spot_img
spot_img

Ειδήσεις και τιμές από τη σεζόν των εσπεριδοειδών σε όλη την Ευρώπη

Ελλάδα: Παραμένουν ψηλά οι τιμές παραγωγού

Στην Αργολίδα, τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια χαρακτηρίζονται από καλή ποιότητα, με τη συγκομιδή να έχει ακόμα περιθώρια να αυξηθεί, Για τα προϊόντα καλής ποιότητας η τιμή παραγωγού στις Ναβελίνες βρίσκεται στα 46 λεπτά το κιλό και  στις Κλημεντίνες στα 81 λεπτά. Από την άλλη, στην Αιτωλοακαρνανία, οι βροχές της Παρασκευής ανέκοψαν τον ρυθμό της συγκομιδής, που ούτως ή άλλως ήταν ακόμα χαμηλός. Πάντως, καταγράφεται καλή ζήτηση με τις Κλημεντίνες να αποδίδουν στους παραγωγούς 46 λεπτά το κιλό και τις Ναβαλίνες 35 λεπτά. Τέλος, η συγκομιδή από τους οπωρώνες στη Θεσπρωτία, οι οποίοι έχουν πληγεί σοβαρά από χαλαζοπτώσεις, θα ξεκινήσει στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Ισπανία: Τα μανταρίνια Clemenvilla αρχίζουν να συγκεντρώνουν εμπορικό ενδιαφέρον

Βαλένθια: Την περασμένη εβδομάδα συνεχίστηκαν οι αγορές σε Clementines (Clemenules και Oronules), Navel (Navelina, Washington Navel and Navel Lane-Late), υβρίδια μανταρινιών (Clemenvilla και Ortanique) και λεμονιών Fino.

Στη Βαλένθια, οι συναλλαγές Clementules συνεχίζουν να πραγματοποιούνται με σταθερές τιμές, αν και απομένουν ελάχιστες για αγορές. Η άμεση συνέπεια αυτού του γεγονότος είναι ότι έχουν ενθαρρυνθεί οι αγορές της Clemenvilla, της οποίας η τιμή αυξήθηκε ελαφρά αυτή την εβδομάδα. Οι αγορές των Navelina, Navel και Navel Lane-Late έχουν επίσης πραγματοποιηθεί σε τιμές χωρίς σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο Αλικάντε, πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες συναλλαγές Oronules και οι αγορές στις Clemenules συνεχίζονται με μεγάλο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις και σε αυξανόμενες τιμές. Οι αγορές της Clemenvilla συνεχίζονται επίσης με μεγάλο ενδιαφέρον και με εύρος τιμών ανάλογα με την ημερομηνία συγκομιδής, καθώς και τη μεγαλύτερη ή μικρότερη παρουσία σπόρων. Το ενδιαφέρον για την αγορά της Ortanique ξανάρχισε. Όσον αφορά τα πορτοκάλια, έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές Navelina και Navel Lane-Late. Αυτή η τελευταία ποικιλία είχε μια ανάκαμψη στην τιμή της. Όσο για το λεμόνι Fino, είναι η δεύτερη εβδομάδα που γίνονται αγορές όλων των λεμονιών στο χωράφι ενώ ολοκληρώθηκε η πρώτη καμπάνια κοπής, με αποτέλεσμα να έχει επέλθει μείωση της μέσης τιμής αυτού του προϊόντος.

Στην Castellón, οι πιο πρόσφατες συναλλαγές με Oronules πραγματοποιήθηκαν με ανάκαμψη στην τιμή τους, καθώς είναι τα τελευταία προϊόντα καλής ποιότητας. Όσον αφορά τις Clemenules, οι τιμές δεν έχουν αλλάξει από την περασμένη εβδομάδα, αν και να σημειωθεί ότι λόγω της σπανιότητας καρπών συγκομίζονται με λιγότερο χρωματισμό. Όσον αφορά τα πορτοκάλια, αυτή την εβδομάδα έγιναν οι τελευταίες αγορές Navelina στην επαρχία. Το ενδιαφέρον για το Washington Navel συνεχίζεται, χωρίς όμως αλλαγή στην τιμή.

Ανδαλουσία: Στην Αλμερία, η διαδικασία ωρίμανσης των καρπών συνεχίζεται, παρατηρώντας μεγέθη τυπικά της εποχής που βρισκόμαστε, αν και η συγκομιδή των μανταρινιών και του λεμονιού Fino είναι πιο αργή γιατί ωριμάζουν αργότερα από το συνηθισμένο, κυρίως λόγω της έλλειψης κρύου. Για τον ίδιο λόγο, η πρώιμη συγκομιδή του πορτοκαλιού ξεκινά τώρα, λίγες εβδομάδες αργότερα από το συνηθισμένο.

Στο Κάδιθ, οι εργασίες συγκομιδής της ποικιλίας πρώιμου μανταρινιού Okitsu συνεχίζονται.

Στην Κόρδοβα, η πτώση των θερμοκρασιών από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου ευνοεί τον χρωματισμό πρώιμων και μεσαίων ποικιλιών, ενώ συνεχίζεται η συγκομιδή των πρώτων Ναβαλινών και μανταρινιών υπερπρώιμων ποικιλιών.

Στη Σεβίλλη, η κυρίαρχη φαινολογική κατάσταση των εσπεριδοειδών γενικά είναι η απόκτηση του 80% του μεγέθους των καρπών σε όψιμες ποικιλίες και ο χρωματισμός και η συγκομιδή στις πρώιμες ποικιλίες. Μετά τις βροχές συνεχίζεται η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών μανταρινιών και Ναβαλίνας.

