spot_img
spot_img

Φράουλες: Στα περσινά στρέμματα παρέμειναν οι φετινές καλλιέργειες στην Ισπανία

Στα 118.020 στρέμματα ανέρχονται οι φετινές φυτεύσεις φρούτων του δάσους στην επαρχία της Ουέλβα, ενώ πέρυσι είχαν ανέλθει στα 117.400 στρέμματα (αύξηση 0,53%).

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εξαγωγέων Φράουλας και Κόκκινων Φρούτων από την Ουέλβα, “Freshuelva”, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχαν οι συνδεδεμένες εταιρείες, η έκταση που φυτεύτηκε με φράουλα ανέρχεται σε 62.950 στρέμματα, γεγονός που αντιπροσωπεύει αύξηση 2% σε σχέση με τα 61.670 στρέμματα που φυτεύτηκαν με φράουλες την περασμένη περίοδο.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχής κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου είχαν ως αποτέλεσμα η επαναφύτευση να ολοκληρώνεται στα τέλη Νοεμβρίου και σε ορισμένες περιπτώσεις, σχεδόν το 20% της καλλιέργειας έπρεπε να επαναφυτευτεί. Αυτό, με τη σειρά του, θα προκαλέσει καθυστέρηση στη συγκομιδή των φυτών το Νοέμβριο σε σχέση με τα πρώτα φυτά που φυτεύτηκαν τον Οκτώβριο, καθώς και σημαντική αύξηση του κόστους φύτευσης.

Την ίδια αύξηση της τάξης του 2% σημείωσαν και οι φυτεύσεις μύρτιλλου, το οποίο από 35.320 στρέμματα που είχε φυτευτεί την περασμένη σεζόν, φέτος έφτασε τα 36.020. Η σημερινή ποικιλομορφία των ποικιλιών μύρτιλλου επιτρέπει την παραγωγή από τον Δεκέμβριο για την περίοδο των Χριστουγέννων και την απόκτηση μεριδίου αγοράς έναντι της παραγωγής από χώρες όπως η Χιλή και το Περού.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, η καλλιέργεια μύρτιλλου εδραιώνει τη θέση της ως το δεύτερο σημαντικότερο φρούτο του δάσους στην επαρχία της Ουέλβα μετά τη φράουλα, παρά το γεγονός ότι και σε αυτή την περίπτωση αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό από τρίτες χώρες, ο οποίος είναι πιο έντονος κατά τους εαρινούς μήνες.

Αύξηση 3% παρουσίασαν τα blackberries, ανερχόμενα από τα 1.390 στα 1.430 στρέμματα, ενώ και στην περίπτωση αυτού του φρούτου έχουν ενσωματωθεί νέες ποικιλίες που επιτρέπουν την παραγωγή σχεδόν όλο το χρόνο.

Από την άλλη, αρνητική είναι η εξέλιξη των φυτεύσεων για τα σμέουρα, των οποίων η φυτεμένη έκταση μειώθηκε και πάλι, αυτή τη φορά κατά 7,5% στα 17.620 στρέμματα έναντι 19.020 εκταρίων πέρυσι. Τα σμέουρα είναι το φρούτο του δάσους που πλήττεται περισσότερο από τον ανταγωνισμό των καλλιεργειών εκτός ΕΕ, που κυκλοφορούν στις ευρωπαϊκές αγορές υπό άνισους όρους, όπως έχει καταγγείλει επανειλημμένα η Freshuelva στις ισπανικές και ευρωπαϊκές διοικήσεις. Η κατάσταση αυτή οδήγησε πολλούς παραγωγούς στην Ουέλβα να επιλέξουν άλλα μούρα λόγω της έλλειψης κερδοφορίας.

Φ.Κ.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img