spot_img
spot_img

Σημαντικές ζημιές σε Μακεδονία και Λάρισα από τον παγετό

Τα ξημερώματα της Πέμπτης σημειώθηκε παγετός σε περιοχές της Μακεδονίας και της Λάρισας με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές χιλιάδες στρέμματα με ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, βερίκοκα, αμύγδαλα κ.α.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, Στέλιο Τσικριτσή, καταγράφηκε το πρωί ελάχιστη θερμοκρασία μείον 1,5 βαθμούς Κελσίου και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ζημιές σε ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα που βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας και φυσικά στα αμύγδαλα. Ελάχιστες θερμοκρασίες μείον 2,5 έως μείον 2,8 βαθμούς καταγράφηκαν και στην περιοχή του Συκουρίου με αποτέλεσμα ζημιές σε αμυγδαλιές, σε βερίκοκα και ροδάκινα. Στην περιοχή του Μακρυχωρίου καταγράφηκαν επίσης ελάχιστες θερμοκρασίες στους μείον 2 βαθμούς, ενώ στην Ελασσόνα είχαμε σε περιοχές και μείον 3,5 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης αρνητικές θερμοκρασίες που έφτασαν και τους μείον 3 βαθμούς είχαμε στις 7 το πρωί σε Χάλκη, Πλατύκαμπο, με αποτέλεσμα να πληγούν δέντρα όπως ροδάκινα, αμύγδαλα και βερίκοκα. Οι αγρότες  κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ικανοποιητικό εισόδημα, αφού δεν αναμένεται να βγάλουν όλη την παραγωγή που περίμεναν, αλλά μέρος της, ενώ ταυτόχρονα είναι γνωστό ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με το υψηλό κόστος παραγωγής αλλά και τις χαμηλές τιμές στην πλειοψηφία των προϊόντων.

Ταυτόχρονα ανησυχούν για το γεγονός ότι τα έξοδα τους «τρέχουν», ενώ οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, αν και όταν δοθούν, αναμένονται να είναι ψίχουλα με βάση τον κανονισμό του.

Εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Αγροτικών Συλλόγων θα πραγματοποιήσουν περιοδείες στα χωριά που υπέστησαν ζημιές, απαιτώντας να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία εκτίμησης από τον ΕΛΓΑ της ζημιάς, ενώ θα αναδείξουν την ανάγκη διεκδίκησης αλλαγής του κανονισμού  του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, για να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα υποδομής και προστασίας της παραγωγής.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img