spot_img
spot_img

Καλή χρονιά!

Το πρώτο τεύχος μιας νέας χρονιάς βρίσκεται στα χέρια σας και με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχηθώ σε όλους τους αναγνώστες μας η νέα χρονιά να μας βρει όλους υγιείς και να επανέλθει η κανονικότητα στην ζωή μας!

Το σημερινό τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας φέρει τον αριθμό 276, που σημαίνει ότι κλείσαμε 23 χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας. Για ένα κλαδικό περιοδικό, το οποίο μάλιστα απευθύνεται σε ανθρώπους του μόχθου, αυτό είναι ένα είναι κατόρθωμα, το οποίο μας κάνει περήφανους και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Βέβαια το ότι φτάσαμε μέχρι εδώ για να καμαρώνουμε για τα 23 χρόνια της συνεχούς κυκλοφορίας μας, οφείλεται στη δική σας στήριξη των συνδρομητών, αλλά και των εταιρειών που επιλέγουν όλα αυτά τα χρόνια, τα ΦΡΟΥΤΟΝΕΑ για προβληθούν μέσα από τις σελίδες του. Σας ευχαριστώ όλους, αλλά και έναν – έναν ξεχωριστά για την στήριξη!

Η χρονιά που φεύγει

Οι ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί τέτοια εποχή πριν από ένα χρόνο, ότι με την έλευση των εμβολίων θα ερχόταν η κανονικότητα στη ζωή μας, διαψεύστηκαν οικτρά, καθώς τα εμβόλια προσφέρουν μεν προστασία στους ανθρώπους, αλλά δεν εξαλείφουν την πανδημία. Έτσι για 2η συνεχόμενη χρονιά η ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο περιορίστηκε, οι συνθήκες εργασίας άλλαξαν, τα ταξίδια λιγόστεψαν και οι άνθρωποι πλέον έμαθαν να ζουν διαφορετικά! Το μόνο παράθυρο αισιοδοξίας που άνοιξε την χρονιά που φεύγει και που ο κόσμος μπόρεσε να πάρει μια ανάσα ζωής ήταν οι 3 μήνες του καλοκαιριού.

Όμως το 2021 δεν θα το θυμόμαστε μόνο για τον κορονοϊό , αλλά και για τις μεγάλες αυξήσεις που σημειώθηκαν στις πρώτες ύλες, αλλά και στην ενέργεια με επακόλουθο οι αυξήσεις αυτές να περάσουν και στα προϊόντα και έτσι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια ο πληθωρισμός άρχισε να απασχολεί τους οικονομικούς αναλυτές, τις κυβερνήσεις και να φέρνει πονοκέφαλο στους καταναλωτές! Η αγορά από αυτό το κύμα των ανατιμήσεων έχει αποδιοργανωθεί και ακόμα δεν έχει βρει ισορροπία, με αποτέλεσμα να λείπουν οι πρώτες ύλες και τα αγαθά από την αγορά, αποδεικνύοντας έτσι τον μεγάλο βαθμό εξάρτησης που έχει η παγκόσμια οικονομία από τα εργοστάσια της Κίνας.

Ο δικός μας κλάδος

Ο κλάδος των φρέσκων φρούτων και λαχανικών , ως μέρος της οικονομίας και της κοινωνίας βίωσε και αυτός το 2021 την κρίση της πανδημίας και ένιωσε πολύ καλά τις αυξήσεις που σημειώθηκαν σε όλα τα αγροεφόδια. Όμως περισσότερο και από την πανδημία και τις αυξήσεις των πρώτων υλών, αυτό που ταρακούνησε τον παραγωγικό τομέα είναι η έλλειψη εργατών γης, που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στις καλλιέργειες, τα οποία ακόμα και σήμερα ταλαιπωρούν τον κλάδο. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και ο παγετός της άνοιξης να καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος της σοδειάς σε πολλά προϊόντα, με αποτέλεσμα μια μεγάλη μερίδα των παραγωγών μας να βρεθεί σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Βέβαια υπήρξαν και εξαιρέσεις, όπου κάποια προϊόντα είχαν μια θαυμάσια χρονιά και άφησαν καλά κέρδη στους παραγωγούς, όπως πχ. τα ακτινίδια και η φράουλα! Πάντως εάν κάνουμε «ταμείο» για το σύνολο του κλάδου θα δούμε ότι οι περισσότεροι παραγωγοί τα έφεραν μια η άλλη και τα κέρδη του κλάδου είναι πενιχρά!

Η χρονιά που έρχεται

Ο κόσμος έχει κουραστεί από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα και αντί για χαμόγελο και χαρά κυριαρχεί η κατάθλιψη και η βία και αντί οι άνθρωποι να συζητούν όνειρα, αναλώνονται σε θεωρίες συνωμοσίας! Στα τάρταρα λοιπόν η ψυχολογία των ανθρώπων, με αποτέλεσμα και η κατανάλωση να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα αυτό το διάστημα, επιβεβαιώνοντας έτσι το οικονομικό θεώρημα που λέει ότι οικονομία επηρεάζεται καθοριστικά από την ψυχολογία των καταναλωτών.

Δυστυχώς, δεν φαίνεται ότι θα αλλάξει κάτι με τον ερχομό της νέας χρονιά, αντίθετα περιμένουμε και αυτή η δίσεχτη χρονιά ότι θα είναι μια χρόνια σαν αυτή που αποχαιρετούμε. Η μόνη ελπίδα για να καλυτερέψει η κατάσταση είναι μήπως μπορέσει η επιστήμη μέσω νέων επιτευγμάτων να φέρει την γαλήνη στις ψυχές των ανθρώπων και ίσως ο covid – 19 να μεταλλαχτεί και να μην είναι θανατηφόρος!

Η οικονομία το 2022

Όσον αφορά την οικονομία, μέσα στο 2022 θα ανοιχτούν πολλά προγράμματα για όλους τους κλάδους και οι οικονομικοί αναλυτές προεξοφλούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα τρέξει με διψήφιο νούμερο. Όμως με βάση τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, όσον αφορά τον σχεδιασμό αυτών των προγραμμάτων φοβάμαι ότι θα επαληθευτεί αυτό που έλεγε πριν από 60 χρόνια ο Γεώργιος Παπανδρέου ότι «όταν οι αριθμοί ευημερούν, δυστυχούν οι άνθρωποι».

Πάντως και για τον κλάδο μας θα είναι πάρα πολλά, τα προγράμματα που θα προκηρυχτούν και πρέπει αυτά να αξιοποιηθούν, ώστε ο παραγωγικός και εμπορικός τομέας να εκσυγχρονιστεί για να μπορέσουμε έτσι να είμαστε ανταγωνιστικοί και να διατηρήσουμε, αλλά και να μεγαλώσουμε τα σημερινά κεκτημένα στις διεθνείς αγορές.

Καλή χρονιά

Το 2022, όπως και κάθε νέα χρονιά φέρνει μαζί της πολλές αλλαγές, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, τις οποίες εν συντομία περιγράψαμε πιο πάνω. Ο κλάδος των φρέσκων φρούτων και λαχανικών έχει αποδείξει ότι προσαρμόζεται εύκολα στις αλλαγές και αυτό πιστεύουμε ότι θα συμβεί και την νέα χρονιά.

Το μόνο λοιπόν που θέλουμε να μας φέρει το 2022 σε όλο τον κόσμο είναι υγεία. Εάν είμαστε όλοι υγιείς τότε πράγματι θα έχουμε μια…ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !

takis@froutonea.gr

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img