spot_img
spot_img

Διαβουλεύσεις για εξεύρεση λύσης στις εξαγωγές μήλων στην Αίγυπτο 

Το πρόβλημα που προέκυψε με την εξαγωγή των πρώιμων μήλων Αγιάς (ποικιλίας Gala) στην Αίγυπτο, λόγω των capital controls που επιβλήθηκαν εξαιτίας της προσφυγής της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ), βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη.

Στη συνάντηση, που έγινε σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Θεσσαλός πολιτικός με τον υφυπουργό μετά την ενημέρωση που είχε από παραγωγούς της Αγιάς και τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών, συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας κ. Ιωάννης Σμυρλής και ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Εξαγωγικών Επιχειρήσεων (ΟΑΕΠ) κ. Γρηγόρης Σταματόπουλος.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, νωρίτερα είχε επικοινωνία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντάγια το πρόβλημα, που αναμένεται να γιγαντωθεί, καθώς η αγορά της Αιγύπτου, που πλέον έχει κεφαλαιακούς περιορισμούς, απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μήλων της χώρας. 

Κατά την συνεργασία που είχε ο κυβερνητικός βουλευτής με τον υφυπουργό Εξωτερικών υπήρξε και επικοινωνία με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ορεινά Κισσάβου» κ. Αντώνη Τσιάρα, τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγιάς «Κίσσαβος» κ. Γιώργο Ζέικο και τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ποταμιάς – Σκήτης κ. Βαγγέλη Μανίκα. 

Τόσο ο Μάξιμος Χαρακόπουλος όσο και οι πρόεδροι των συνεταιρισμών περιέγραψαν το μέγεθος του προβλήματος, καθώς το όριο των 1.600 ευρώ για κάθε εξαγωγικό φορτίο δεν καλύπτει ούτε καν το κόστος μεταφοράς. 

Εξερχόμενος του γραφείου του υφυπουργού Εξωτερικών ο Θεσσαλός πολιτικός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Φραγκογιάννη για την ουσιαστική συζήτηση που είχαμε και το ειλικρινές του ενδιαφέρον για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της εξαγωγής μήλων στην Αίγυπτο. Αναμφίβολα, πρόκειται για ζήτημα που άπτεται συνολικά των συναλλαγών των κρατών-μελών της ΕΕ με τρίτη χώρα, και γι αυτό, πέραν των διαβουλεύσεων που ήδη πραγματοποιούνται μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων, η όποια λύση θα πρέπει να είναι εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου». 

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img