Ιταλία: Οψίμηση και ποιοτικά προβλήματα σε πορτοκάλια και μανταρίνια

Η εκστρατεία για τα πορτοκάλια στη Σικελία θα ξεκινήσει με περίπου μία εβδομάδα καθυστέρηση, καθώς η επίμονη ζέστη δεν ευνοεί την ωρίμανση και την ανάπτυξη μεγέθους των καρπών. Επομένως, είναι επίσης πιθανή η παρουσία μεγαλύτερου αριθμού μικρότερων διαμετρημάτων από όσο συνήθως. Θα υπάρχουν περισσότερα προϊόντα που προορίζονται για τη βιομηχανία, αλλά γενικά υψηλής ποιότητας. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν περισσότερα προϊόντα που δεν θα είναι κατάλληλα για την πρώτη ποιοτική κατηγορία. Γενικά πάντως η ποιότητα θα είναι καλή. Τέλος, οι όγκοι αναμένεται να είναι σταθεροί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Όσον αφορά τα μανταρίνια, δεν είναι ακόμη βέλτιστη η οργανοληπτική ποιότητα των ιταλικών κλημεντινών, οι οποίες εξακολουθούν να υπολείπονται των απαιτήσεων σε χρώμα και γλυκύτητα, αν και η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί το επόμενο διάστημα. Επίσης  σε πολλούς αγώνες κλημεντίνης της Καλαβρίας, παρατηρούνται επιθέσεις κόκκινης αράχνης. Εάν τα μη βέλτιστα ποιοτικά ταιριαστά πέφτουν στην τιμή, αυτά με καλό χρώμα και γεύση διατηρούν την τιμή τους σε υψηλό επίπεδο.

Γερμανία: Τα ισπανικά μανταρίνια σχεδόν μονοπωλούν την αγορά – Μικροί καρποί – Λίγες οι προσφορές

Η ζήτηση για μανταρίνια μετατοπίζεται από τις υπερπόντιες εισαγωγές στις ισπανικές clemenules. Ενώ οι αγορές χονδρικής εκκαθαρίζουν τα προϊόντα από μακρινές χώρες προέλευσης, τα μέτρα διαφήμισης στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής εξακολουθούν να είναι μάλλον προσεκτικά και λίγα. Τα Ισπανικά Easy Peelers κυριαρχούν την 45η ημερολογιακή εβδομάδα. Οι εισαγωγές από υπερπόντιες αγορές έχουν σχεδόν εκκαθαριστεί. Μικρές υπόλοιπες ποσότητες εξακολουθούν να διακινούνται μέσω των γερμανικών αγορών χονδρικής. Με την έναρξη της εμπορίας στις ισπανικές Clemenules, το ενδιαφέρον για την υπόλοιπη προμήθεια από το εξωτερικό μειώνεται σημαντικά. Γενικά, οι μεγαλόκαρπες κλημεντίνες είναι λίγες και τόσο στις λαχαναγορές, όσο και στα super market, η τιμή τους διαφέρει σημαντικά από των μικρόκαρπων μανταρινιών.

Την τρέχουσα εβδομάδα, οι αλυσίδες λιανικής και τα εκπτωτικά διαφημίστηκαν 29 φορές τα διάφορα Easy Peeler, 10 φορές με μίνι κουτιά 2,3 κιλών, 16 φορές με προσυσκευασμένες κλημεντίνες βάρους 750 ή 1000 g και 3 φορές με χύμα προϊόντα. Οι τιμές προσφοράς για τα μίνι κουτιά είναι μεταξύ 1,44 και 1,73 EUR/kg, οι μικρότερες μονάδες προσφέρονται μεταξύ 1,32 και 2,96 EUR/kg και τα χύμα προϊόντα κοστίζουν κυρίως 2,99 EUR/kg σε προσφορές. Συνολικά, τα Easy Peelers διαφημίζονται σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ευρώπη: Ζεσταίνεται η αγορά λεμονιών – Με ποιοτικά προβλήματα και δυσκολίες η προμήθεια των γκρέιπφρουτ

Οι πωλήσεις των λεμονιών Fino λαμβάνουν επιτέλους έναν σταθερά πιο γρήγορο ρυθμό, σύμφωνα με την ισπανική διεπαγγελματική οργάνωση Ailimpo. Ωστόσο, εμείς πρέπει να παρατηρήσουμε πως οι όγκοι των εξαγωγών παραμένουν περιορισμένοι, εν μέρει επειδή η αγορά δεν είναι πραγματικά ενεργή και εν μέρει επειδή η παρουσία του τουρκικού Interdonato γίνεται ήδη αισθητή σε ορισμένες αγορές σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι πλέον η εμπορική διακίνηση των ισπανικών λεμονιών έχει λάβει έναν πιο θετικό χαρακτήρα. Όσον αγορά την ευρωπαϊκή αγορά γκρέιπφρουτ, εμπορικές πηγές από τη Μούρθια, αναφέρουν ότι παραμένει σε διαρκή ένταση μετά τη ρευστοποίηση των αποθεμάτων της Νότιας Αφρικής και την έναρξη της μεσογειακής εκστρατείας με ορισμένα έντονα στοιχεία: Από τη μία υπάρχουν ισπανικές παρτίδες με ελαφρά έλλειψη ωρίμανσης λόγω του «επείγοντος» στην έναρξη της συγκομιδής και αφετέρου η προσφορά γκρέιπφρουτ του Ισραήλ παραμένει αρκετά διαταραγμένη από την πολεμική κατάσταση, η οποία προκαλεί περιορισμό των ποσοτήτων. Από την πλευρά της, η τουρκική προσφορά συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά μένει κυρίως εκτός των λιανοπωλητών και σχεδόν αποκλειστικά κατευθύνεται σε κανάλια χονδρικής.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img