spot_img
spot_img

Πρωτοβουλία διατήρησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στην κορινθιακή σταφίδα

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον Υπουργό κ. Γεωργαντά Γεώργιο συναντήθηκε η αντιπροσωπεία του Ομίλου Φίλων Σταφίδας την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022, κατόπιν αιτήματος να συζητηθούν τα καυτά προβλήματα των Σταφιδοπαραγωγών του Νομού Ηλείας μετά από σχετικό Υπόμνημα που είχε σταλεί την 16.5.2022.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος και ο Βουλευτής του Νομού Ηλείας κ. Σάκης Καλαματιανός. Οι Βουλευτές του Νομού κ.κ. Αυγερινοπούλου Διονυσία, Νικολακόπουλος Ανδρέας και Κατρίνης Μιχάλης, εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση από συνεργάτες τους επειδή έπρεπε να παρευρίσκονται την ίδια ώρα σε έκτακτη απασχόληση στη Βουλή, ενώ είχαν εκδηλώσει αρχικά την επιθυμία να παρευρίσκονταν στη συνάντηση. Επίσης, ο Βουλευτής του Νομού Ηλείας κ. Τζαβάρας Κώστας έστειλε θερμή επιστολή συμφωνίας και προσυπογραφής του περιεχομένου του Υπομνήματος, η οποία διαβάστηκε στον Υπουργό.

Τέθηκαν και συζητήθηκαν τα θέματα:

1. Η διατήρηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τη Μαύρη Σταφίδα

2. Η εξασφάλιση της εφαρμογής της απόφασης για κατάργηση της ανοικτής τιμής για τη μαύρη σταφίδα.

3. Η επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου κίνησης .

4. Η δημιουργία Διεπαγγελματικής οργάνωσης για τη Σταφίδα.

5. Το πρόγραμμα διαφήμισης της Σταφίδας

6. Η προώθηση της διαδικασίας για την ανάδειξη ισχυρισμού Υγείας για τη σταφίδα.

7. Η επανασύσταση του Ινστιτούτου Σταφίδας στον Πύργο.

8. Η οριστική εγγραφή της καλλιέργειας της σταφίδας στον κατάλογο της UNESCO σαν μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

9. Η στήριξη του ΥΠΑΑΤ στον Δήμο Πύργου για την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την δημιουργία Θεματικού Μουσείου σταφίδας στον Πύργο.

10. Η ένταξη της προστασίας της σταφίδας στο Ταμείο Ανάκαμψης

Η συζήτηση εξελίχθηκε σε θετικό κλίμα και ο Υπουργός αποδέχθηκε την πρόταση να συσταθεί άμεσα επιτροπή υπό την αιγίδα του Υπουργείου με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος και περαιτέρω ανάπτυξης της σταφίδας. Επικεφαλής της επιτροπής αυτής προτάθηκε από τον Υπουργό να είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img