spot_img
spot_img

Τομάτες: Οδεύει προς πλήρη κάλυψη το κενό στη γερμανική αγορά

Όπως είχαμε γράψει στο Fresh Letter της προηγούμενης εβδομάδας, επρόκειτο να διανύσουμε μια περίοδο περίπου 15 ημερών με χαλαρή προσφορά τομάτας και επομένως υψηλές τιμές στη γερμανική αγορά. Οι εξελίξεις των περασμένων ημερών μας δικαίωσαν, αλλά πλέον φαίνεται πως η περίοδος αυτή κλείνει και πως από την επόμενη εβδομάδα το κλίμα θα αλλάξει, καθώς η παραγωγή τομάτας σε όλη την Ευρώπη, αλλά και σε άλλες χώρες που προμηθεύουν τη Γηραιά Ήπειρο εντείνεται. Αυτό αποτυπώνεται και στις κινήσεις των γερμανικών αλυσίδων super market, που άρχισαν σιγά-σιγά κάποιες λίγες προσφορές.

 Έτσι, βλέπουμε στις μεγάλες Λαχαναγορές την προσφορά να συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από ολλανδικό και βελγικό προϊόν, αν και η σημασία τους έχει μειωθεί, καθώς οι τουρκικές τομάτες σε τσαμπί, καθώς και οι χύμα, μεγάλες στρογγυλές τομάτες κερδίζουν έδαφος. Ο ανταγωνισμός συμπληρώνεται από μαροκινές, κροάτικες, πολωνικές και γερμανικές τομάτες, ενώ η Ιταλία είναι παρούσα μόνο στα τοματίνια.

Όσον αφορά τις ισπανικές τομάτες, συνέχισαν σε χαλαρούς ρυθμούς την παρουσία τους, ενώ στην Ισπανία η συγκομιδή τομάτας συνεχίζεται από τα πιο πρώιμα φυτεμένα θερμοκήπια της Αλμερίας. Στα υπόλοιπα, τα τελευταία από τα οποία φυτεύτηκαν στις αρχές Οκτωβρίου, συνεχίζονται οι εργασίες υποστύλωσης και το κορφολόγημα. Από την ερχόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει αύξηση των συγκομιζόμενων ποσοτήτων.

Κυριαρχία των ελληνικών αγγουριών στο Μόναχο

Με σχεδόν αποκλειστικά ελληνικά αγγούρια κινούταν τις προηγούμενες η Λαχαναγορά του Μονάχου, με την ποιότητα να χαρακτηρίζεται πολύ καλή. Αντίθετα, για τα αρκετά σε όγκο ισπανικά αγγούρια στις υπόλοιπες Λαχαναγορές εκφράζονται αρκετά παράπονα σχετικά με την ποιότητα και οι τιμές σε αυτά τα προϊόντα χαμηλώνουν αισθητά. Θυμίζουμε πως η διεπαγγελματική οργάνωση της Ανδαλουσίας για τα θερμοκηπιακά κηπευτικά έχει κάνει την ίδια διαπίστωση σχετικά με την ποιότητα και δεν αποκλείεται να αποφασίσει τη διακοπή της κυκλοφορίας της β’ ποιοτικής κατηγορίας για κάποιο διάστημα. Γενικά, η σεζόν των αγγουριών έχει ξεκινήσει για τα καλά καθώς πολλά είναι και τα γερμανικά, ολλανδικά και βελγικά προϊόντα και αυτό φαίνεται και από τα εκπτωτικά προγράμματα των super market της Γερμανίας σε αυτό το προϊόν που τρέχουν ήδη.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img