημερίδες/workshops στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, ενώ έχω δώσει πληθώρα διαλέξεων σε Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα καθώς σε διαφορές επιστημονικές εκδηλώσεις. Tα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην φυσιολογία των οπωροφόρων δένδρων και τη βιολογία των καρπών τους, με έμφαση στην εφαρμογή υψηλής απόδοσης τεχνολογιών. Η ερευνητική του ομάδα αποτελείται από 2 μεταδιδακτορικούς ερευνητές, 5 υποψήφιους διδάκτορες και 8 μεταπτυχιακούς φοιτητές. Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει περισσότερες από 200 ανακοινώσεις σε Εθνικά και Διεθνή Συνέδρια και 111 δημοσιευμένες εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά υψηλής απήχησης. Περιλαμβάνεται στη λίστα του Πανεπιστημίου Stanford με τους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως.
Kevin Cavazzini
Διευθυντής Πωλήσεων Έργων στην Unitec

O Kevin Cavazzini παρακολουθεί τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, καθώς και τις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Αφρικής, μελετώντας εξειδικευμένες λύσεις για την υποστήριξη των εργασιών διαλογής και συσκευασίας αποθηκών και εγκαταστάσεων που δραστηριοποιούνται στην αγορά φρέσκων φρούτων
Δείτε το Πρόγραμμα του Συνεδρίου εδώ.








