spot_img
spot_img

Ιταλία: Ολοκληρωτικές καταστροφές στις καλλιέργειες της Εμίλια Ρομάνια από πλημμύρες

Τραγικές είναι οι στιγμές που βιώνει από τις εκτεταμμένες και καταστροφικές πλημμύρες της περασμένης εβδομάδας η περιφέρεια της Emilia Romagna της Ιταλίας. Μέχρι την περασμένη Πέμπτη, οι νεκροί από τις πλημμύρες έφτασαν τους εννιά, πάνω από 13.000 είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην περιφέρεια και τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα. Στο τεύχος 294 του περιοδικού Φρουτονέα, καθώς και στις επόμενες ηλεκτρονικές μας εκδόσεις θα επανέλθουμε με πιο ολοκληρωμένα στοιχεία για τις ζημιές, καθώς αυτή τη στιγμή στην Ιταλία προέχει η διάσωση των ανθρώπινων ζωών. Ωστόσο, κάποια σχόλια όπως τα παρακάτω, δίνουν μια πρώτη εικόνα του μεγέθους της καταστροφής.

Μεγάλες ζημιές στην γεωργία

Μέσα σε 24 ώρες, συνολικά 16 ισχυρές βροχές έπεσαν στην Εμίλια-Ρομάνια και άλλες τέσσερις στη Μάρκε, ανακοίνωσε η ιταλική γεωργική ένωση Coldiretti. Ένα ασυνήθιστα ισχυρό μέτωπο κακοκαιρίας έχει προκαλέσει διόγκωση πολλών ποταμών και πλημμύρες σε χωράφια, σε πόλεις, ακόμη και σε αυτοκινητόδρομους, οι συνέπειες των οποίων δεν είναι ακόμη προβλέψιμες.

Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης βρίσκονται αυτή τη στιγμή κάτω από το νερό και οι αγρότες προσπαθούν να σώσουν τα ζώα τους, τόνισε ο πρόεδρος της Coldiretti Ettore Prandini: «Ευχαριστούμε την πυροσβεστική, την πολιτική προστασία και τους αστυνομικούς για την παρέμβαση και τη βοήθειά τους στους πληγέντες πολίτες. Η κύρια εστίαση τώρα είναι στη διάσωση ανθρώπινων ζωών, αλλά η ανοικοδόμηση του παραγωγικού και οικονομικού συστήματος που καταστράφηκε από τη φυσική καταστροφή πρέπει ήδη να ξεκινήσει».

Επίσης, σύμφωνα με το περιφερειακό γραφείο της Confagricoltura, η κατάσταση επιδεινώνεται ώρα με την ώρα. Ως παράδειγμα, η Confagricoltura Emilia-Romagna αναφέρει τον δήμο Bassa Romagna στην επαρχία της Ραβέννας, όπου οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει ζημιές ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Σε γενικές γραμμές, οι ζημιές στα δημητριακά, τα κηπευτικά και τους σπόρους εκτιμήθηκαν σε έως 600 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ οι ζημιές στα φρούτα, την ελιά και τα αμπέλια ανήλθαν σε 3.200 ευρώ ανά εκτάριο, συμπεριλαμβανομένων των χαμένων συγκομιδών και του κόστους επαναφύτευσης. Δεν συμπεριελήφθησαν οι επιπτώσεις στα αποθέματα, στις υποδομές, στον γεωργικό εξοπλισμό ή ακόμη και στις προκαταβολές για την επανέναρξη της δραστηριότητας.

«Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ αβέβαιη», αναφέρει ο Carlo Carli, πρόεδρος της περιφερειακής ένωσης Confagricoltura στο Forlì-Cesena και το Rimini, στην ιστοσελίδα Myfruit.it. «Αυτή τη στιγμή, στα μέσα Μαΐου, πολλές καλλιέργειες βρίσκονται σε μια κρίσιμη φάση ανάπτυξης και αυτή η φυσική καταστροφή θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά την παραγωγική χρονιά. Επιπλέον, θα υπάρχουν ζημιές στις υποδομές των γεωργικών εκμεταλλεύσεων».

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img