spot_img
spot_img

Ροδάκινα: Η πραγματική παραγωγή ροδάκινων στην Ιταλία θα είναι πολύ πιο κάτω από την εκτιμώμενη

Κατηγορηματική στις δηλώσεις της, ότι οι εκτιμήσεις για τη νέα ιταλική παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών που δημοσιεύθηκαν στο φετινό Europech δεν θα επιβεβαιωθούν και πως η πραγματική παραγωγή θα αποδειχτεί πολύ μικρότερη, εμφανίζεται η κα Elisa Macchi, διευθύντρια της CSO FERRARA. Όπως σημειώνει, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι προβλέψεις της ιταλικής παραγωγής για το 2023 (δείτε το σχετικό πίνακα), δεν λαμβάνουν υπόψη τις ζημιές που προκλήθηκαν από την πλημμύρα που έπληξε την Περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια στις 17 και τις 18 Μαΐου. Ως εκ τούτου, θα πρέπει τα στοιχεία αυτά να ενημερωθούν και πάλι μετά την ποσοτικοποίηση της ζημιάς, κάτι που ήταν αδύνατο να γίνει μέχρι και τις αρχές Ιουνίου, λόγω της συνεχιζόμενης κατάστασης έκτακτης ανάγκης αυτών των πληγεισών περιοχών.

Ταλαιπωρημένη από πολλούς παράγοντες η ιταλική παραγωγή

Ωστόσο, πέρα από τις πλημμύρες, υπήρξαν κι άλλοι παράγοντες που επηρέασαν την ιταλική καλλιέργεια ροδάκινων και νεκταρινιών φέτος: Τον Απρίλιο, η επιστροφή του κρύου καιρού επηρέασε με ποικίλους τρόπους τις διάφορες περιοχές παραγωγής στη Βόρεια Ιταλία, περιορίζοντας τις αποδόσεις με διαφορετική ένταση ανά περίπτωση. Ακόμα και τις τελευταίες εβδομάδες το κλίμα ήταν και πάλι δυσμενές, χαρακτηριζόμενο από θερμοκρασίες που ήταν όχι μόνο χαμηλότερες από τις κανονικές, αλλά και πολύ μεταβαλλόμενες. Επίσης, είχαμε έντονες βροχοπτώσεις σε αρκετές ιταλικές περιοχές, ενώ σημειώθηκαν και λίγες χαλαζοπτώσεις από βορρά προς νότο.

Μικρότερη από την περυσινή η φετινή παραγωγή

Σε κάθε περίπτωση, είναι σίγουρο πως η ιταλική προσφορά ροδάκινων και νεκταρινιών το 2023 θα είναι οπωσδήποτε μικρότερη σε σύγκριση με πέρυσι. Η πτώση της παραγωγής προέρχεται από τις βόρειες περιοχές και θα αντισταθμιστεί μόνο εν μέρει από την αύξηση του όγκου συλλογής στο νότιο τμήμα της χώρας, το οποίο σήμερα παρουσιάζει μία σχεδόν φυσιολογική κατάσταση. Παρόλα αυτά, η ωρίμανση έρχεται φέτος περίπου μία εβδομάδα αργότερα από πέρυσι στις νότιες περιοχές της Ιταλίας, ενώ οι βόρειες περιοχές είναι περισσότερο σύμφωνες με ημερομηνίες του προηγούμενου έτους.

Μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων

Τέλος, σύμφωνα με την κα Macchi, η καλλιεργούμενη επιφάνεια ροδάκινων και νεκταρινιών έχει μειωθεί φέτος κατά 3-4% σε σχέση με πέρυσι, παραμένοντας πάντως γενικά σταθερή τα τελευταία χρόνια. Η πτώση έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στα βόρεια της Ιταλίας, ενώ οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στις νότιες περιοχές φαίνονται στις περισσότερες περιπτώσεις πιο σταθερές. Το ερώτημα είναι, βέβαια, τι θα γίνει με τα δέντρα που καταστράφηκαν από τις περασμένες πλημμύρες, καθώς και κατά πόσο έχουν κουράγιο οι παραγωγοί να δουλέψουν και να ξοδέψουν χρήματα για την αναβίωση αυτών των κτημάτων.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img