spot_img
spot_img

Εντείνονται οι πιέσεις για απορρόφηση στα σχέδια βελτίωσης & εγκατάστασης νέων αγροτών

Η προθεσμία της 1ης αίτησης πληρωμής για δικαιούχους σχεδίων βελτίωσης έληξε, στις 15 Απριλίου, για τις περισσότερες περιφέρειες και δεν δόθηκε παράταση για τους αρχικά εγκεκριμένους, ενώ από τα κονδύλια που θα πλεονάσουν αναμένεται να αξιοποιηθούν για την ένταξη επιλαχόντων.

Το αίτημα των επιλαχόντων στα σχέδια βελτίωσης για απορρόφησή τους καθώς και η βελτιστοποίηση των διαδικασιών για την εγκατάσταση νέων αγροτών με κηπευτικά χαμηλής κάλυψης στο υπομέτρο 6.1, μετέφερε, για μία ακόμη φορά, ο αν. γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, βουλευτής νομού Λάρισας Χρήστος Κέλλας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά, σε συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε σχετική ανακοίνωση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής:

Το αίτημα των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης για απορρόφησή τους στο σημαντικό αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο, καθώς και την βελτιστοποίηση των διαδικασιών για την εγκατάσταση Νέων Γεωργών με κηπευτικά χαμηλής κάλυψης στο Υπομέτρο 6.1, μετέφερε, για μία ακόμη φορά, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας Χρήστος Κέλλας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, σε συνάντησή τους στο Υπ.ΑΑΤ.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, παρουσία και του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπόνων Ελλάδας, Δημήτρη Σοφολόγη, ζήτησε την ένταξη στο Μέτρο 4.1.1, των επιλαχόντων παραγωγών, τονίζοντας την δυναμική συνεισφορά τους στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι το Υπ. ΑΑΤ, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα εξετάσει τη δυνατότητα ένταξης επιλαχόντων στο Μέτρο, καθώς, μετά και την λήξη στις 15 Απριλίου της σχετικής προθεσμίας για τα αρχικά αιτήματα πληρωμής, θα ενημερωθεί από την αρμόδια Υπηρεσία για τα προς αξιοποίηση αδιάθετα κονδύλια.

Ακολούθως, ο κ. Κέλλας αναφέρθηκε στην εκκρεμότητα σχετικά με την 3η πρόσκληση του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», στην οποία επιχειρείται, εκ των υστέρων, μετά την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2021, αλλαγή της τυπικής απόδοσης των κηπευτικών χαμηλής κάλυψης από 6.892,60 ευρώ σε 1.177,50 ευρώ ανά στρέμμα.

«Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε απένταξη πολλών εν δυνάμει νέων αγροτών, με κίνδυνο, μάλιστα, να μην έχουν το δικαίωμα συμμετοχής σε οποιαδήποτε ανάλογη προκήρυξη, στο μέλλον» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Λαρισαίος πολιτικός.

Από την πλευρά του, ο κ. Σοφολόγης έθεσε το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με πιθανώς εσφαλμένα ευρήματα τηλεπισκόπησης, καθώς σημειώθηκαν περιπτώσεις αγροτεμαχίων, που, ενώ, κατά την τηλεπισκόπηση δεν “βρέθηκε” καλλιέργεια, έχει γίνει δήλωση ζημιάς από τους παραγωγούς και επιτόπιος έλεγχος από τον ΕΛΓΑ.

Σημασία, επίσης, έχει και ο ύστερος χρόνος λήψης των φωτογραφιών για τα πιθανώς λάθος ευρήματα.

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Κέλλας είχε επισημάνει στον κ. Γεωργαντά, κατά την παρουσία του στο Κιλελέρ, αλλά και στον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, τον κίνδυνο υποβιβασμού της τυπικής απόδοσης σε επίπεδα χαμηλότερα της επιλεξιμότητας, για τους Νέους Αγρότες, που έχουν καταθέσει φάκελο προς ένταξη για καλλιέργειες κηπευτικών υπό κάλυψη, ζητώντας την τροποποίηση της προκήρυξης.

Σημείωσε, ακόμη, ότι οι καλλιέργειες των πρώιμων κηπευτικών χαμηλής κάλυψης (καρπούζια και πεπόνια) συνεισφέρουν σε μέγιστο βαθμό στην εισαγωγή συναλλάγματος, μιας και το 80% αυτών εξάγονται σε χώρες κυρίως της Ευρώπης.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεσμεύθηκε να εξετάσει με προσοχή τη συγκεκριμένη εκκρεμότητα και να τοποθετηθεί σχετικά.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Χρήστος Κέλλας δήλωσε:

«Ευχαριστώ τον κ. Γεωργαντά για την άψογη και εποικοδομητική συνεργασία, για μία ακόμη φορά και για το γεγονός ότι η πόρτα του γραφείου του είναι ανοιχτή για ζητήματα που αφορούν τους παραγωγούς του θεσσαλικού κάμπου.

Έθεσα στον Υπουργό τα καίρια ζητήματα της απορρόφησης των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης και της επίλυσης του προβλήματος που αφορά Νέους Αγρότες με καλλιέργειες κηπευτικών υπό κάλυψη.

Ο Υπουργός τα αντιμετώπισε με κατανόηση και ευελπιστώ ότι σύντομα θα υπάρξει -εκ μέρους του- θετική ανταπόκριση.

Σε συνεργασία με τους παραγωγούς αλλά και τους θεσμοθετημένους φορείς, όπως, τώρα, με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπόνων Ελλάδας Δημήτρη Σοφολόγη και μέσα από ειλικρινή διάλογο επιλύουμε προβλήματα και εκκρεμότητες και αποδεικνύουμε έμπρακτα τη στήριξη της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα».

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img